Λίγη ώρα μετά την είδηση ότι ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ μπήκε σε προληπτική καραντίνα επειδή ήρθε σε επαφή με κρούσμα κορωναιού (ένα από τα μέλη της οικογένειάς του διαγνώστηκε θετικό), μάθαμε από tweet της ίδιας ότι θετική στον ιό βρέθηκε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως αλλά και ο σύζυγός της.
Λίγο νωρίτερα και αφού είχαν εκφραστεί έντονες ανησυχίες για την εξάπλωση του covid 19 στην Ελλάδα, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, δήλωνε ότι είναι πιθανό να ανακοινωθούν πάνω από 1.000 κρούσματα κορωναϊού.
Αλλά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σε συνέντευξή του στον Real fm έλεγε ότι ήταν θα πιθανό τις επόμενες ημέρες να δούμε πάνω από 1.000 κρούσματα την ημέρα. Και την ίδια στιγμή, τόσο η Ματίνα Παγώνη της ΕΙΝΑΠ όσο και ο Χαράλαμπος Γώγος εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για τη διαθεσιμότητα κλινών ΜΕΘ.
Δεν διαψεύστηκαν. Τα κρούσματα χθες, Τρίτη ήταν 1259. Και δώδεκα νεκροί. Και 102 διασωληνωμένοι. Αλλά και ΠΕΝΤΑΠΛΑΣΙΑ κρούσματα στους νέους ως 40 ετών από τους «ηλικιωμένους» που λανθασμένα είχαν περίπου δαιμονοποιηθεί για τόσο καιρό. Η ενημέρωση των 18.00 «φιλοξένησε» και τον περίπου εκπαραθυρωμένο Σωτήρη Τσιόδρα ο οποίος δεν δίστασε να παραδεχτεί ότι «ναι, το περιμέναμε αυτό με το Δεύτερο Κύμα».
Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια όμως. Κι όλα αυτά είναι ειδήσεις με κοινούς αποδέκτες όλους τους Έλληνες. Όπως και τα πρώτα σχόλια: «Θα πηγαίνουμε χειρότερα» είπε μέσες-άκρες ο κ. Τσιόδρας, «αλλά ελπίζουμε στον Ιανουάριο που θα έχουμε εμβόλια».
Θα υπάρξουν και νέα μέτρα; Βεβαίως και θα υπάρξουν. Θα κινηθούμε προς την κατεύθυνση του lock down; Φυσικά. Θα επιβληθεί lock down; Μάλλον όχι. Τουλάχιστον όχι ακόμα. Και είναι τουλάχιστον αφελές να ακούγονται και να διαδίδονται φράσεις όπως «Κλείστε τα όλα, κλειδώστε τους όλους μέσα» γιατί οι κουφιοκεφαλάκηδες που τα λένε και τα διαδίδουν αγνοούν ή θέλουν να αγνοούν τις επικίνδυνες για την Οικονομία, την Κοινωνία, τη Ζωή γενικότερα επιπτώσεις ενός νέου lock down.
Μα εδώ στη χώρα όπου «ανθεί φαιδρά πορτοκαλέα» αρνηθήκαμε να εφαρμόσουμε τη χρήση της μάσκας, αρνηθήκαμε να αποφεύγουμε τα γλέντια και τα πάρτι και τα ποτά μετά μουσικής στις πλατείες, αρνιόμασταν πεισματικά να στείλουμε τα παιδιά μας στο σχολείο επειδή «δεν υπάρχει κορωναιός», πέφταμε ο ένας πάνω στον άλλον στις στάσεις του τρόλει και συνωστιζόμασταν μέσα στα λεωφορεία ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ότι είναι καλύτερα να αργήσουμε να πάμε εκεί όπου θέλαμε παρά να γεμίσουμε ασφυκτικά τα –λίγα ομολογουμένως- οχήματα και συρμούς των Μ.Μ.Μ. και θα τηρήσουμε τώρα lock down; Κάναμε διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για να μένουν ανοιχτά τα μπαρ και τα εστιατόρια και για να μπαίνουν περισσότεροι θεατές στα θέατρα και τις μουσικές σκηνές και για να ξαναμπούμε θεατές στα γήπεδα ( πράγματα που αναμφίβολα χρειάζονταν για μεγάλο αριθμό επιχειρηματιών και εργαζόμενων) και θα συμμορφωθούμε τώρα όταν θα πρέπει να παίρνουμε άδεια να πάμε στο περίπτερο;
Όχι. Δεν έγιναν όλα καλά και απόλυτα σωστά από πλευράς πολιτικής ηγεσίας η οποία ενεργούσε κάτω από αφόρητη πίεση επιχειρηματικών, συνδικαλιστικών και κλαδικών οργανώσεων. Αλλά θα θέλατε εσείς, ο καθένας από εσάς, να μπείτε «στα παπούτσια» αυτών που αποφάσιζαν;
Δυστυχώς για όλους μας, ο ιός ΥΠΑΡΧΕΙ. Και ΔΙΑΧΕΕΤΑΙ. ΓΡΗΓΟΡΑ. ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ. Και μόνο εμείς οι ίδιοι, σε ποσοστό 100% μπορούμε να τον «φρενάρουμε» και να μην τον επιταχύνουμε. Ο Θεός να μας βοηθήσει ώστε οι αποφάσεις που θα ληφθούν να μην είναι «ελαστικές», να είναι ηθικές, πιο ρεαλιστικές και σωστότερες αυτή τη φορά και να διατεθούν πολύ περισσότερα κονδύλια για τη βοήθεια των ασθενέστερων χωρίς να λαμβάνουμε υπ΄ όψη μας την «αύξηση του χρέους», την «μείωση των επιτοκίων», τα «κέρδη των Τραπεζών» και τις «πιέσεις των επιχειρήσεων». Διότι αυτές οι «πιέσεις», σε συνεργασία με «αδύνατους νομοθέτες» και ανήθικους «καπιταλιστές» δεν ήταν αυτές που μας έφτασαν εκεί που μας είχαν φτάσει πριν από 8-10 χρόνια; Τότε που η χώρα άγγιζε την πτώχευση αλλά –τουλάχιστον- δεν είχε δέκα –δεκαπέντε νεκρούς κάθε μέρα;