Του Μανώλη Σ. Χούμα
Τέλος Οκτωβρίου του 1922 και τα ορφανά παιδάκια του μεικτού Ορφανοτροφείου της Αδριανούπολης, μεταφέρονται εσπευσμένα σιδηροδρομικώς στην Ξάνθη.
Η φιλανθρωπική οργάνωση “Περίθαλψη Εγγύς Ανατολής” φροντίζει, ώστε τα ορφανά του Ιδρύματος της Αδριανούπολης να φτάσουν με ασφάλεια στην πόλη μας.
Τ’ αθώα θύματα της Βουλγαρικής θηριωδίας και της Μικρασιατικής τραγωδίας και καταστροφής, θα βρουν φιλόξενη στέγη στην πολύπαθη Ξάνθη, που μόλις βγήκε απ’ την αιώνια σκλαβιά.
Για τ’ αγοράκια θα δημιουργηθεί Ορφανοτροφείο Αρρένων στη Μονή των Ταξιαρχών, τα δε κοριτσάκια θα ενταχθούν στο υπάρχον Ορφανοτροφείο Θηλέων.
Τον Οκτώβριο του 1922 στο Οικουμενικό Πατριαρχείο εκλέγεται Μητροπολίτης Ξάνθης και Καβάλας, ο Μητροπολίτης Νεοκαισαρείας Πολύκαρπος ο Ψωμιάδης.
Ο Δεσπότης αποδεικνύεται άριστος προστάτης των ορφανών, αλλά και αμέριστος αρωγός των παλιννοστούντων Ξανθίων και των προσφύγων.
Την ίδια χρονιά, δηλαδή το 1922, Δήμαρχος Ξάνθης είναι ο Χριστόδουλος Μπρωκούμης.
Πολιτεία κι Εκκλησία θα σκύψουν ευλαβικά πάνω απ’ τα δυο Ιδρύματα κι αυτά; κι αυτά θα μεγαλουργήσουν αποδίδοντας επίλεκτα μέλη στην κοινωνία.
Τα παιδάκια σε υγιές περιβάλλον αρχών κι αξιών και με υποδειγματική φροντίδα, διδάσκονται γράμματα και τέχνες για την μελλοντική επαγγελματική τους αποκατάσταση.
Ο μουσικός Κωνσταντίνος Σπάθης δημιουργεί την Φιλαρμονική του Ιδρύματος, που αφήνει εποχή. Τον μεγάλο μαέστρο διαδέχονται ο Μ. Νικολάου κι ο Μιχάλης Λουκοβίκας.
Κάθε μεγάλο αγοράκι έχει υπό την προστασία και την άμεση επίβλεψή του ένα μικρό, που το αποκαλεί “αδελφάκι” κι όλα μαζί αποκαλούν “μητέρα” την διευθύντρια του Ορφανοτροφείου.
“πατέρας” των μικρών αποκαλείται ο Δεσπότης Ξάνθης, που είναι ο επίτιμος πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του κρατικού Ιδρύματος.
Πρώτη διευθύντρια του Ιδρύματος των αγοριών είναι η Τερψιχόρη Ψάλτου, που την βλέπουμε με την σκούρα αμφίεση στη φωτογραφία του Αναρρωτηρίου.
Είναι η γυναίκα που αφοσιώνεται πλήρως στα παιδιά και η ικανότητά της στη διεύθυνση, δημόσια αναγνωρίζεται κι επαινείται.
Η ανάρτηση αφιερώνεται με σεβασμό στη μνήμη των ορφανών παιδιών εκείνης της εποχής, των αθώων θυμάτων της αγριότητας των πολέμων, αλλά και όλων εκείνων που αγωνίστηκαν για την δημιουργία και την καλή λειτουργία του Ορφανοτροφείου Αρρένων Ξάνθης.