Οι κομάντος που «φωλιάζουν» σε αθέατες πλευρές, το «αόρατο μάτι», η υποστήριξη από την Κρήτη και η έκπληξη που επιφύλαξε στους Τούρκους το υποβρύχιο «Νηρεύς»
Γράφει ο Γεώργιος Σαρρής
Έχουμε συνηθίσει να ακούμε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης πως το Καστελόριζο εξαιτίας της γεωγραφικής του θέσης, βρίσκεται καθημερινά «στο… έλεος των Τούρκων». Αυτό μπορεί εν μέρει να ίσχυε κάποτε. Σήμερα όμως, μετά την πλήρη αναπροσαρμογή ως προς τον τρόπο φύλαξης του νησιωτικού συμπλέγματος της Μεγίστης, μόνο στο έλεος της γείτονος χώρας δεν μπορεί να πει κανείς ότι βρίσκεται.
«Αυτή τη στιγμή το Καστελόριζο θεωρείται ένα από τα πιο καλά φρουρούμενα νησιά της χώρας. Εάν λάβουμε δε υπόψη μας την έκταση και τον πληθυσμό του, μπορεί να είναι και το πιο άρτια φυλασσόμενο νησί σε ολόκληρη την επικράτεια» αποκαλύπτουν στο newsbeast.gr ανώτεροι αξιωματικοί του υπουργείου Εθνικής Άμυνας που γνωρίζουν καλά το τι συμβαίνει στην περιοχή.
Η στρατηγική σημασία του
Αυτό που δεν γνωρίζει ο κόσμος είναι ότι κατά τη διάρκεια της πρόσφατης ελληνοτουρκικής κρίσης στο Αιγαίο, μεσούντος του καλοκαιριού, ξεκίνησε σταδιακά η δημιουργία μιας νέας ασπίδας προστασίας του νησιού, καθώς ένα από τα βασικά σενάρια που εξέταζαν οι επιτελείς εκείνες τις μέρες ήταν το πώς θα απέτρεπαν τυχόν επίθεση εναντίον της στρατηγικής σημασίας νήσου, αφού για τους Τούρκους αποτελεί το «αγκάθι» που δεν τους επιτρέπει να επεκτείνουν στον βαθμό που θα ήθελαν την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) τους.
Παράλληλα όμως, το σημείο που βρίσκεται δίνει με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας το δικαίωμα στην Αθήνα να προχωρήσει σε καθορισμό ΑΟΖ η οποία θα εφάπτεται με αυτή της Κυπριακής Δημοκρατίας. Χωρίς το Καστελόριζο η ελληνική ΑΟΖ δεν μπορεί να ενωθεί με την κυπριακή και τη θέση της θα την έχει η Τουρκία, οπότε αντιλαμβάνεται κανείς την εξαιρετική σημασία που έχουν αυτά τα 9.113 τετραγωνικά χιλιόμετρα γης.
Το «αόρατο μάτι» που σαρώνει την περιοχή
Καταρχάς το νησιωτικό σύμπλεγμα σαρώνεται πλέον 24 ώρες το 24ωρο από τα ιπτάμενα ραντάρ της Πολεμικής Αεροπορίας που εντοπίζουν οτιδήποτε πλέει στην ευρύτερη περιοχή και προσεγγίζει τα ελληνικά χωρικά ύδατα. Πρόκειται όπως επισημαίνουν οι γνωρίζοντες για τα αεροσκάφη Erieye EMB-145H AEW&C, τις εναέριες πλατφόρμες Διοίκησης και Ελέγχου που υποστηρίζουν πλέον τις αεροπορικές και ναυτικές επιχειρήσεις. Η χώρα μας διαθέτει τέσσερα τέτοια αεροσκάφη που διαχειρίζεται η 380η Μοίρα Αερομεταφερόμενου Συστήματος Εγκαίρου Προειδοποίησης και Ελέγχου.
