Ατζέντα Τελευταία Νέα

Κάλεσμα για απεργία 26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2020

ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

ΕΠΙΤΑΞΗ ΤΩΝ ΔΟΜΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΜΑΣ

Τώρα είναι η κρίσιμη στιγμή οι εργαζόμενοι, ο λαός μας να μιλήσει. Να μην ανεχτεί άλλο να φιμώνεται η φωνή του. Να βάλει στοπ στη λογική ότι φταίει ο λαός για όλα όσα συμβαίνουν. Τώρα πρέπει να δώσουμε συλλογική, μαζική, μαχητική απάντηση.

Στις 26 Νοέμβρη Απεργούμε! Για να προστατέψουμε τη ζωή μας, την υγεία μας, τα δικαιώματά μας από την άγρια επίθεση κυβέρνησης και επιχειρηματικών ομίλων.

Η αποφασιστική στάση των συνδικάτων και των εργαζομένων που πήραν μέρος στις κινητοποιήσεις που οργανώθηκαν σε όλη την Ελλάδα για τον αγωνιστικό εορτασμό του Πολυτεχνείου στις 17 Νοέμβρη έσπασε στην πράξη τις απαγορεύσεις και τον αυταρχισμό της κυβέρνησης. Ακύρωσε το σχεδιασμό της να βάλει στο γύψο τους αγώνες και τις διεκδικήσεις του λαού για την προστασία της ζωής και της υγείας του.

Η κυβέρνηση έφαγε τα μούτρα της παρά το όργιο καταστολής στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη στα Γιάννενα αλλά και στην Ξάνθη. Αποδείχτηκε ότι ο οργανωμένος λαός, η πάλη των συνδικάτων έχουν τη δύναμη να βάλουν ισχυρά εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, να ανοίξει το δρόμο για να ικανοποιηθούν κρίσιμες και επιτακτικές κοινωνικές ανάγκες.

Σε αυτή τη μάχη δεν είμαστε μόνοι μας. Στις 25 Νοέμβρη απεργούν οι εργαζόμενοι της Ιταλίας, καθώς επίσης και οι συνάδελφοι μας στη Γαλλία στις 5 Δεκέμβρη οργανώνουν κινητοποιήσεις, συλλαλητήρια κλπ.

Ενώ δεκάδες άνθρωποι πεθαίνουν κάθε μέρα, ενώ τα νοσοκομεία έχουν μπουκώσει όπως καταγγέλλουν οι γιατροί και το προσωπικό των νοσοκομείων, ενώ οι χώροι δουλειάς είναι υγειονομικές βόμβες, ενώ η μεγαλοεργοδοσία με την κάλυψη της κυβέρνησης αποκρύπτει εκατοντάδες κρούσματα σε χώρους δουλειάς και οι εργαζόμενοι είναι εκτεθειμένοι στην πανδημία και την εντατικοποίηση, η κυβέρνηση έχει την προσοχή της στραμμένη σε ότι της επιτάσσουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες και τα κέρδη τους.

Αντί να πάρει μέτρα για την προστασία της ζωής και της υγείας των εργαζομένων, η κυβέρνηση προωθεί νομοσχέδια που τους έχει δώσει ραβασάκι ο ΣΕΒ και οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Νομοσχέδια που περιλαμβάνουν:

● τη 10ωρη δουλειά, τη δουλειά από το πρωί ως το βράδυ με 200€ μισθό. Τέτοιες πρακτικές οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην αύξηση των εργατικών ατυχημάτων θανατηφόρων και μη, όπως βιώνουμε μέσα στο 2020 στην Ξάνθη, στην ΕΛΒΙΖ, στο εργοτάξιο του ΑΚΤΩΡΑ στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, στον υποσταθμό της ΔΕΗ, στα ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ, στον επισιτισμό. Δεν θα επιτρέψουμε να δημιουργηθούν εκατόμβες  νεκρών εργαζομένων με τα δικά μας κορμιά και αυτά των παιδιών μας.

● τη μαύρη ανασφάλιστη και απλήρωτη δουλειά.

● την κατάργηση της Κυριακής αργίας.

● την παράδοση της κοινωνικής ασφάλισης στους επιχειρηματικούς ομίλους.

● τους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις των λαϊκών κατοικιών.

Τα μέτρα αυτά έρχονται για να ενισχύσουν τους επιχειρηματικούς ομίλους σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης. Είναι μέτρα που θα μείνουν και μετά την πανδημία ώστε να παραμείνουν οι εργαζόμενοι το μόνιμο «υποζύγιο» που θα τροφοδοτεί τα κέρδη του κεφαλαίου.

Γι’ αυτό το λόγο η κυβέρνηση παίρνει νέα μέτρα καταστολής και αυταρχισμού, ετοιμάζει νέο νομοσχέδιο που καταργεί ουσιαστικά συνδικαλιστικά δικαιώματα και ελευθερίες. Θέλει τα ταξικά συνδικάτα στον πάγο και γι’ αυτό:

► προωθεί την κατάργηση των Γενικών Συνελεύσεων.

► επιβάλλει την ηλεκτρονική ψήφο αντί της συμμετοχής των ίδιων των εργαζομένων με τη φυσική τους παρουσία.

► παραδίδει το Μητρώο μελών στην κυβέρνηση και τους εργοδότες.

► επιβάλλει νέα εμπόδια στην απόφαση και την οργάνωση της απεργίας.

