Αφιερώματα Τελευταία Νέα

200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821 (Του Ν. Φωτιάδη)

Καιρό τώρα διατυμπανίζουν οι ¨εντιμότατοι Άρχοντες¨ τις εορταστικές εκδηλώσεις που προγραμματίζονται για την επέτειο των 200 χρόνων από την έναρξη της Επαναστάσεως του Ελληνικού Λαού για να αποτινάξει τον ζυγό του βάρβαρου κατακτητή.

Συγκροτήθηκαν Επιτροπές (ως γνωστόν στην Ελλάδα όπου Επιτροπές αποτέλεσμα ΜΗΔΕΝ), ανέλαβε Πρόεδρος όλων των φορέων η γνωστή κυρία Αγγελοπούλου, κόπηκαν αναμνηστικά νομίσματα, γράφουν οι εφημερίδες, διαλαλούν τα ραδιόφωνα και οι τηλεοράσεις (με το αζημίωτο βέβαια) και πρόσφατα άκουσα ότι εκλήθησαν να παραβρεθούν τουλάχιστον στην Παρέλαση μπροστά στον Άγνωστο Στρατιώτη (όχι στο Τατόϊ) ο Πούτιν από την Ρωσία, ο Πρίγκιπας Κάρολος από την Αγγλία και ο Μακρόν από την Γαλλία. (Να μην ξεχνάμε τις Μεγάλες Δυνάμεις που έβαλαν το χεράκι τους στην Ναυμαχία του Ναβαρίνου και ακολούθως τα τρία Κόμματα στην ¨Ψωροκώσταινα¨ (Ρωσικό- Αγγλικό- Γαλλικό!!).

Η μόνη υποχρέωση της ¨πολιτισμένης¨ Ευρώπης θα είναι να τυπώσει ένα πεντάευρο με παραστάσεις από τους αγώνες του 21, το οποίο να κυκλοφορήσει σ’ όλο τον κόσμο για να μάθουν οι Λαοί τι εστί Έλληνας αρματολός και κλέφτης.

Δεν ξέρω τι μεγαλεπήβολα σχέδια έχει η κ. Αγγελοπούλου (αναπαραστάσεις μαχών, φολκλορικές εκδηλώσεις, πυροτεχνήματα, προβολή ντοκιμαντέρ κλπ) αλλά Τούρκα, όπως έκανε ο Ερντογάν για την επέτειο του Ματζικέρτ και την ΄Αλωση της Βασιλεύουσας, σύντομα όμως επειδή έφτασε ο καιρός, θα τα πληροφορηθεί ο Ελληνικός Λαός.

Παρά τη πανδημία του κορονοϊού (με τις μεταλλάξεις του) και την οικονομική κρίση που περνάει ο κοσμάκης επιβάλλεται να γίνουν εορταστικές εκδηλώσεις για τον σταθμό αυτό της Ιστορίας του Γένους μας, πάντα όμως λαμβάνοντας υπόψη την ρήση του Χείλωνα του Λακεδαιμόνιου ¨Μηδέν άγαν¨.

Η ταπεινή μου γνώμη είναι (αν βέβαια επιτρέψουν οι λοιμωξιολόγοι) να γίνει μια μεγαλοπρεπής παρέλαση στην Αθήνα (δίχως μαθητιώσα νεολαία) αλλά με αγωνιστάς του 21 που θα ηγείται έφιππος ο Γέρος του Μοριά, με συλλόγους από την Ελλάδα και την Κύπρο με Εθνικές ενδυμασίες, με άνδρες και γυναίκες που να κρατούν πινακίδα με το όνομα της περιοχής που έγινε κάθε μάχη (π.χ. Γραβιά, Αλαμάνα, Βαλτέτσι) και στο τέλος να παρελάσει το καμάρι του Ελληνικού Λαού, ο Στρατός μας, με πεζά τμήματα και μηχανοκίνητα (κατά μάζας όπως λέγαμε κάποτε στα Τεθωρακισμένα).

Για την μαθητιώσα νεολαία προτείνω, οι δάσκαλοί τους να αναρτήσουν στις αίθουσες πάλι τους ήρωες του 21 και να τους διαβάσουν αποσπάσματα από τα Απομνημονεύματα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και του Ιωάννη Μακρυγιάννη, τον Ύμνο εις την Ελευθερία του Διονυσίου Σολωμού, την Διακήρυξη του Αλεξάνδρου Υψηλάντη ¨Μάχου Υπέρ Πίστεως και Πατρίδος¨ και τον Θούριο του Ρήγα.

Να επισκεφθούν (όσα σχολεία μπορούν) το Πολεμικό Μουσείο στην Ρηγίλλης και το Εθνολογικό Μουσείο στην Παλιά Βουλή, όπου απ’ έξω στέκεται υπερήφανος ο Γέρος του Μοριά και γράφει στη βάση του μπρούντζινου αγάλματος :

¨ΕΦΙΠΠΟΣ ΧΩΡΕΙ ΓΕΝΝΑΙΕ ΣΤΡΑΤΗΓΕ ΑΝΑ ΤΟΥΣ ΑΙΩΝΑΣ ΔΙΔΑΣΚΩΝ ΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ ΠΩΣ ΟΙ ΔΟΥΛΟΙ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ¨           

και  μετά να γράψουν μια έκθεση που θα βραβευθεί η καλλίτερη ενός μαθητή κάθε πόλεως από την Βουλή των Ελλήνων (να κρατηθεί ένα ποσόν από τον μισθό των βουλευτών).

Τέλος, για να μη μείνουν παραπονεμένοι και οι ¨προοδευτικοί¨οι αντιρρησίες και οι αμφισβητίες τύπου Ρεπούση, να διδάξουν στα Σχολεία στους μαθητές τι τέλος είχαν πολλοί από τους ήρωες των σκληρών, πολύχρονων και αιματηρών αγώνων από τον Μάρτιο του 1821 έως τις 12 Σεπτεμβρίου 1829 με την Μάχη της Πέτρας (Ανδρούτσος, Ματρόζος, Μπουμπουλίνα και τέλος ο Ιωάννης Καποδίστριας).

Το παρακάτω ποίημα του Κωστή Παλαμά να γραφεί στον πίνακα κάθε Σχολικής Αίθουσας για να το απομνημονεύσουν οι Έλληνες μαθητές.

Αυτό, τον λόγο θα σας πώ

δεν έχω άλλο κανένα :

Μεθύστε με τ’ αθάνατο

Κρασί του Εικοσιένα!!

* Αναφέρομαι ιδιαίτερα για την ιστορική ενημέρωση των νέων μας, γιατί δυστυχώς έχουν άγνοια (τι ήταν ο Καραϊσκάκης; Το γήπεδο του Ολυμπιακού κλπ) και αποτελούν το μέλλον του Έθνους μας. Ο Κολοκοτρώνης είπε : «Εμάς μη μας τηράτε πλέον. Εις εσάς μένει να ισάσετε και να στολίσετε τον τόπο».

Αντγος ε.α. Ν        

Νικόλαος Φωτιάδης Ε       

Επίτιμος Υδκτής Δ’ Σ.Στρατού  


Σχετικά Άρθρα