fbpx
ΚοινωνίαΤελευταία Νέα

Μνημόσυνο στο Μόναχο για τον Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή (1873 – 1950)

02. Φεβρουαρίου 2021

 Με ιδιαίτερη τιμή και συγκίνηση έλαβε χώρα στις 2.2.21 στο Μόναχο τελετή μνήμης για τον παγκοσμίου φήμης Έλληνα μαθηματικό Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή.

Η εκδήλωση μνήμης που διοργάνωσαν η Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας, Ενορία Αγίων Πάντων Μονάχου και το Ελληνκό Λύκειο Μονάχου „Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή“ έλαβε χώρα μπροστά στον επιτάφιο Κίονα Καραθεοδωρή που είναι τοποθετημένος στην αυλή του Ναού των Αγίων Πάντων Μονάχου.

Όπως είναι γνωστό ο κίονας ήταν τοποθετημένος επάνω στον τάφο Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή στο Κοιμητήριο του Δάσους στο Μόναχο. Με ειδική επίσημη ελληνοβαυαρική τελετή μεταφέρθηκε ο κίονας από τον τάφο και τοποθετήθηκε στις 7.7.2019 στην αυλή του Ναού των Αγίων Πάντων Μονάχου, εις μνημόσυνον αιώνιον.

Λόγων των επίκαιρων βαυαρικών πολιτειακών διατάξεων προς αποφυγή της πανδημίας, δεν επετράπη εφέτος η συμμετοχή στο μνημόσυνο περισσοτέρων μελών της Παροικίας μας,παρά μόνο των κληρικών, αντιπροσωπείας του διδακτικού προσωπικού και της μαθητιώσας νεολαίας του Λυκείου Μονάχου, και ενός εκπροσώπου του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Λυκείου.

Η επιμνημόσυνη δέηση τελέστηκε από τον προἲστάμενο του Ναού των Αγίων Πάντων Μονάχου, Αρχιμανδρίτη Γεώργιο Σιώμο και από τον Πρωτοπρεσβύτερο Απόστολο Μαλαμούση, Αρχιερατικό Επιτετραμμένο για τις δημόσιες σχέσεις με τη Βαυαρική Πολιτεία.

Μετά το πέρας της επιμνημόσυνης δέησης η μαθήτρια Αλεξάνδρα Καῒρη (Α΄Λυκείου) απήγγειλε το ποίημα του εκπαιδευτικού Κωνσταντίνου Θώδη (συνημμένο), ενώ η μαθήτρια Δήμητρα Σαρακατσάνη ανέγνωσε το κείμενο της αναγγελίας θανάτου του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή στην Ολομέλεια της Ακαδημίας Αθηνών, από τον τότε πρόεδρο της Αναστάσιο Ορλάνδο στις 23 Φεβρουαρίου 1950.(συνημμένο).

Στην τελετή παρέστησαν η αναπληρώτρια διευθύντρια του Λυκείου Μονάχου „Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή“ κ. Ασημίνα Χρυσικού (φιλόλογος), ο υποδιευθυντής κ. Μιλτιάδης Αδάμ (μαθηματικός), ο πρώην διευθυντής κ. Σταύρος Ελευθεριάδης (γυμναστής), ο κ. Νικόλαος Γκάβαλος (μαθηματικός) και οι μαθητές/ριες Δήμητρα Σαρακατσάνη και Κωνσταντίνος Τικιστιρμάς (Β΄Λυκείου), και Αλεξάνδρα Καῒρη και Διονύσιος Γκάβαλος (Α΄Λυκείου).

Παρέστη επίσης και ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Λυκείου κ. Ιωάννης Σαρακατσάνης.

Όλοι οι παρευρεθέντες κατέθεσαν στο τέλος της εκδήλωσης μπροστά στον κίονα Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή από ένα λουδούδι, ως έκφραση σεβασμού και τιμής προς τον μεγάλο και παγκοσμίου αίγλης Έλληνα Μαθηματικό.

Από το γραφείο της Ενορίας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ   ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ

(1873 – 1950)

 Ανδρών σοφών κι επιφανών

Ελλήνων μαθηματικών,

αρχές, αξιώματα κρατούν

ες βίον ανθρώποις ωφελούν.

Της φυσικής οι νόρμες

τον κόσμο συντηρούν,

δόξα στις επιστήμες

που τις υπηρετούν.

Ο κληρονόμος του Θαλή,

μέγας Καραθεοδωρή,

την έρευνα προχώρησε,

την πρόοδο εδραίωσε.

Άριστα στη διατριβή,

μα ήταν μόνο η αφορμή.

Στο Γκαίτιγκεν υφηγητής

και γρήγορα καθηγητής.

