Κοινωνία Τελευταία Νέα

Από την 1η Απριλίου (τελικά) σε ισχύ τα «ηλεκτρονικά βιβλία» (Βίντεο)

Ειρήνη Μπατζακίδου : Η ανάρτηση των εσόδων  στο myDATA δεν θα είναι δουλειά του λογιστή αλλά της επιχείρησης – Οι λογιστές στην συνέχεια σε δεύτερο στάδιο θα παρεμβαίνουν για τον χαρακτηρισμό των καταχωρημένων συναλλαγών

Από την 1/4/2021 ξεκινά η εφαρμογή της υποχρεωτικής ψηφιακής διαβίβασης στην πλατφόρμα των Ηλεκτρονικών Βιβλίων – myDATA για όλες τις επιχειρήσεις και για παραστατικά που εκδίδουν.

Ειδικότερα στα Ηλεκτρονικά Βιβλία της ΑΑΔΕ:

  • Θα διαβιβάζεται και καταχωρείται η Σύνοψη των Παραστατικών εσόδων/ εξόδων των Επιχειρήσεων.
  • Θα γίνεται χαρακτηρισμός των καταχωρημένων συναλλαγών.
  • Θα καταχωρούνται οι Λογιστικές Εγγραφές Τακτοποίησης για τον προσδιορισμό του λογιστικού και του φορολογικού αποτελέσματος κάθε έτους.
  • Όλα τα παραπάνω έχουν τυποποιηθεί (Τυποποιήσεις Δεδομένων Παραστατικών), ώστε να μπορούν να διαβιβάζονται ηλεκτρονικά από τις οντότητες και να καταχωρούνται ομοιόμορφα στην ΑΑΔΕ.

Μιλώντας στο xanthipost.gr η  Πρόεδρος του  Δ.Σ. της ΕΦΕΕ ΞΑΝΘΗΣ κ. Ειρήνη Μπατζακίδου  δήλωσε πως η εφαρμογή της  υποχρεωτικής ψηφιακής διαβίβασης στην πλατφόρμα των Ηλεκτρονικών Βιβλίων – myDATA είναι μία υποχρέωση για τις επιχειρήσεις οι οποίες εκδίδουν τα παραστατικά τους και θα πρέπει να εκδίδονται, κατά κάποιο τρόπο, μηχανογραφικά και ν’ «ανεβαίνουν» στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ τα έσοδα όλων των επιχειρήσεων.

Η ανάρτηση των εσόδων είναι μία υποχρέωση που αφορά αποκλειστικά και μόνο τις επιχειρήσεις – τους επιχειρηματίες- τους επαγγελματίες

Όπως εξηγεί η κ. Μπατζακίδου, η ανάρτηση των εσόδων είναι μία υποχρέωση που αφορά αποκλειστικά και μόνο τις επιχειρήσεις και οι λογιστές στην συνέχεια σε δεύτερο στάδιο θα παρεμβαίνουν για τον χαρακτηρισμό των εσόδων που ήδη θα έχουν «ανεβεί» στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ.

Σκοπός της εν λόγω εφαρμογής  είναι η πάταξη  της φοροδιαφυγής αφού βλέπουν όλοι τα έσοδα, εφόσον είναι ανεβασμένα

Όπως επεσήμανε η κ. Μπατζακίδου υπάρχουν κάποια περιοριστικά μέτρα για τις επιχειρήσεις που εκδίδουν χαμηλό αριθμό τιμολογίων (π.χ έως 50) που θα τους δοθεί η δυνατότητα μέσω εφαρμογής της ΑΑΔΕ, να εκτυπώνουν και να υποβάλουν απευθείας τα παραστατικά τους. Πάντως σε γενικές γραμμές οι επιχειρήσεις, κυρίως αυτές που εκδίδουν πολλά παραστατικά, θα πρέπει να μεριμνήσουν και να έρθουν σε επαφή με εταιρείες λογισμικών γιατί από την 1η Απριλίου ξεκινάει πλέον η ψηφιακή διαβίβαση στην πλατφόρμα των Ηλεκτρονικών Βιβλίων – myDATA.

Θα πραγματοποιηθεί με πρωτοβουλία της ΕΦΕΕ ΞΑΝΘΗΣ σε συνεργασία με την ΟΕΒΕ Ξάνθης ημερίδα με στόχο  την  όσο το δυνατόν καλύτερη ενημέρωση των επιχειρηματιών – επαγγελματιών της περιοχής

Η κ. Μπατζακίδου τέλος ενημέρωσε πως μετά από επικοινωνία της Ένωσης Φοροτεχνικών Ελ. Επαγγελματιών-Λογιστών Ν. Ξάνθης με την ΟΕΒΕ, δρομολογείται η διοργάνωση  ημερίδας, στα τέλη Φεβρουαρίου  με στελέχη  της ΑΑΔΕ, με στόχο  την  όσο το δυνατόν καλύτερη ενημέρωση των επιχειρηματιών, επαγγελματιών, φορολογούμενων της περιοχής μας σχετικά με την εφαρμογή της  υποχρεωτικής ψηφιακής διαβίβασης στην πλατφόρμα των Ηλεκτρονικών Βιβλίων – myDATA.

Σχετικά Άρθρα