Κόμματα Τελευταία Νέα

Μακάριος Λαζαρίδης: «Λαϊκίστικο κρεσέντο της αντιπολίτευσης για την πανδημία»

«Ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις, οι στιγμές είναι κρίσιμες και η αντιπολίτευση συνεχίζει να επιδίδεται σε ένα λαϊκίστικο κρεσέντο, αναζητώντας την πολιτική επιβίωση». Αυτό τονίζει ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μακάριος Λαζαρίδης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Παρασκήνιο» και το δημοσιογράφο κ. Γ. Ευγενίδη, αναφορικά με την κριτική για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο μέτωπο της πανδημίας.

Όπως επισημαίνει, «την αποστομωτική απάντηση προς τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ την έδωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, με συγκεκριμένα στοιχεία. Η Ελλάδα είναι από τις καλύτερες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως προς τον αριθμό των κρουσμάτων. Επίσης, στον αριθμό τεστ ανά 100.000 πληθυσμού, η χώρα μας βρίσκεται στον ευρωπαϊκό μέσο όρο μαζί με τις καλύτερες ευρωπαϊκές χώρες. Όσον αφορά το δείκτη θετικότητας, δηλαδή το ποσοστό θετικών κρουσμάτων στα τεστ τα οποία κάνουμε, η Ελλάδα βρίσκεται κοντά στο 4%, ενώ και στο χάρτη θνησιμότητας, η χώρα μας έχει τα καλύτερα ποσοστά από όλες τις χώρες».

Όλοι, σημειώνει ο κ. Λαζαρίδης,«ιδίως οι πολιτικοί, οφείλουμε να είμαστε υπεύθυνοι, ειδικά όσον αφορά τόσο σοβαρά θέματα. Η Κυβέρνηση είναι πρόθυμη να συζητήσει και -γιατί όχι – να εφαρμόσει οτιδήποτε θετικό διατυπώσουν τα άλλα κόμματα, ωστόσο στο ερώτημα τι θα έκαναν αυτά αν κυβερνούσαν, ουσιαστική απάντηση ακόμα δεν έχουμε πάρει». 

Σχετικά με την κατάσταση στα εθνικά μας θέματα, υπογραμμίζει πως «με τα δεδομένα που βρίσκονται πάνω στο τραπέζι, επιλογή μας είναι να απαντήσουμε στις τουρκικές προκλήσεις με ενεργητική διπλωματία. Θεωρώ ότι δικαιωνόμαστε, αφού καταφέραμε να μετατρέψουμε την ελληνοτουρκική διαφορά σε ευρωτουρκική, ενώ ενισχύσαμε τις διεθνείς συμμαχίες μας. Από εκεί και πέρα, αναφαίρετο δικαίωμά μας είναι το μονομερές δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια. Μάλιστα, η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι αυτή η οποία πρώτη το άσκησε, ξεκινώντας από το Ιόνιο, μεγαλώνοντας την Ελλάδα».

Ο κ. Λαζαρίδης αναφέρει ότι η Κυβέρνηση θα κάνει «ό,τι χρειαστεί για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε απόλυτη ετοιμότητα, αν και ελπίζουμε ότι δεν θα χρειαστεί να αποδείξουν εμπράκτως  την αποτρεπτική ισχύ της χώρας. Όπως και να’ χει, το μήνυμα προς όλους είναι σαφές: Η ισχυρή Ελλάδα δεν πρόκειται επ’ ουδενί να απεμπολήσει κανένα δικαίωμά της».

