Κοινωνία Τελευταία Νέα

Λογικό για τους δασκάλους: «Καμία συμμετοχή στις ηλεκτρονικές εκλογές της 7ης Νοεμβρίου 2020»

        Το  Διοικητικό Συμβούλιο του Διδασκαλικού  Συλλόγου Ξάνθης αποφάσισε ομόφωνα, μετά και την απόφαση της ΔΟΕ για μη συμμετοχή σε ηλεκτρονικές εκλογές, να προχωρήσει σε απόσυρση των ψηφοδελτίων όλων των συνδυασμών για την ανάδειξη των αιρετών εκπροσώπων στα Υπηρεσιακά Συμβούλια της 7ης Νοεμβρίου 2020 καθώς και στον μη ορισμό μελών του Συλλόγου μας για τη συγκρότηση της Εφορευτικής Επιτροπής των εκλογών.

        Η επιμονή και  εμμονή της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας για ηλεκτρονική ψηφοφορία σε μέρα αργίας (Σάββατο), αποτελεί αντιδημοκρατική μεθόδευση,  δείχνει ξεκάθαρα από μέρους της,  το πώς αντιλαμβάνεται το διάλογο με τα θεσμικά όργανα και ουσιαστικά στοχεύει στη σχεδιασμένη στοχοποίηση και απαξίωση της συνδικαλιστικής δράσης των εκπαιδευτικών και της παρεμπόδισης έκφρασης και άσκησής της.

       Το Δ.Σ. του Συλλόγου απορρίπτει κατηγορηματικά τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς και τις υποκριτικές αιτιάσεις του και επισημαίνει  σύμφωνα και με την απόφαση της ΔΟΕ:

  • Θεωρεί απαραίτητη λόγω δυσχερειών, εξαιτίας της πανδημίας, τη διενέργεια των εκλογών για τους αιρετούς όταν θα υπάρξουν οι υγειονομικές συνθήκες που θα καταστήσουν τη διενέργεια των εκλογών ασφαλή.
  • Απορρίπτει κατηγορηματικά τη διενέργεια εκλογών με ηλεκτρονική ψηφοφορία με την οποία επιχειρείται  μία επικίνδυνη τομή στον πυρήνα των συνδικαλιστικών διαδικασιών και του δικαιώματος του «συνέρχεσθαι».
  • Δεν αποδέχεται το Σάββατο ως ημέρα διενέργεια των αρχαιρεσιών και αντιπροτείνει να διεξάγονται διά ζώσης, σε εργάσιμη μέρα, όπως ίσχυε άλλωστε έως τώρα, χωρίς άδεια.

            Η αμφισβήτηση της αξιοπιστίας του συστήματος σχετικά με τη διαδικασία της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας είναι απόλυτα δικαιολογημένη και αναδεικνύει μια σειρά προβλημάτων όπως:

  • Ενώ η αρχική ταυτοποίηση του ψηφοφόρου γίνεται με τα προσωπικά στοιχεία,   αντίθετα δεν υπάρχει πρόβλεψη για αποστολή κωδικού ασφαλείας (pin) ώστε να  αποφεύγεται η διπλοψηφία.
  • Δίνεται η δυνατότητα κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας παρέμβασης για τη  διόρθωση της ψήφου, όσες φορές επιθυμεί ο ψηφοφόρος, επομένως δεν διασφαλίζεται η μυστικότητα της ψήφου από τον διαχειριστή του συστήματος.
  • Ο ρόλος της εφορευτικής επιτροπής είναι αρκετά περιορισμένος σε σχέση μα τη διά ζώσης ψηφοφορία, αφού δεν θα μπορούν να διαπιστώσει ποιος ψηφίζει και κάτω από ποιες συνθήκες.

          Επομένως με βάση τα παραπάνω αποδεικνύεται ότι σε καμία περίπτωση δεν επιτυγχάνεται εκείνη η αξιοπιστία του συστήματος που θα διασφαλίζει απόλυτα την ταυτοποίηση του ψηφοφόρου και τη μυστικότητα της ψήφου.

            Είναι φανερό ότι  σκοπός της κυβέρνησης είναι η λειτουργία Συλλόγων και Ομοσπονδιών μόνο  «τύποις» χωρίς μαζικές διαδικασίες, χωρίς την πραγματοποίηση Γενικών Συνελεύσεων με απουσία ζωντανών συζητήσεων, εργαζόμενους εκπαιδευτικούς απομονωμένους, μακριά από τη διά ζώσης διαμόρφωση θέσεων, προτάσεων και αγώνων. Προχωρά στη διαμόρφωση ενός μηχανισμού ελέγχου των εργαζομένων, ακόμα και παρακολούθησης της ψήφου για να συνεχίσει  έτσι ανεμπόδιστα την προώθηση νέων αντεργατικών και αντιεκπαιδευτικών αλλαγών.

         Απέναντι σ΄αυτή την επίθεση στο εκπαιδευτικό και συνδικαλιστικό κίνημα, στην προσπάθεια της κυβέρνησης ν΄ αλλάξει τις συλλογικές διαδικασίες και τη λειτουργία των σωματείων και, η οποία ξεκινάει από τον θεσμό του αιρετού, ο  οποίος αποτελεί κατάσταση του κλάδου, απαντάμε ενωτικά, δυναμικά, αποφασιστικά  και:

  • Δεν  συναινούμε στον ευτελισμό του θεσμού του αιρετού και τη λειτουργία των Υπηρεσιακών Συμβουλίων χωρίς καμία παρέμβαση και έκφραση των διεκδικήσεων των εργαζομένων.
  • Προχωράμε στην απόσυρση των ψηφοδελτίων από κοινού όλων των παρατάξεων και τα καταθέτουμε στη Διεύθυνση Π.Ε. Ξάνθης, την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου, στις 2μμ.
  • Δεν ορίζουμε κανένα μέλος του Συλλόγου μας στην εφορευτική επιτροπή.
  • Καλούμε όλους τους/τις συναδέλφους να μην δεχτεί κανείς τον ορισμό του ως μέλος της εφορευτικής επιτροπής και μάλιστα σε μέρα αργίας παρέχοντας πλήρη συνδικαλιστική κάλυψη. Σε περίπτωση που έχουν οριστεί μέλη εφορευτικών επιτροπών από τη διοίκηση να υποβάλουν την παραίτησή τους.
  • Ζητάμε την κατάργηση της τροπολογίας επί του ΠΔ1/2003 που προβλέπει τη διενέργεια εκλογών μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.
  • Καλούμε όλους τους/τις συναδέλφους, σε περίπτωση εκλογών, να απέχουν από την ηλεκτρονική ψηφοφορία ώστε ο κλάδος με τη συλλογική στάση του να μη νομιμοποιήσει τη διαδικασία.

       ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

ΞΑΝΘΗΣ

Σχετικά Άρθρα