Από την άλλη ενώ παίρνονται μέτρα σε βάρος των εργαζομένων και η πανδημία θερίζει κόσμο, η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ συνυπογράφει πλήρως τα νομοσχέδια της Ν.Δ. και του ΣΕΒ. Ενώ στελέχη της έχουν φτάσει μέχρι και να τρομοκρατούν συνδικαλιστές για να μην παρθούν αποφάσεις για την απεργία στις 26 Νοέμβρη. Άξιος ο μισθός τους!

Στην ίδια κατεύθυνση και η πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης, που ούτε δέχθηκε να συζητήσει το αίτημα της ΕΣΑΚ, που κατατέθηκε 17 ημέρες πριν (9 Νοέμβρη), για προκήρυξη απεργίας για τις 26 Νοέμβρη, μέρα που αποφάσισαν απεργία δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις, η ΑΔΕΔΥ, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα. Ο πρόεδρος του ΕΚΞ κάλεσε σε συνεδρίαση ΔΣ δια περιφοράς (μετά από 4 μήνες σιωπής) στις 25 Νοέμβρη να συζητήσει άραγε για ποια θέματα παραμονή απεργίας; Παίζοντας ουσιαστικά το «παιχνίδι» της κυβέρνησης, των εργοδοτών, του Χρυσοχοϊδη και των κατασταλτικών μηχανισμών, δηλαδή της γενικής καραντίνας – σιωπητηρίου, του φόβου, της ανασφάλειας, ώστε να κάτσουν οι εργαζόμενοι στ’ αυγά τους.

Απευθύνουμε κάλεσμα σε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις του Νομού μας να σηκώσουμε το βάρος της απάντησης σε κυβέρνηση και εργοδοσία. Κανείς να μη μείνει έξω από αυτόν τον αγώνα. Τα συνδικάτα να βγούμε μπροστά.

Παίρνοντας όλα τα μέτρα προστασίας, να μην αφήσουμε να περάσει στην εργατική τάξη ο φόβος, η τρομοκρατία, η απαισιοδοξία, η λογική να λογαριαστούμε μετά. Το μήνυμα της Απεργίας να φτάσει παντού, σε κάθε χώρο δουλειάς!

Να οργανώσουμε αποφασιστικά την επιτυχία της απεργίας στις 26 Νοέμβρη. Να μπουν στη μάχη περισσότεροι εργαζόμενοι.

Διεκδικούμε:

♣ Να επιταχθούν άμεσα τα χειρουργεία, οι κλίνες ΜΕΘ, τα κρεβάτια, τα διαγνωστικά και τα εργαστηριακά κέντρα των ιδιωτικών νοσοκομείων. Το ίδιο να γίνει και με τους ιδιώτες γιατρούς. Να ανοίξουν τα νοσοκομεία που έκλεισαν τα τελευταία χρόνια. Ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, όλων των ειδικοτήτων στο Γενικό Νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας του Ν. Ξάνθης. Άμεση ενίσχυση με μέσα ατομικής προστασίας, για να μην νοσήσουν, με υλικά και υποδομές για να πολεμήσουν. Ένταξη όλων των υγειονομικών στα ΒΑΕ. Δημόσια και δωρεάν υγεία για όλους, για φάρμακο – κοινωνικό αγαθό. Μαζικά, επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ.

♣ Πύκνωση δρομολογίων και προσλήψεις προσωπικού στις αστικές συγκοινωνίες

♣ Προσλήψεις καθαριστριών για τα σχολεία. Στις τάξεις να είναι 15 μαθητές. Να δοθούν δωρεάν όλα τα αναγκαία για την τηλεργασία και δωρεάν internet.  

♣ Έκτακτο Επίδομα  ανεργίας σε όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

♣ Να θεωρηθούν άκυρες οι απολύσεις που έγιναν και όλες οι αρνητικές μεταβολές στους εργαζόμενους.

♣ Το Δώρο Χριστουγέννων να δοθεί στο ακέραιο και στην ώρα του. Καμιά απόλυση, καμιά περικοπή εργασιακών δικαιωμάτων. Οι εργαζόμενοι να δώσουν μάχη για το δικαίωμα τους.

♣ Να δοθεί η 13η και η 14η σύνταξη σε όλους τους συνταξιούχους. Να καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης και να αποδοθούν όλα τα αναδρομικά για τις κύριες και επικουρικές συντάξεις και τα δώρα για όλους τους συνταξιούχους.

♣ Για όσο διάστημα διαρκούν τα περιοριστικά μέτρα και η απαγόρευση, να υπάρχει απαλλαγή από τις χρεώσεις σε ρεύμα, επικοινωνία, νερό, φυσικό αέριο. Καμία διακοπή σύνδεσης

♣ Αναστολή πληρωμών για τους εργαζόμενους προς Δημόσιο, τράπεζες, ΔΕΚΟ, αναστολή πλειστηριασμών και κατασχέσεων. Κούρεμα και διαγραφή χρεών σε εργατικές και λαϊκές οικογένειες.

Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο – έκτρωμα για τα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.

ΚΑΙ ΜΕ ΤΗ ΜΑΣΚΑ ΕΧΟΥΜΕ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ!

  1. ΕΝΩΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ & ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ Ν. ΞΑΝΘΗΣ.
  2. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΡΟΔΟΠΗ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΕΙΑ ΞΑΝΘΗΣ.

Σχετικά Άρθρα