Η ανθρωπότητα βιώνει μια απο τις πιο κρίσιμες και επικίνδυνες περιόδους της Ιστορίας της, οι οποίες οφείλονται εις την έλλειψη αληθινών, έντιμων και ειλικρινών ηγετών. Εν όψει αυτής της παγκόσμιας αστάθειας, αμφισβήτησης, αναρχίας, του χάους και των συγκρούσεων η Πατρίδα μας αντιμετωπίζει, δυστυχώς, και την επί δεκαετίες ανικανότητα και αποτυχία των πολιτικών ηγεσιών της, αλλά και αυτής της αδιαφορίας του ίδιου του Λαού της. Εν συνεχεία και αυτή την λαίλαπα των Μνημονίων, που έφεραν «οι ξένοι και οι ντόπιοι Διαχειριστές της χώρας μας». Μια περιρρέουσα κατάσταση του αδιεξόδου και της απαισιοδοξίας που κατατρώγει τα σπλάχνα της ελληνικής κοινωνίας. Αν μη τι άλλο, «μία μακροχρόνια εθνική πολιτική και οικονομική επιδημία τύπου GOVID-100», η οποία στερεί απο την Πατρίδα μας και όλες τις δυνάμεις για να αντιμετωπίσει αποφασιστικά και με τόλμη τις παγκόσμιες προκλήσεις, αλλά και τις αυξανόμενες απειλές των γειτόνων της.
Κάθε άνθρωπος ακολουθεί εις την ζωή του ένα δρόμο, τον δικό του δρόμο. Αρκεί όμως να ζει κανείς για να σκέπτεται. Η ζωή δεν είναι όμως σαν ένα όμορφο ζωγραφισμένο έργο. Δεν είναι δηλαδή καλή, αν δεν είναι σωστή. Δεν έχει σημασία πως θα το κάνεις αυτό. Βγάλτε τη ακόμη και με το φτυάρι, αν δεν μπορείς να είσαι αποτελεσματικός με οποιονδήποτε άλλο τρόπο. Διότι ο άνθρωπος που δεν σκέπτεται, δεν φιλοσοφεί, δεν είναι ελεύθερος. Η Ελευθερία είναι η θέληση να είναι κανείς υπεύθυνος απέναντι εις τον εαυτό του. Ότι δεν με σκοτώνει με κάνει δυνατό. Αυτό και μόνο είναι που κάνει εκείνο τον άνθρωπο να στέκεται όρθιος, με δυνατή ψυχή και πνεύμα. Ο Εθνομάρτυρας Ρήγας Φεραίος είπε: «Όποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά», και εν συνεχεία είπε: «Τους δούλους δεν τους παρασκευάζει μόνο το δόρυ του κατακτητή, αλλά και των καταδυναστευομένων η αμάθεια». Ο δε Πλάτων: «Η φτώχεια πλάθει ανθρώπους, ο πλούτος τέρατα», και ο Μένανδρος (342-292 π. Χ.): «Τα δάνεια δούλους τους ελεύθερους ποιεί!». Πολύ πολύτιμα αποφθέγματα και διαχρονικά διδάγματα, απο τα οποία εμείς, δυστυχώς, οι σύγχρονοι ‘Ελληνες της μεταπολεμικής περιόδου, δεν μάθαμε απολύτως τίποτε, και που αυτά είναι οι αξίες, οι αρχές, αλλά και οι αρετές που οφείλουν να πιστεύουν και να υπερασπίζονται οι άνθρωποι. Όμως η αρετή του ανθρώπου δεν είναι πλυμένα ρούχα που τα κρεμάνε εις το μπαλκόνι. Η πίστη είναι εσωτερικό βίωμα, στάση ζωής. Εκ του λόγου αυτού ποτέ δεν αποτυγχάνουν εκείνοι οι άνθρωποι που αγωνίζονται και πεθαίνουν για ένα μεγάλο σκοπό.
