fbpx
Κύριο ΘέμαΠαραπολιτικάΤελευταία Νέα

Μανώλης Τσέπελης: Προτεραιότητά μας η καθημερινότητα, ο εκσυγχρονισμός των υπηρεσιών αλλά και η ανάπτυξη της Παλιάς Πόλης. Μίλησε για όλα… διαβάστε!!!

Ο Δήμαρχος Ξάνθης, Μανώλης Τσέπελης φιλοξενήθηκε στην ενημερωτική εκπομπή του Δημοτικού Ραδιοφώνου, μετά την επιτυχή σε αποτελέσματα και προτάσεις, συνάντησής του με εκπροσώπους της κεντρικής διοίκησης στην Αθήνα, για μια σειρά θεμάτων, που απασχολούν τον δήμο μας.

Ο κ. Τσέπελης αναφέρθηκε στον γενικό σχεδιασμό του δήμου, υπογραμμίζοντας ότι σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε «Δεν είναι δυνατόν να υποστείλουμε τη σημαία της προσπάθειας για την ανάδειξη και την προκοπή αυτού του ευλογημένου τόπου. Πρώτιστο, για μας, η υγεία, έχουμε όμως χρέος, απέναντι στους ανθρώπους και ιδιαίτερα στους νέους, που θέλουμε να τους κρατήσουμε εδώ».

Με αυτή τη φιλοσοφία, η δημοτική αρχή εντείνει τις προσπάθειες για την ενίσχυση του μηχανολογικού εξοπλισμού του δήμου, τη δρομολόγηση έργων υποδομής, αλλά και  την ανάπτυξη της Παλιάς Πόλης και της Δημοτικής Ενότητας Σταυρούπολης με στόχο, την «επόμενη μέρα», μετά, δηλαδή, την πανδημία, πολίτες και δήμος να ξαναβρούν τον βηματισμό τους.

Τα… ώτα ευήκοα στο Κέντρο, όχι μόνο για το συγκεκριμένο εγχείρημα, αλλά και σε μια σειρά ολοκληρωμένων προτάσεων και καίριων αιτημάτων, που κατέθεσε ο Δήμαρχος και οι συνεργάτες του, στους εκπροσώπους των αρμόδιων υπουργείων.

Παλιά Πόλη: Ήπιες μορφές του επιχειρείν

Στη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, ο Δήμαρχος Ξάνθης έθεσε το θέμα των οικονομικών ελαφρύνσεων σε νεοσύστατες εταιρίες στη Θράκη, εστιάζοντας στο «κόσμημα» του Δήμου μας, την Παλιά Πόλη.

«Η δυνατότητα λειτουργίας καταστημάτων, με παραδοσιακά επαγγέλματα και η ενίσχυσή τους, η δημιουργία μικρών οικογενειακών επιχειρήσεων, μπορούν να προσφέρουν την εξωστρέφεια που χρειάζεται η περιοχή μας», είπε.

Πρόσθεσε, ότι σε μια περίοδο όπου τα «υπό κατάρρευση» κτίρια αυξάνονται προκαλώντας τη δημόσια υγεία και ασφάλεια των πολιτών, αλλά και την αισθητική του ιστορικού πυρήνα της περιοχής μας και καθώς, το κόστος αναπαλαίωσής τους είναι πολύ υψηλό, «οι ήπιες μορφές επιχειρηματικότητας, η δυνατότητα, δηλαδή σε κατοίκους να στήσουν μικρές, οικογενειακές επιχειρήσεις, τύπου “boutique hotel”, θα δώσουν πνοή στην Παλιά Πόλη, προσελκύοντας, εκ νέου, τους επισκέπτες της, σε μια βάση που θα συνδυάζει την ιστορικότητα και την αισθητική με την οικονομική αυτάρκεια»  και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας, πως εάν δε βρεθούν νέες πηγές χρηματοδότησης, τότε, αυτό το πολιτιστικό κόσμημα, σε δέκα χρόνια θα το έχουμε χάσει…

Τα οικόπεδα του… ΥΠΟΙΚ εντός ορίων των δήμων

Επίσης, έθεσε το μείζον ζήτημα, των κτιρίων, εντός ορίων δήμων, τα οποία, όμως ανήκουν στο Υπουργείο Οικονομικών.  Ζήτημα, το οποίο προκαλεί προσκόμματα στις δημοτικές αρχές για την αξιοποίησή τους και άρα την ανάπτυξη των δήμων.