Από τον Φέλιξ Κλάιν

μέχρι τον Αϊνστάιν,

όλοι υποκλίνονται σ’ αυτόν

στο λογισμό μεταβολών.

Στη Σμύρνη οργανώνει

ανώτατες σχολές,

τις έδρες πλαισιώνει

με θετικές αρχές.

Σύμμορφες απεικονίσεις

ορισμούς και συναρτήσεις,

τύπους και μεταβλητές

κύκλους και κλειστές γραμμές.

Στη θερμοδυναμική

η περίφημη αρχή,

πρόταση ουσιαστική

αξιωματικά ορθή.

Μα και στη γεωμετρία

μια μεγάλη εικασία,

ανοιχτό ζήτημα θέτει

που κρατά ογδόντα έτη.

Ο ορισμός της εντροπίας

ομορφιά της δυσκολίας,

βάση στην τοπολογία

μελετά νέα στοιχεία.

Σπουδαίοι μετασχηματισμοί

Λόρεντζ – Καραθεοδωρή,

στη σύγχρονη τη φυσική

μοναδική εφαρμογή.

Στο χώρο ποικιλομορφία…

Στο χρόνο ανισομετρία…

Στον κόσμο πάντα κάτι ρέει…

Σε όλα υπάρχουν κορυφαίοι!       

———————————

07.02.2013

© Θώδης Κωνσταντίνος

Εκπαιδευτικός

Η ΑΝΑΓΓΕΛΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ ΤΟΥ ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ ΣΤΗΝ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝ

Ο θάνατός του ανηγγέλθη επίσημα στην ολομέλεια της Ακαδημίας Αθηνών κατά τη συνεδρίαση της 23ης Φεβρουαρίου 1950, από τον πρόεδρο της Ακαδημίας Αναστάσιο Ορλάνδο. Σ’ αυτήν μίλησαν οι ακαδημαϊκοί Κωνσταντίνος Μαλτέζος, Παναγιώτης Ζερβός, Ιωάννης Καλιτσουνάκης και Γεώργιος Ιωακείμογλου.

Αναγγέλλοντας το θάνατό του ο πρόεδρος θα πει: «Μια εξέχουσα φυσιογνωμία της διεθνούς επιστήμης εξέλιπε. Υπήρξε φωτεινή διάνοια, η οποία δόξασε το Ελληνικό όνομα στο εξωτερικό διά της διδασκαλίας του και δια των περισπούδαστων συγγραμμάτων του και δια της δράσεως του. Η Ακαδημία Αθηνών θρηνεί την απώλεια όχι μόνον του μεγάλου επιστήμονος και τακτικού μέλους της, αλλά και του ανωτέρου ανθρώπου και του θερμού πατριώτου …».

Ο μαθητής και συνεργάτης του καθηγητής Νικ. Κρητικός γράφει μεταξύ άλλων για το δάσκαλό του στο περιοδικό Παιδεία και Ζωή: «Από τη σαραντάχρονη γονιμότατη διδασκαλία, που αγκάλιασε τα πιο ποικίλα θέματα των Μαθηματικών, μας έμειναν ευτυχώς αρκετά μνημεία, για να συνεχιστεί και μετά το θάνατο του δασκάλου η ωφέλιμη επίδρασή της στους νέους που σπουδάζουν Φυσικομαθηματικά. Εκείνο όμως που δυστυχώς θα τους λείψει και που δεχτήκαμε εμείς οι παλαιότεροι, πιο καλότυχοι μαθητές του, είναι η θερμή ανθρώπινη ακτινοβολία του. Γιατί ο Καραθεοδωρή δεν ήταν μόνον μεγάλος μαθηματικός, αλλά και εξαιρετικός άνθρωπος. Χαρίσματα της φύσεως, οικογενειακή παράδοση, καλλιέργεια και πλούσια πείρα από τη ζωή, συνέθεταν μια αληθινά γοητευτική και επιβλητική προσωπικότητα. Η κουβέντα του είχε ένα επικό στοιχείο προσιτό σ’ όλους και θελκτικό, και διά μέσου της ένοιωθε καθένας μια άδολη, ευαίσθητη, πάντα νέα ψυχή, που τίποτα ανθρώπινο δεν της ήταν ξένο…»

Ο ακαδημαϊκός και φίλος του Γιώργος Ιωακείμογλου θα εκφωνήσει για τον εκλιπόντα αδάμαντα της επιστήμης: «Ό,τι παρήλθε, πέρασε και δε ξαναγυρίζει. Μ’ αν είχε λάμψη δυνατή, και πάλι θα φωτίζη».

Σχετικά Άρθρα