Όλα αυτά, αλλά και πολλά άλλα αναρίθμητα, είναι μεγάλες αλήθειες, οι οποίες έχουν αναφερθεί σε πολλά άρθρα που έχει δημοσιεύσει ο αρθρογράφος. Κρίμα όμως για την Πατρίδα, καθότι ο πατριωτισμός είναι μία σύνθεση όλων των προαναφερθέντων, τα οποία κρατάνε τον κάθε άνθρωπο και κάθε κοινωνία σωστή, όρθια και δυνατή, και τα οποία εμείς, δυστυχώς, τις τελευταίες δεκαετίες ισοπεδώναμε και καταστρέφαμε. Και έτσι να επικρατεί τώρα ένα χάος, το οποίο όμως είναι αυτόκλητο, δικό μας δημιούργημα, αλλά και αυτή η βία με τη Μη Βία.
“Βία και Μη Βία”, δύο «έννοιες», οι οποίες όμως είναι συνώνυμες με το «διαίρει και βασίλευε» και που αμφότερες επι δεκαετίες συντηρούν την άγνοια και την εγκληματική αδιαφορία του Λαού, αλλά και που υπηρετούν, εξυπηρετούν και διαιωνίζουν το πολιτικό σύστημα Εξουσίας και αυτής της χώρας μας. Όπως όμως είπε ο Francis Bacon(1561-1626): «η γνώση είναι δύναμη». Γνωρίζετε, ότι οι Ιδεολογίες και τα Κόμματα είναι τερατώδη δημιουργήματα του 19ου αιώνος, διότι διχάζουν τους ανθρώπους, προκαλούν έχθρες, συγκρούσεις, βία και ανείπωτα δεινά εις τις κοινωνίες και τους Λαούς; Ο Κομφούκιος (551-479 π. Χ) είπε: «Σε μία χώρα που κυβερνάται καλά, η φτώχεια είναι ντροπή. Σε μία χώρα που κυβερνάται άσχημα, ο πλούτος είναι ντροπή». Και τέλος ο Επίκουρος (341-270 π. Χ.) είπε: «Αν θέλεις να κάνεις κάποιο πλούσιο, μη του προσθέσεις χρήματα, να του αφαιρείς επιθυμίες». Διότι με αυτόν τον τρόπο στήνονται σωστοί, υπεύθυνοι, ανιδιοτελείς, όρθιοι, δυνατοί, δημιουργικοί, παραγωγικοί άνθρωποι και κοινωνίες. Μετά την Μεταπολίτευση, πολλές δεκάδες χιλιάδες πολίτες έκαναν χρυσές καριέρες, χάρις της Κομματοκρατίας και των Πολιτικών, οι οποίοι επι δεκαετίες χρεοκοπούσαν και λεηλατούσαν ανελέητα την Πατρίδα μας. Εις την αρχαία όμως εποχή και εις την Ελλάδα δεν υπήρχαν όμως ιδεολογίες, αλλά ούτε και κόμματα. Οι άνθρωποι καλούνταν τότε να επιλέξουν μόνο μεταξύ των ικανοτέρων μιας κοινωνίας. Αυτό ήταν ένα από τα πολλά θαύματα της Αρχαιότητας, το θαύμα των ανθρώπων της που δημιουργούσαν Πνεύμα και Πολιτισμούς.