«Ο Δήμος Ξάνθης και μέσα στην πόλη, αλλά και στη Σταυρούπολη, έχει τέτοια κτίρια, τα οποία άμεσα μπορεί να αξιοποιήσει και γι’ αυτό το θέσαμε στον αρμόδιο υπουργό. Πρόκειται για περιουσίες, που θα έπρεπε να ανήκουν στον δήμο», σημείωσε ο Δήμαρχος και δήλωσε κατηγορηματικά «Τις διεκδικούμε. Για να δημιουργήσουμε υποδομές στην άθληση, τον πολιτισμό, σε διάφορους τομείς της κοινωνίας μας», επισημαίνοντας ότι είδε διάθεση για την παραχώρηση αυτών των κτιρίων, που ως αναξιοποίητα, είναι ακαλαίσθητα και επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια. «Είναι παρανοϊκό να μην μπορεί να συνεργαστεί το κράτος με το… κράτος», υπογράμμισε.

Λύνεται το πρόβλημα με τα δρομολόγια των ΚΤΕΛ στη Σταυρούπολη

«Θετικό το νέο», είπε χαρακτηριστικά, σχετικά με το αίτημα που τέθηκε στον Υφυπουργό Εσωτερικών Θεόδωρο Λιβάνιο, για τη διευθέτηση των δρομολογίων των ΚΤΕΛ, μεγαλύτερης απόστασης από τα 12 χιλιόμετρα, που ο «Κλεισθένης» δεν είχε προβλέψει, γεγονός, που για τη δική μας περιοχή, προκαλούσε αρρυθμίες στη Δημοτική Ενότητα Σταυρούπολης. «Έλαβα τη διαβεβαίωση ότι πολύ σύντομα θα επιλυθεί αυτό το θέμα, προς όφελος των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής της Σταυρούπολης», σημείωσε ο κ. Τσέπελης, σχολιάζοντας ότι ο δήμος αντιλήφθηκε άμεσα και ανέδειξε το συγκεκριμένο νομικό «κενό», στον υφυπουργό, ο οποίος θα κινήσει άμεσα τις διαδικασίες για τη νομοθετική ρύθμιση που απαιτείται.

Παράλληλα, συζητήθηκε με τον υφυπουργό η εξέλιξη των έργων στο πρόγραμμα «Φιλόδημος», αλλά και η ένταξη στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», για τα οποία ο κ. Τσέπελης, δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος, αλλά και η δυνατότητα προσλήψεων μόνιμου προσωπικού στους ΟΤΑ, για την κάλυψη των άμεσων αναγκών τους.

Είναι γνωστό, ότι η «αποψίλωση» στελεχιακού δυναμικού των δήμων, εντάσσεται στο πλαίσιο των μνημονιακών δεσμεύσεων που ανέλαβε η χώρα μας έναντι της τρόικας, ωστόσο, τα προβλήματα αποτελεσματικής λειτουργίας των δήμων που απορρέουν από τη δέσμευση αυτή, εντείνονται ακόμη περισσότερο σε… «συνθήκες covid» -παράμετρο, η οποία τέθηκε στον κ. Λιβάνιο.

Προχωρά ο σχεδιασμός για τις σχολικές υποδομές

Ιδιαίτερα ικανοποιητική σε αποτελέσματα ήταν όμως και η συνεργασία του Δημάρχου με την υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Σοφία Ζαχαράκη, για θέματα σχολικών υποδομών, που «τρέχει» ο δήμος μας.

«Δουλεύουμε με τους συνεργάτες μου στοχευμένα, γιατί θέλουμε να έχουμε αποτελέσματα», εξήγησε ο κ. Τσέπελης και αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση των διαδικασιών για το 4ο Γενικό Λύκειο Ξάνθης, έργο το οποίο βρίσκεται σε φάση έγκρισης και δημοπράτησης, στην κατασκευή σχολείων σε Κιμμέρια και Δροσερό, σημειώνοντας ότι ο δήμος προχωρά στη σύνταξη μελέτης, αλλά και στη βούληση της δημοτικής αρχής για την κατασκευή νηπιαγωγείων, ώστε να σταματήσει η εκπαιδευτική διαδικασία να γίνεται μέσα σε προκάτ, ενώ αποκάλυψε ότι στο σχεδιασμό του δήμου εντάσσεται και η κατασκευή ενός βρεφονηπιακού σταθμού, στη θέση του 1ου Παιδικού Σταθμού.

Ο προγραμματισμός και η… δυσκίνητη κρατική μηχανή

Ο Δήμαρχος Μανώλης Τσέπελης επισήμανε ότι ο δήμος, όπως και όλοι της επικράτειας, αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τους… χρόνους ελέγχου των φάσεων ενός έργου. «Ζητάμε να μειωθεί αυτός ο χρόνος. Δεν είναι δυνατόν να πολεμάμε με την γραφειοκρατία», είπε κι έδωσε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της … δυσκίνητης κρατικής μηχανής με «ολέθρια» αποτελέσματα, πολλές φορές, για τον προγραμματισμό των δήμων: «Δεν μπορεί να έχουμε μια δικαστική αντιπαράθεση με εργολάβους και να χρειάζεται το δικαστήριο δύο χρόνια να βγάλει μια απόφαση, με τον κίνδυνο να απενταχθεί το έργο. Γιατί, αυτό συνέβη με τον ΧΥΤΑ στην Ξάνθη. Ο δήμος μας περίμενε την δικαστική απόφαση, η οποία ήρθε, αφού… απεντάχθηκε το έργο. Όπως ξέρετε δεν έχουμε δικαίωμα, πλέον να φτιάξουμε ΧΥΤΑ, γι’ αυτό και ακολουθούμε τη λύση του ΧΥΤΥ», σχολίασε ο κ. Τσέπελης.

