Του Μανώλη Σ. Χούμα
Στην διάρκεια του Μεσοπολέμου λειτουργούν στη Ξάνθη τρεις μεγάλες καπνοβιομηχανίες σιγαρέττων των, Δαυίδ Αρδίττη, Παύλου Ζουλιάμη κι Ανάργυρου Σιγάλα.
Ο Παύλος Ν.Ζουλιάμης (1895-1940), γιος του Νικολάου Ζουλιάμη και της Ευσεβίας το γένος Χρήστου Λαδά, από νέος ασχολείται με τον καπνό ως γόνος οικογένειας καπνεμπόρων και στα τέλη του 1928 ύστερα από αίτημά του δίνεται απ’ την Πολιτεία, η άδεια σύστασης και λειτουργίας της καπνοβιομηχανίας του.
Με τη χρήση του ασυναγώνιστου καπνού Ξάνθης, ο Ζουλιάμης στοχεύει σε υψηλού επιπέδου ποιότητας σιγαρέττα, τόσο για την εσωτερική όσο και για την εξωτερική αγορά.
Ο Yenidje Tobacco, ο Μπασμάς των Γιακάδων και η Ξάνθη είναι ονομασίες πασίγνωστες στην διεθνή αγορά του καπνού και τα σιγαρέττα Ζουλιάμη δεν αργούν να γίνουν συνώνυμα της άριστης ποιότητας.
Ο Ξανθιώτης “καπνάς” υιοθετώντας τακτική συλλογικής προσπάθειας, πρωτόγνωρης για τα ελληνικά δεδομένα, ορίζει Ελλανόδικη Επιτροπή επιλογής ονομασίας της νέας καπνοβιομηχανίας του, του εμπορικού σήματος κι ονομάτων των πρώτων προϊόντων της.
Έτσι στις αρχές του 1929 η επιχείρησή του, σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής, έχει τον τίτλο Η ΞΑΝΘΗ και σήμα την κεφαλή του Ερμή, μ’ αυτά δε τα εμπορικά χαρακτηριστικά θα πορευτεί μέχρι τέλους.
Η επιχείρηση στεγάζεται σε καπναποθήκη, επί της οδού Σταθμού, αγορασμένη απ’ την οικογένεια Στάλιου.
Το Φθινόπωρο του 1929 τα σιγαρέττα Ζουλιάμη βραβεύονται στην 4η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης με το “χρυσούν βραβείον”
Ονομασίες των τσιγάρων του που άφησαν εποχή ήταν : Γκλόρια, Βέτο, Νιρβάνα, Γιακά κ.α.
Το 1940 ο πρωτοπόρος Ξανθιώτης καπνοβιομήχανος χάνει τη ζωή του, σε τροχαίο ατύχημα στην Αθήνα.
Η καλαίσθητη διαφημιστική αφίσα με τον πτεροφόρο Ερμή, πλαισιωμένο από οβάλ στεφάνι φύλλων καπνού, βρέθηκε σε φιλοτελικό οίκο της Κύπρου.
Διαστάσεις : 29.7 x 21.1 εκ.