Κόμματα Τελευταία Νέα

Αντίθετος με τον πτωχευτικό κώδικα ο Σύριζα Ξάνθης τον αποκαλεί «πτωχευτικό έκτρωμα της ΝΔ»

Μόνο από τη ΝΔ ψηφίστηκε στη Βουλή ο νέος πτωχευτικός κώδικας, που βάζει οριστική ταφόπλακα στην προστασία της 1ης κατοικίας, μετατρέπει δανειολήπτες που δεν αποτελούν στρατηγικούς κακοπληρωτές, νοικάρηδες στα σπίτια τους, οδηγεί σε πτωχεύσεις φυσικών προσώπων, σε αθρόους πλειστηριασμούς και σε μαζική εκποίηση περιουσιών προς όφελος των τραπεζών. Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε στην κυβέρνηση ότι αναδεικνύεται σε πρωταθλήτρια κοινωνικής αναλγησίας. Καμία κυβέρνηση δεν κατήργησε την προστασία της πρώτης κατοικίας από το 2010.

Σε μια εποχή βαθιάς οικονομικής ύφεσης, εκτίναξης της ανεργίας και σοβαρής υγειονομικής κρίσης το μόνο που ενδιέφερε την κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι να θεσμοθετηθεί η πτώχευση των νοικοκυριών, των μικρομεσαίων και να προβλεφθεί ο τρόπος που θα μεταφέρονται στις τράπεζες, οι πρώτες κατοικίες και τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Για πρώτη φορά καθιερώνεται στο νομικό μας σύστημα η πτώχευση και των ιδιωτών. Πέρα από τις  επιχειρήσεις και τους εμπόρους πλέον θα πτωχεύουν όλοι. Και θα τα χάνουν όλα!  Ό,τι έχουν στο όνομά τους. Πρώτη κατοικία, μισθούς, επιδόματα, τα πάντα.  Ποια θα είναι η δεύτερη ευκαιρία του πτωχευμένου που θα τα έχει χάσει όλα; Ακόμη και αν καταφέρει να πατήσει στα πόδια του, να έχει ένα εισόδημα να ζει την οικογένειά του, αυτό θα κατάσχεται πέρα από τα 611 ευρώ. Φυσικά το γεγονός ότι θα πτωχεύουν πλέον και φυσικά πρόσωπα συνεπάγεται ότι θα έχουν και ποινικές ευθύνες, ακόμη και  φυλάκιση!

Όσοι στο εξής χάσουν τα σπίτια και τις περιουσίες τους θα γνωρίζουν ότι γι’ αυτό θα ευθύνεται προσωπικά ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης όπως και σύσσωμη η κυβέρνηση με όλους του βουλευτές της που υπερασπίστηκαν με πάθος αυτό το νομοθετικό έκτρωμα, απέναντι στην αξιωματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ,  που εξάντλησε όλα τα μέσα που προβλέπει η κοινοβουλευτική δεοντολογία για να τον σταματήσει. Ακέραιη την ευθύνη φέρει και ο τοπικός βουλευτής της κυβέρνησης κ. Τσιλιγγίρης που εμφανίστηκε και μίλησε(;) μετά από μήνες εκλεκτικής αλαλίας, για να προσθέσει την ψηφίδα του στη  σκληρότητα που επιδεικνύει η κυβέρνηση σε καιρούς δύσκολους, επιδιώκοντας την ενίσχυση των τραπεζών εις βάρος της κοινωνίας. 

Η κυβέρνηση εκτός του ότι έχει αναδειχθεί σε  πρωταθλήτρια κοινωνικής αναλγησίας επιδίδεται παθολογικά σε ασύστολα ψεύδη όπως ο ‘’ισχυρισμός’’ της ότι είχε λήξει η προστασία της πρώτης κατοικίας. Η αλήθεια είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατήργησε ποτέ το νόμο Κατσέλη και δεν άφησε ποτέ τους Έλληνες πολίτες χωρίς πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Τον Φλεβάρη του 2019, έληξε, ναι μεν,  η  δυνατότητα υποβολής νέων αιτήσεων στο νόμο Κατσέλη αλλά αμέσως μετά, το Μάρτη του 2019,  νομοθετήθηκε ο 4605/2019, γνωστός ως νόμος Φλαμπουράρη που αναπλήρωσε για μία ορισμένη περίοδο το κενό,  καθιέρωσε μια δεσμευτική για τις τράπεζες λύση ρύθμισης των χρεών που προστάτευε την κύρια κατοικία.

