Κοινωνία Μουσική Τελευταία Νέα

Νέα τμήματα ΦΕΞ: Ομαδικό εργαστήρι Νέι & Μακά-Ορχήστρα Ανατολικής Μουσικής

Το νέι (μτφ καλαμένιος αυλός), ως αναπόσπαστο κομμάτι των θρησκευτικών πρακτικών των Μεβλεβί δερβίσηδων και κατέχοντας μαζί με το ταμπούρ τη πρωτοκαθεδρία ανάμεσα στα υπόλοιπα όργανα που αποδίδουν το τροπικό σύστημα των μακάμ, αποτελεί ένα από τα αντιπροσωπευτικότερα όργανα της οθωμανικής μουσικής παράδοσης τόσο ως διαμορφωτής όσο και ως εκφραστής αυτής. Έτσι λοιπόν, η πρακτική του νέι έρχεται να προσφέρει μια βαθύτερη κατανόηση της απόδοσης και οργάνωσης του τροπικού συστήματος των μακάμ αλλά και να μαρτυρήσει τα ιδιαίτερα υφολογικά χαρακτηριστικά της παράδοσης αυτής.

 Στο εργαστήρι αυτό θα εξερευνήσουμε τις τεχνικές δυνατότητες και ιδιαιτερότητες του οργάνου, θα εμβαθύνουμε στο χαρακτήρα απλών και σύνθετων μακάμ, θα εστιάσουμε στην απόδοση στιλιστικών, εκφραστικών και υφολογικών στοιχείων (στολίδια, βιμπράτο, δυναμικές κτλ) και θα εξασκηθούμε στην αυτοσχεδιαστική φόρμα ταξίμ.

 Υλικό μελέτης και ανάλυσης θα αποτελέσουν τόσο κλασικές συνθέσεις της Κωνσταντινούπολης όσο και παραδοσιακοί σκοποί της Ανατολικής Μεσογείου.

-Ποιους αφορά

Το εργαστήρι απευθύνεται σε όλους όσους θέλουν να έρθουν σε επαφή με το όργανο νέι αλλά και με ανατολικό τροπικό σύστημα των μακάμ, είτε παίζουν κάποιο μουσικό όργανο είτε όχι ανεξαρτήτως επιπέδων.

Πληροφορίες εγγραφές: Γιάννης Κατσούλης, 6944125845 ή στην γραμματεία της ΦΕΞ 2541025421

Βιογραφικό σημείωμα

Αχιτζάνοβα Πεταλά Ανδριάνα

Γεννήθηκε 22 Αυγούστου το 1992 στη Θεσσαλονίκη. Η ενασχόλησή της με τη μουσική ξεκινά στην ηλικία των 7 ετών με την Ίννα Μπαραμίντζε στο πιάνο όπου και ακολουθεί κλασικές σπουδές στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης με δασκάλα τη Βικτωρία Βικτωράτου. Στην ηλικία των 20 ετών ανακαλύπτει και μαγεύεται από τον κόσμο της τροπικής μουσικής των μακάμ και τον ήχο του νέι. Έτσι, ακολουθεί σπουδές στο Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής με έδρα την Άρτα και ειδικότητα στο όργανο νέι με τους Μάρκο Σκούλιο, Γιώργο Ψάλτη και Γιάννη Οικονόμου. Παράλληλα παρακολουθεί σεμινάρια τροπικής μουσικής και νέι με τους Omer Erdogdular, Χάρη Λαμπράκη, Χρήστο Μπάρμπα και Νίκο Παραουλάκη. Με την ολοκλήρωση των σπουδών της αποφασίζει να ακολουθήσει μεταπτυχιακές σπουδές με ειδίκευση στο νέι (Ney Performance) στο Πανεπιστήμιο Καλών Τεχνών (Codarts University) του Ρόττερνταμ με τους Kudsi Erguner και Μιχάλη Κουλουμή. Καθ’ όλη τη διάρκεια ενασχόλησής της με τη μουσική συνεργάζεται με ποικίλα μουσικά σχήματα και μουσικούς, διδάσκει το όργανο νέι και υλοποιεί εργαστήρια και σεμινάρια του ανατολικού τροπικού συστήματος των μακάμ σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Σχετικά  με την Ορχήστρα Ανατολικής Μουσικής ΦΕΞ

Η Ορχήστρα είναι καρπός των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Φεστιβάλ. Η ορχήστρα απευθύνεται στους μαθητές των τμημάτων εκμάθησης μουσικών οργάνων που λειτουργούν στο εργαστήριο και σε μουσικούς οι οποίοι θέλουν να εμβαθύνουν τόσο στην Ελληνική παραδοσιακή μουσική όσο και στην κλασική ανατολική. Αντικείμενό της είναι η εξέταση ενός επιλεγμένου corpus της Ελληνικής παραδοσιακής και κλασικής ανατολικής μουσικής. Η συμμετοχή στην ορχήστρα έρχεται να καλύψει το μαθησιακό κενό που εμφανίζεται στην εκπαιδευτική διαδικασία εκμάθησης οργάνων, η οποία έχει ως βασικό σκοπό την ανάπτυξη δεξιοτήτων πάνω στο όργανο χωρίς όμως να προνοεί για την συμμετοχή και την από κοινού επιτέλεση της μουσικής παραγωγής μέσα σ’ ένα σύνολο.

Στο εργαστήριο λειτουργούν τμήματα οργάνων: ουτιού, πολίτικου λαούτου (λάφτας), κανονακίου, ταμπούρ, παραδοσιακών κρουστών (μπεντίρ, νταραμπούκα, τουμπελέκι), λαούτου, παραδοσιακού τραγουδιού, βυζαντινής μουσικής και θεωρίας ανατολικής μουσικής.

Υπεύθυνος επικοινωνίας & διδασκαλίας: Γιάννης Κατσούλης, 6944125845

Τμήματα: Μαθήματα και Ορχήστρα Αρχαρίων

Σχετικά Άρθρα