Η Διακομματική Επιτροπή και το «Υπόβαθρο Υποδομών»

Ο κ. Τσέπελης, αναφερόμενος στον ρόλο της Διακομματικής Επιτροπής για το αναπτυξιακό μέλλον της Θράκης, τόνισε ότι αυτό που θα πρέπει να διασαφηνιστεί από την ίδια την επιτροπή είναι «τι οικονομική δυνατότητα υπάρχει για τη Θράκη, σε ποιους τομείς και από ποια υπουργεία και βεβαίως, ποιος θα έχει την ευθύνη».

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η κάθε περιοχή θα πρέπει να τύχει ενός σχεδιασμού που να ταιριάζει με το ίδιο το προφίλ της και επανέλαβε τη θέση του, ότι για το καλύτερο αποτέλεσμα θα πρέπει να γίνουν διαδημοτικές συνεργασίες, υπενθυμίζοντας τη συνεργασία των παρανέστιων δήμων  για τον οικοτουρισμό, προσθέτοντας ότι αυτές μπορούν να αποδώσουν εάν διασφαλιστεί ότι δε θα επικαλύπτονται οι δράσεις, από δήμο σε δήμο.

«Αυτό που απαιτείται για τους δήμους είναι ένα “υπόβαθρο υποδομών”, το οποίο θα καθορίζει ουσιαστικά το ίδιο το προφίλ του».

«Ας σταματήσουμε να φοβόμαστε να ονειρευθούμε» Ο ίδιος μάλιστα, ξάφνιασε με την προτροπή του προς τους φορείς και θεσμικούς κυρίως, αλλά και απλούς πολίτες, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να μη φοβόμαστε να σχεδιάζουμε το μέλλον μας και μάλιστα όταν διαθέτουμε αυτόν τον φυσικό πλούτο.

«Γιατί φοβόμαστε να ονειρευόμαστε. Έχουμε όλοι ευθύνη -όλες οι δυνάμεις- να σχεδιάσουμε σ’ αυτόν τον ευλογημένο τόπο κι ας αργούν τα εγχειρήματα να ολοκληρώνονται. Το να μιζεριάζουμε είναι απλώς… γελοιότητα», τόνισε και πρόσθεσε πως… «Αν δεν οραματιστούμε αν δεν βάλουμε ψηλά τον πήχυ αν δεν διεκδικήσουμε, πώς θα δημιουργηθούν οι συνθήκες ώστε τα παιδιά μας να μείνουν στον τόπο μας. Διαφορετικά, ποιος είναι ο ρόλος μας;», υπογράμμισε.

Ένα ξεκάθαρο μήνυμα

Ο Δήμαρχος, στην αρχή της τη «συνάντησής του» με τους ακροατές του Δημοτικού Ραδιοφώνου, έστειλε ένα μήνυμα, προς τους συμπολίτες του, για την προσπάθεια που κάνουν, κατά το δεύτερο κύμα της πανδημίας:

«Αυτή η πόλη και ο υπέροχος κόσμος της, έδειξε ότι διαθέτει υπομονή και επιμονή, αλλά και κουλτούρα και συνεχίζει με μεγάλη πειθαρχία και σεβασμό στην ατομική ευθύνη, αλλά και στον ίδιο τον θεσμό της οικογένειας να πολεμά την πανδημία ακούραστα, παρά τα όσα έχει περάσει.»

Όλοι αποδείξαμε –και κυρίως η νεολαία μας, αυτά τα παιδιά τα οποία εμπιστεύομαι πλήρως γιατί έχουν ισχυρό αίσθημα συνέπειας, υπευθυνότητας και στενούς δεσμούς με την έννοια “οικογένεια”, ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε –όπως τα καταφέραμε και την πρώτη φορά, τότε, που δεν ξέραμε τίποτα, τότε που δοκιμαστήκαμε και παλέψαμε σε αχαρτογράφητα νερά. Και νικήσαμε.

Πώς, μετά να μην είμαστε υπερήφανοι που εκπροσωπούμε αυτόν τον υπέροχο κόσμο!…», υπογράμμισε.

Σχετικά Άρθρα