Αγροτικά Τελευταία Νέα

Επιστολή προς τον Χρ. Μέτιο για κορονοενίσχυση στους ελαιοπαραγωγούς

Ανάστατοι είναι εκατοντάδες ελαιοπαραγωγοί της περιφέρειάς μας και τα ΚΥΔ της περιφέρειάς μας γιατί δεν γίνονται δεκτές οι αιτήσεις ενίσχυσης που υποβάλλονται μέσο της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΥΠΑΤ

Με το ΜΕΤΡΟ 21 « Έκτακτη προσωρινή στήριξη στους γεωργούς των τομέων που  πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19»του ΠΑΑ.

Δόθηκε η δυνατότητα στους παραγωγούς κατά κύριο επάγγελμα αγρότες που διαθέτουν καλλιέργειες ελιάς να υποβάλουν  αίτηση από τις 17 εως στις27.11.2020.

 Η επιδότηση κυμαίνεται – ανάλογα με το μέγεθος των ελαιώνων – από 300 –4000 €/εκμετάλλευση.

«Η ιδιότητα αυτή αποδεικνύεται από την εγγραφή / χαρακτηρισμό τους ως Κατά Κύριο Επάγγελμα Αγρότες (ΚΚΕΑ) στο Μητρώο Αγροτών & Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ), όπως  τηρείται στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έως και τη λήξη υποβολής φορολογικής δήλωσης έτους 2020 (φορολογικό έτος 2019)», όπως ορίζει η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Όπως πληροφορηθήκαμε, η αρμόδια Υπηρεσία για την υλοποίηση του προγράμματος προμηθεύτηκε το σχετικό αρχείο από το ΥΠΑΑΤ ηλεκτρονικά στις 15.10.2020 και το χρησιμοποίησε στην ηλεκτρονική πλατφόρμα όπου γίνονται οι αιτήσεις στο πρόγραμμα. Όποιος – σύμφωνα με το εν λόγω ηλεκτρονικό αρχείο του ΥΠΑΑΤ– τηρείται σαν «Κατά κύριο Επάγγελμα Αγρότης, μπορεί να κάνει ηλεκτρονική αίτηση στο πρόγραμμα. Όποιος δεν είναι βρίσκεται στο αρχείο αυτό, δεν μπορεί να κάνει αίτηση.

Όταν άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα, ένα πολύ μεγάλο μέρος των κατά κύριο επάγγελμα ελαιοπαραγωγών διαπίστωσε ότι δεν μπορούσε να κάνει αίτηση επειδή δεν βρίσκεται στο ΜΑΑΕ. Μεταξύ αυτών των παραγωγών, πολλοί που είναι ενταγμένοι σε προγράμματα Νέων Αγροτών και Σχεδίων Βελτίωσης που εξ ορισμού δέχονται μόνο κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Η πρόσφατη βεβαίωση από το ΤΑΑΕ (αρμόδιος φορέας για την έκδοση βεβαιώσεων ΜΑΑΕ) αναφέρει ότι ο ελαιοπαραγωγός είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότης.

Από την άλλη πλευρά υπάρχουν πολλοί παραγωγοί που δεν έχουν κάνει ποτέ εγγραφή στο ΜΑΑΕ, το ΥΠΑΑΤ όμως τους έχει καταχωρημένους σαν κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Μ’ αυτόν τον τρόπο αποκλείονται δικαιούχοι κατά κύριο επάγγελμα από το πρόγραμμα λόγω ασυμφωνίας των στοιχείων του ΥΠΑΑΤ με την πραγματικότητα.

Το πρόβλημα  βρίσκεται στην ίδια την πρόσκληση: Η πρόσκληση από την μια πλευρά ζητά την ιδιότητα του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη για το φορολογικό έτος 2019, αλλά την ζητά στην λήξη της φορολογικής δήλωσης (δηλαδή στο τέλος του καλοκαιριού του 2020). Για να μπορεί να ζητήσει ένας αγρότης όμως την εγγραφή στο ΜΑΑΕ με τα στοιχεία του φορολογικού έτους 2019, πρέπει να τα έχει πρώτα στα χέρια του. Αυτό γίνεται μετά την λήξη της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και κατά κανόνα μέσα στους φθινοπωρινούς μήνες του 2020 – ανάλογα πότε και για ποιά χρήση την χρειάζεται ο αγρότης. Επομένως, στην λήξη των φορολογικών δηλώσεων βρίσκονται ακόμα τα στοιχεία του προηγούμενου φορολογικούς έτους μέσα στο Μητρώο του ΥΠΑΑΤ. Αυτά, σταδιακά αντικαθίστανται από τα καινούργια.

Για να μπορεί να ενημερωθεί το αρχείο του ΥΠΑΑΤ με τα επίκαιρα στοιχεία, πρέπει να δοθεί ευκαιρία στους ενδιαφερόμενους ελαιοπαραγωγούς να εγγραφούν στο ΜΑΑΕ με τα στοιχεία του φορολογικού έτους 2019.

Καλούμε την Περιφέρεια να παρέμβει άμεσα προς το ΥΠΑΤ ώστε να δοθεί παράταση της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης και ταυτόχρονα να  κοινοποιηθεί νέα ημερομηνία μέχρι την οποία θα μπορεί να έχει γίνει η εγγραφή των αγροτών με τα επίκαιρα στοιχεία στο ΜΑΑΕ για να έχει αντίκρισμα.

ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

ΟΙ  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ  ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

ΤΡΕΛΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

Σχετικά Άρθρα