Συνέντευξη του Βουλευτή Π.Ε. Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας κ. Μακάριου Λαζαρίδη στην εφημερίδα «Παρασκήνιο» και το δημοσιογράφο κ. Γιώργο Ευγενίδη

Η Τουρκία συνεχίζει τα προκλητικά της βήματα σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Ποια είναι η κόκκινη γραμμή της χώρας; Και πώς θα αναχαιτιστεί αυτή η συνεχής παραβατικότητα;

Με τα δεδομένα που βρίσκονται πάνω στο τραπέζι, επιλογή μας είναι να απαντήσουμε στις τουρκικές προκλήσεις με ενεργητική διπλωματία. Θεωρώ ότι δικαιωνόμαστε, αφού καταφέραμε να μετατρέψουμετην ελληνοτουρκική διαφορά σε ευρωτουρκική, ενώ ενισχύσαμε τις διεθνείς συμμαχίες μας. Από εκεί και πέρα, αναφαίρετο δικαίωμά μας είναι το μονομερές δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια. Μάλιστα, η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι αυτή η οποία πρώτη το άσκησε, ξεκινώντας από το Ιόνιο, μεγαλώνοντας την Ελλάδα.Από εκεί και πέρα, έχουμε ξεκαθαρίσει -και επιμένουμε σε αυτό- ότι θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε απόλυτη ετοιμότητα, αν και ελπίζουμε ότι δεν θα χρειαστεί να αποδείξουν εμπράκτως  την αποτρεπτική ισχύ της χώρας. Όπως και να’ χει, το μήνυμα προς όλους είναι σαφές: Η ισχυρή Ελλάδα δεν πρόκειται επ’ ουδενί να απεμπολήσει κανένα δικαίωμά της.

Εκτιμάτε ότι η επιλογή Ερντογάν να αντιπαρατεθεί ευθέως και προσωπικά με τον πρόεδρο Μακρόν μπορεί να ξυπνήσει την Ευρώπη και να επαναφέρει τη συζήτηση για κυρώσεις στο τραπέζι;

Η αλήθεια, κύριε Ευγενίδη, είναι ότι η Ευρώπη δεν έχει κινηθεί με τους ρυθμούς που θα θέλαμε στο συγκεκριμένο ζήτημα, ωστόσο οι κυρώσεις πλέον, κατόπιν των πρωτοβουλιών του Πρωθυπουργού,βρίσκονται πάνω το τραπέζι. Κάτι που αποτυπώνεται στα συμπεράσματα της τελευταίας Συνόδου Κορυφής. Οι κυρώσεις ήρθαν για να μείνουν και η Τουρκία είτε θα αλλάξει τακτική είτε θα υποστεί τις συνέπειες των πράξεών της. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν θέσει ένα ξεκάθαρο χρονικό τελεσίγραφο στην Άγκυρα, έως το Δεκέμβριο. Στο χέρι της Τουρκίας είναι να αποφασίσει για το μέλλον της, έχοντας απέναντί της, όχι την Ελλάδα, αλλά ολόκληρη την Ευρώπη. Είναι πολύ πιθανό δε η αντιπαράθεση Ερντογάν – Μακρόννα επισπεύσει τις εξελίξεις.

Με δεδομένο ότι απέχουμε μέρες από τις αμερικανικές εκλογές, ποιο θα είναι ένα αποτέλεσμα που «κάνει» στην ελληνική πλευρά, για να αναπληρωθεί το κενό στην Αν. Μεσόγειο που επί μακρόν άφησε η αμερικανική διπλωματία;

Οι σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ ήταν και παραμένουν στενές και παραγωγικές, όπως επιβεβαιώθηκε και κατά την πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της χώρας, κ. Μ. Πομπέο. Και εντός των Ηνωμένων Πολιτειών υπάρχει πια μία διακομματική συναίνεση σε Βουλή και Γερουσία η οποία αντιλαμβάνεται την Τουρκία ως τον ταραχοποιό της ευρύτερης γειτονίας της Ανατολικής Μεσογείου. Και αυτό ανεξαρτήτως του προσώπου του Προέδρου της χώρας. Εκτιμώ ότι η εξωτερική πολιτική που εφαρμόζει η Κυβέρνηση Μητσοτάκη -και σε σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες- αποδίδει τα μέγιστα και αυτό θα συνεχιστεί και μετά από τις προσεχείς εκλογές, όποιος και αν είναι ο επόμενος Αμερικανός πρόεδρος. Άλλωστε οι σχέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη τόσο με τον κ. Τραμπ όσο και με τον κ. Μπάιντεν είναι εξαίρετες και είμαι σίγουρος ότι θα συνεχίσουν έτσι, προς όφελοςτης χώρας μας.

Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΚΙΝΑΛ σας ασκούν έντονη κριτική για τους χειρισμούς στο μέτωπο της πανδημίας. Πώς απαντάτε στις εγκλήσεις ότι σχεδόν έχει χαθεί η μπάλα;

Ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις, οι στιγμές είναι κρίσιμες και η αντιπολίτευση συνεχίζει να επιδίδεται σε ένα λαϊκίστικο κρεσέντο, αναζητώντας την πολιτική επιβίωση. Την αποστομωτική απάντηση προς τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ την έδωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, με συγκεκριμένα στοιχεία. Η Ελλάδαείναι από τις καλύτερες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως προς τον αριθμό των κρουσμάτων. Επίσης, στον αριθμό τεστ ανά 100.000 πληθυσμού, η χώρα μας βρίσκεται στον ευρωπαϊκό μέσο όρο μαζί με τις καλύτερες ευρωπαϊκές χώρες. Όσον αφορά το δείκτη θετικότητας, δηλαδή το ποσοστό θετικών κρουσμάτων στα τεστ τα οποία κάνουμε, η Ελλάδα βρίσκεται κοντά στο 4%,ενώ και στο χάρτη θνησιμότητας, η χώρα μας έχει τα καλύτερα ποσοστά από όλες τις χώρες.Όλοι μας, ιδίως οι πολιτικοί, οφείλουμε να είμαστε υπεύθυνοι, ειδικά όσον αφορά τόσο σοβαρά θέματα. Η Κυβέρνηση είναι πρόθυμη να συζητήσει και -γιατί όχι- να εφαρμόσει οτιδήποτε θετικό διατυπώσουν τα άλλα κόμματα, ωστόσο στο ερώτημα τι θα έκαναν αυτά αν κυβερνούσαν, ουσιαστική απάντηση ακόμα δεν έχουμε πάρει. 

Μπορεί η πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ κατά του Χρήστου Σταϊκούρα να κατέπεσε, ο νέος πτωχευτικός κώδικας, όμως, έχει προκαλέσει μεγάλη συζήτηση. Μήπως το νέο πλαίσιο εγκυμονεί κινδύνους και μπορεί να οδηγήσει σε «σάρωση» της ιδιωτικής περιουσίας;

Το αντίθετο. Το νέο πλαίσιο περιλαμβάνει σημαντικές καινοτομίες για τη ρύθμιση οφειλών και παροχή δεύτερης ευκαιρίας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Η προστασία της πρώτης κατοικίας θεσμοθετείται πλέον ως μια πάγια πολιτική κοινωνικής προστασίας των ευάλωτων νοικοκυριών και αποτελεί ένα μόνιμο πρόγραμμα, χωρίς προθεσμία λήξης.Για την αποφυγή της πτώχευσης, το νέο πλαίσιο περιέχειδύο άξονες, την πρόληψη με την έγκαιρη προειδοποίηση και την αντιμετώπιση, με τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών. Εφόσον κάποιος οφειλέτης ρυθμίσει όλες τις οφειλές του, σε έως 240 δόσεις, τότε διασώζει ολόκληρη την περιουσία του. Αυτός είναι και ο σκοπός του νόμου:  Να δώσει τη δυνατότητα στον οφειλέτη να βρει μια οριστική και βιώσιμη λύση για τα χρέη του, ώστε να μην μεταφερθούν στις επόμενες γενιές.

Σχετικά Άρθρα