Παραπολιτικά Τελευταία Νέα

Αμερικανικές επενδύσεις στην ΑΜΘ συζήτησε ο Χρ. Μέτιος από τους διπλωμάτες που δεν παρέλειψαν όμως να μιλήσουν και με το τουρκόφωνο DEB

Οι δυνατότητες αμερικανικών επενδύσεων στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη ήταν το θέμα των συζητήσεων που είχεο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Χρήστος Μέτιος με τον Επιτετραμμένοστην Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα κ. ΝτέιβιντΜπέργκερ και τη νέα Γενική Πρόξενο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη κ. Ελίζαμπεθ Λι, στην έδρα της Περιφέρειας στην Κομοτηνή.

Ο κ. Μέτιος ανέπτυξε στους Αμερικανούς διπλωμάτες τα πλεονεκτήματα της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στους τομείς των μεταφορών, της ενέργειας, της επιχειρηματικότητας,του τουρισμού και του πολιτισμού υπογραμμίζοντας τηδιασυνοριακότητακαι τον κομβικό χαρακτήρα της γεωγραφικής τηςθέσης.

Ο κ. Περιφερειάρχης τόνισε επίσης ότι η προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων αποτελεί κεντρικό αναπτυξιακό στόχο της Διοίκησής του και ότι στηρίζει κάθε σοβαρή επενδυτική πρωτοβουλία που στοχεύειστη βιώσιμη, πραγματική ανάπτυξη.

Εξέφρασε δε στον κ. Μπέργκερ και στην κ. Λιτην ικανοποίησή του για το ενδιαφέρον τους για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και ευχήθηκε να έχει μαζί τους μια εποικοδομητική συνεργασία προς όφελος της περιοχής.

Από την πλευρά του, ο Επιτετραμμένος κ. Μπέργκερ ανέφερε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες εργάζονται για να διευρύνουν την παρουσία στην περιοχή και να εμβαθύνουν τις επενδύσεις και τη δέσμευση των ΗΠΑ εδώ. Δεσμευόμαστε να συνεργαστούμε με την Ελλάδα για να προωθήσουμε τα κοινά μας θέματα ασφάλειας, ενέργειας και οικονομίας και θεωρούμε τη Θράκη ως μια εξαιρετική πύλη ευκαιριών.»

Την ίδια ώρα που ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ λέει αυτά σύμφωνα με ανακοίνωση του DEB στα τουρκικά οι Αμερικάνοι συναντήθηκαν με την πρόεδρο του τουρκόφωνου κόμματος DEB, στη Θράκη και, συζήτησαν τα προβλήματα της «τουρκικής μειονότητας» στην περιοχή.

«Ευγνώμονες…»

Από πλευράς ΗΠΑ, στη συνάντηση συμμετείχαν η αμερικανίδα πρόξενος στη Θεσσαλονίκη Ελίζαμπεθ Λη και ο επιτετραμμένος της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα Ντέιβιντ Μπέργκερ.

Σε ανάρτηση, μάλιστα, της αμερικανικής πρεσβείας στο Twitter αναφέρεται σχετικά με τη συνάντηση: «Ευγνώμονες στην πρόεδρο του DEB, τη διευθύντρια της PEKEM και τον πρόεδρο του Συνδέσμου Αποφοίτων Πανεπιστημίων της Μειονότητας που μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους μαζί μας. Εμπνεόμαστε από την αρμονική συνύπαρξη των πολιτισμών σε αυτήν την περιοχή».

Σχετικά Άρθρα