Τουλάχιστον ένα απ’ αυτά βρίσκεται μόνιμα στο νοτιοανατολικό τμήμα της ελληνικής επικράτειας, πετώντας σε ύψος έως και 30.000 ποδιών και κινούμενο με ταχύτητα έως 0,75 Mach, ανταλλάσσοντας πληροφορίες με τις υπόλοιπες μονάδες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατασκευάστρια εταιρεία της εν λόγω πλατφόρμας είναι η Embraer που δημιουργεί και τα πρωθυπουργικά αεροσκάφη της Ελληνικής Δημοκρατίας. Η επιχειρησιακή ικανότητα των πιλότων είναι τέτοια, που πλέον οι αξιωματικοί του ΝΑΤΟ τους ανέθεσαν πριν από λίγο καιρό και τη διαχείριση μέρους των θαλάσσιων επιτηρήσεων στην περιοχή της Λιβύης. Εννοείται πως στο έργο τους συνεπικουρούν τα μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας που εμφανίζονται μέσα σε συντομότατο χρόνο πάνω από το Καστελόριζο για να αναχαιτίσουν τα τουρκικά που προσεγγίζουν την περιοχή πραγματοποιώντας υπερπτήσεις.
Θωράκιση μέσω ενίσχυσης της Κρήτης
Αυτό που επίσης δεν ξέρει ο πολύς κόσμος είναι ότι το υπουργείο Εθνικής Αμύνης κατόπιν μιας σειράς συσκέψεων υπό τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, έχει επιλέξει να προστατέψει το Καστελόριζο, ενισχύοντας την Κρήτη και δη το ανατολικό τμήμα της. Ήτοι τον νομό Λασιθίου που είναι και ο λιγότερο κατοικημένος της μεγαλονήσου, βρεχόμενος από θάλασσα στις τρεις πλευρές του, με το Κρητικό πέλαγος στα βόρεια, το Καρπάθιο ανατολικά και το Λιβυκό νότια.
Είναι το πιο κοντινό σημείο της Κρήτης με το Καστελόριζο και άρα το πιο γρήγορο να σπεύδει σε περίπτωση κινδύνου. Μέρος του στόλου βρίσκεται πλέον μόνιμα ελλιμενισμένο στην περιοχή (όπως άλλωστε και στη Ρόδο) για να δράσει καταλλήλως εάν λάβει εντολές.
Η καίρια τοποθέτηση των S-300
Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε επίσης ότι στην Κρήτη έχει επιλέξει η χώρα μας να αποθηκεύσει τόνους πυρομαχικών και οπλικών συστημάτων αλλά και να τοποθετήσει τη συστοιχία των ρωσικής κατασκευής πυραύλων επιφανείας – αέρος, S-300. Η χώρα μας διατηρεί δύο πυροβολαρχίες S-300 PMU-1 με 12 εκτοξευτές και 96 βλήματα 48Ν6Ε1 που έχουν μέγιστη ακτίνα εμπλοκής τα 150 χιλιόμετρα. Τοποθετημένες στην Κρήτη, αυτές οι συστοιχίες προστατεύουν τόσο την αεροναυτική βάση της Σούδας και των υπόλοιπων στρατιωτικών εγκαταστάσεων στο νησί όσο και την ευρύτερη γεωγραφική περιοχή ακόμη και πιο πέρα από τα Δωδεκάνησα.
Ραντάρ με εμβέλεια 350 χιλιομέτρων
Το δε ραντάρ μεγάλης εμβέλειας 64Ν6Ε Big Bird παρέχει λεπτομερή εικόνα του εναερίου χώρου σε μια σφαιρική περιοχή με ακτίνα 350 χιλιομέτρων, κάτι που σημαίνει ότι συμπεριλαμβάνει όχι μονάχα το Καστελόριζο, αλλά και μέρος των παραλίων της Μικράς Ασίας, όπως για παράδειγμα τον ναύσταθμο της Αττάλειας από τον οποίο απέπλεε κάθε φορά το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis. Στην Κρήτη επίσης υπάρχει εδώ και λίγο καιρό μόνιμη παρουσία ελικοπτέρων Σινούκ έτσι ώστε να γίνονται ταχύτατες αερομεταφορές δυνάμεων.
