Ελλάδα Τελευταία Νέα

Ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα σοβαρού κινδύνου η επόμενη ομάδα εμβολιασμού (Ποια είναι)

Το πρόγραμμα εμβολιασμού των ατόμων με υποκείμενα νοσήματα υψηλού κινδύνου ανακοίνωσε πριν από λίγο στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου. 

Όπως ανέφερε, μετά τον εμβολιασμό των ατόμων ηλικίας 60-64 ετών, που ξεκίνησε σήμερα, θα ακολουθήσουν οι ευπαθείς ομάδες που έχουν ένα από τα παρακάτω υποκείμενα νοσήματα σοβαρού κινδύνου: 

Μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων και άτομα σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση

Νεφρική ανεπάρκεια 

Κυστική ίνωση

Καρκίνος υπό αγωγή και αιματολογικός καρκίνος την τελευταία πενταετία 

Σοβαρά χρόνια προβλήματα του αναπνευστικού 

Σοβαρή ηπατική νόσος

Ανοσοκαταστολή

Σύνδρομο Down 

Θα ακολουθήσει μετά από ένα διάστημα, αλλά σύντομα, η ομάδα 70 ετών και άνω κι εν συνεχεία άτομα ηλικίαςάνω των 65 ετών, ενώ παράλληλα σχεδόν θα αρχίσει ο εμβολιασμός του πληθυσμού με υποκείμενα νοσήματα από 18-60 ετών, όπως:

Χρόνια καρδιολογικά νοσήματα

Σακχαρώδης διαβήτης

Παχυσαρκία

Αναπνευστικά προβλήματα

Καρκίνος

Ηπιότερη ανοσοκαταστολή 

Χρόνια νεφρική νόσος 

Χρόνια ηπατική νόσος

Σοβαρή ψυχική νόσος

Όπως επισήμανε η κ. Θεοδωρίδου, η ηλικία αποτελεί τον καθοριστικό παράγοντα της προτεραιοποιήσης για τους εμβολιασμούς στη χώρα μας, ιδιαίτερα τώρα που η διαθεσιμότητα των εμβολίων είναι περιορισμένη. 

Η ίδια εξήγησε ότι 9 στα 10 άτομα που έχασαν τη μάχη για τη ζωή από τον κορωνοϊό και σχεδόν 8 στα 10 που μπήκαν σε ΜΕΘ ήταν άνω των 60 ετών. Ωστόσο άμεσα, όπως είπε, ξεκινά ο εμβολιασμός των ασθενών με πολύ σοβαρά υποκείμενα νοσήματα ανεξαρτήτως ηλικίας.

Τέλος, αναφέρθηκε στο εμβόλιο της Moderna, το οποίο είναι ήδη διαθέσιμο στη χώρα μας σημειώνοντας ότι έχει ευκολότερες συνθήκες φύλαξης από αυτό τη Pfizer και απαιτεί 4 εβδομάδες από την πρώτη στη δεύτερη δόση.

Πηγή: skai.gr

Σχετικά Άρθρα