Ο Αριστοφάνης είπε: «Τους ήρωες δεν τους βρίσκεις ποτέ εις το σκοτάδι!». Και ο Νίκος Καζαντζάκης: «Τίποτε γενναίο δεν μπορεί ο άνθρωπος να κάμει εις τον κόσμο, αν δεν υποτάξει την ζωή του σ’ ένα Αφέντη ανώτερό του». Εμείς όμως, παρόλες τις αποτυχίες και τα δεινά των τελευταίων δεκαετιών, γιατί επιμένουμε και εξακολουθούμε να ζούμε εις το «βαθύ σκοτάδι των Αφεντάδων», που προκαλούν τόσα δεινά εις τους ανθρώπους, την Πατρίδα και την ανθρωπότητα;
Το τέλειο δεν είναι όμως να έχεις μόνο μυαλό, αλλά πολύ βαθιά και δυνατά αισθήματα, ώστε αυτά και μόνον να σε οδηγούν και να σε κυβερνούν. Να είσαι ευθύλογος, ευθύγραμμος, άμεμπτος, σωστός, υπεύθυνος, ευσυνείδητος, ανιδιοτελής, όρθιος και δυνατός, για να πάει μπροστά ο Λαός και η Πατρίδα μας.
Το Παγκόσμιο χρέος όλων των Εθνών ανέρχεται σε 258 τρισεκατομμύρια δολάρια, το δε έτος 2020 θα ανέλθει εις τα 277 τρισεκατομμύρια, δηλαδή το 331% του Παγκόσμιου ΑΕΠ. Ο Διεθνισμός, ένα πρόσφατο δημιούργημα των Ισχυρών, έχει βάλει ως στόχο τον Εθνομηδενισμό της έννοιας του Έθνους και της Πατρίδας, την υποταγή όλων των Εθνών και Λαών και σε ένα Παγκόσμιο Σύστημα Διακυβέρνησης, με την καταστροφή όλων των πολιτισμών, των θρησκειών, των παραδόσεων, των Αρχών και Αξιών πολλών χιλιετιών των Λαών, με την ολοκληρωτική υποταγή και εμπέδωση της ανελευθερίας, της βαρβαρότητας, της καταστροφής, τον θάνατο και προσφυγιάς εκατομμυρίων ανθρώπων, με την συνέχιση της στυγερής εκμετάλλευσης δισεκατομμυρίων ανθρώπων. Ο Διεθνισμός είναι ο Διχασμός, με το μίσος και τη έχθρα για τους άλλους.
Αντιθέτως ο Πατριωτισμός είναι η αγάπη για τον λαό σου. Μόνο όποιος αγαπά την Πατρίδα και τις ρίζες του, αγαπά και να σέβεται τις Πατρίδες και τις ρίζες των άλλων. Ο Πατριωτισμός δεν επιτρέπει την προσβολή εθνών και Λαών, σημαίνει την επιστροφή εις τις εθνικές ιδέες, αρχές, αξίες, παραδόσεις και εις την υπηρεσία του λαού. Ο αληθινός πατριώτης χαίρεται για την δική του ελευθερία, αλλά και για την ελευθερία του άλλου και όλων των λαών, εκτιμά και σέβεται τον πατριωτισμό όλων.
Η μόνη σωτηρία και η ανάσα της ανθρωπότητας απο την «παγκόσμια πολιτική και οικονομική πανδημία» είναι η σεισάχθεια του Σόλωνα.
Κρίμα για την Ελλάδα, για την Πατρίδα μας. Ο κόσμος δεν ακούει ούτε τη φωνή της Πατρίδος που είναι γύρω μας. Όμως πρέπει να κρατάμε ανοιχτά τα αυτιά μας, για να ακούμε και την φωνή της Ελευθερίας που είναι η ατμομηχανή της Ιστορίας!
Γεώργιος Εμ.Δημητράκης
Υποσημείωση: Ο αρθρογράφος κρητικής (Μαριού/ Ν. Ρεθύμνης) και θρακικής καταγωγής γεννήθηκε και διαμένει εις την Ξάνθη. Σπούδασε Πολιτικές-Οικονομικές Επιστήμες και Κοινωνιολογία εις την Βόννη και Ιστορία και Πολιτιστική κληρονομιά εις την Αθήνα. Διετέλεσε επί 30-ετίας Διπλωματούχος Ξεναγός για όλη την Ελληνική Επικράτεια.