Κομάντο «φωλιάζουν» σε αθέατες τοποθεσίες
Καταλυτικός είναι επίσης ο ρόλος της Ζ’ ΜΑΚ, της επίλεκτης μονάδας των Ενόπλων Δυνάμεων που «φωλιάζει» σε αθέατες τοποθεσίες του νησιωτικού συμπλέγματος της Μεγίστης. Κάνει αισθητή την παρουσία της μονάχα όταν ένα εχθρικό σκάφος πλησιάσει κοντά στα ελληνικά χωρικά ύδατα και κριθεί ότι πρέπει να δώσει το παρών. Κομάντο με φούμο στο πρόσωπο και με εξελιγμένο οπλισμό επιβιβάζονται στα φουσκωτά και σπεύδουν, όποτε κληθούν να επιτελέσουν το καθήκον τους.
Όπως δηλώνουν από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, τους προηγούμενους μήνες οι βατραχάνθρωποι της Ζ’ ΜΑΚ είχαν… αρκετή δουλειά. Η μονάδα – «φάντασμα», τα ονόματα των μελών της οποίας γνωρίζει μονάχα ο διοικητής τους και η ανώτατη ηγεσία, δημιουργήθηκε το 1997, λίγο καιρό μετά την κρίση στα Ίμια και ως κύρια αποστολή έχει την ταχεία αντίδραση και την ανακατάληψη βραχονησίδων, μικρονησίδων και νήσων, οπότε αντιλαμβάνεται κανείς γιατί κάποιοι από τους άνδρες της βρίσκονται συνέχεια πλέον στην περιοχή. Έχοντας την τυπική σύνθεση μιας Μοίρας Αμφίβιων Καταδρομών, αποτελείται από τρεις λόχους κρούσης, έναν λόχο διοίκησης και έναν λόχο πλωτών.
Στρατός και φυλάκιο στη Στρογγύλη
Άξιο μνείας είναι δε το γεγονός ότι στη Στρογγύλη (κατ’ άλλους Στρογγυλή), ένα εξαιρετικά βραχώδες νησάκι δίπλα στο Καστελόριζο, χωρίς δενδρώδη βλάστηση, που αποτελεί το ανατολικότερο τμήμα της ελληνικής γης, υπάρχει μόνιμα ένα μικρό απόσπασμα του Ελληνικού Στρατού με επιτηρητικό φυλάκιο και ελικοδρόμιο, ενώ το ίδιο ισχύει και για τη νήσο Ρω που είναι σχετικά πιο ομαλό το έδαφος.
Υποστήριξη και από την 95η ΑΔΤΕ
Τέλος, πέρα από τις τοπικές δυνάμεις υποστήριξη στο νησιωτικό σύμπλεγμα παρέχει επίσης μεταξύ άλλων η 95η Ανώτερη Διοίκηση Ταγμάτων Εθνοφυλακής (ΑΔΤΕ) και υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού που ομολογουμένως κέρδισαν τις εντυπώσεις στην πρόσφατη ελληνοτουρκική κρίση.
Όταν πριν από λίγους μήνες οι Τούρκοι είχαν εξαπολύσει τα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα και τα υποβρύχιά τους μήπως και καταφέρουν να «ξετρυπώσουν» το δικό μας «Νηρεύς» (S-111) που πίστευαν ότι βρίσκεται ανοικτά της Ρόδου, ξαφνικά εκείνο αναδύθηκε μεγαλοπρεπώς, με εντολή του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, μέσα στο κεντρικό λιμάνι του Καστελόριζου, κάνοντας μια μικρή επίδειξη των δυνατοτήτων του!
Με πληροφορίες από το newsbeast.gr