Το 2ο ψέμα αφορά τους πλειστηριασμούς. Η κυβέρνηση ακολουθώντας την τακτική της κολοβής αλεπούς που θέλει όλες τις άλλες  αλεπούδες να είναι με κομμένη ουρά σαν και την ίδια, κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ ότι επί διακυβέρνησής του έγιναν πλειστηριασμοί. Θα θέλαμε να  διαβεβαιώσουμε την κυβέρνηση, ότι πράγματι έγιναν πλειστηριασμοί. Αλλά έγιναν πλειστηριασμοί γι’ αυτούς που αφού χρεοκόπησαν  τις επιχειρήσεις, ζούσαν μια ζωή πλουσιοπάροχη με τα λεφτά τους στο εξωτερικό και με βίλες, κότερα και σκάφη στο εσωτερικό. Έγιναν πλειστηριασμοί γι’ αυτούς που χρωστούσαν εκατομμύρια και δεν τους άγγιζε κανείς. Μάλλον αυτό θα πρέπει να ενόχλησε πολύ την ΝΔ και τους χορηγούς της. Η πρώτη κατοικία, όμως, επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ  ήταν και θεσμικά και νομικά κατοχυρωμένη.

Σε αντάλλαγμα, γι΄ αυτή την εκδούλευση στις τράπεζες και το παρασιτικό κεφάλαιο, το κυβερνητικό κόμμα θα μπορεί ανενόχλητο να κουβαλάει ένα χρέος 309 εκ. ευρώ και τα στελέχη του να αποπληρώνουν(;) με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους τα θηριώδη ατομικά τους δάνεια!

Οι τράπεζες θα εγγράψουν κέρδη και τα στελέχη τους θα πάρουν αφορολόγητα  μπόνους.  Ένα ποσοστό από τα χρήματα αυτά θα επιστρέψει στα ταμεία της Ν.Δ. για τις επόμενες εκλογές.

Την ίδια ευνοϊκή αντιμετώπιση για τα χρέη τους έχουν γνωστοί μεγαλοσχήμονες επιχειρηματίες, που πτωχεύουν τις επιχειρήσεις τους, αλλά οι ίδιοι ζουν προκλητική ζωή. Ιδιοκτήτες καζίνο, γνωστές εφοπλιστικές οικογένειες, δεν έχουν από τις ελληνικές τράπεζες την ίδια μεταχείριση στα δάνειά τους σε σύγκριση με τους πολλούς, τους ανώνυμους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, που η κυβέρνηση οδηγεί μαζικά στην πτώχευση. Συσσωρεύουν χρήματα από τη  διαγραφή των υποχρεώσεών τους στις τράπεζες τις οποίες ο ελληνικός λαός έχει ανακεφαλαιοποιήσει  με   50 δισ. Και αυτοί, φυσικά  με τη σειρά τους θα σπεύσουν να ενισχύσουν το κόμμα ώστε να βγάλει πέρα τις προσεχείς εκλογικές μάχες.

            Είναι ντροπή εν μέσω πανδημίας, ενώ σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες αναστέλλονται πτωχεύσεις και ρευστοποιήσεις, εδώ να επιστρατεύονται μνημονιακά μέτρα χωρίς μνημόνιο. Γι αυτό και ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύτηκε ότι θα είναι ο πρώτος νόμος που θα καταργηθεί μόλις επανέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ  στη διακυβέρνηση του τόπου.

Τη δεύτερη φορά Αριστερά, τα πράγματα θα είναι πολύ διαφορετικά, κ. Μητσοτάκη και για σας και για μας!

Σχετικά Άρθρα