Ελλάδα Κοινωνία Τελευταία Νέα

Δείτε εδώ για το επίδομα βοηθήματος σε οικογένειες ορεινών και μειονεκτικών περιοχών

Έως τις 30 Οκτωβρίου, θα παραμείνει ανοιχτή η ψηφιακή πλατφόρμα αιτήσεων για τη χορήγηση βοηθήματος σε οικογένειες ορεινών και μειονεκτικών περιοχών για το 2020.

Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και ο ΟΠΕΚΑ προέβησαν φέτος στην καταβολή των οικονομικών ενισχύσεων του 2018 μετά την παύση χορήγησης του επιδόματος το 2017 από την προηγούμενη κυβέρνηση. Για την διευκόλυνση τόσο των υπηρεσιών του ΟΠΕΚΑ όσο και των δικαιούχων, το Υπουργείο προχώρησε στο σχεδιασμό και λειτουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας (https://oreina.epidomata.gov.gr/) για την χορήγηση του επιδόματος τόσο για το 2019 όσο και για τα επόμενα έτη.

Ειδικότερα, οι δικαιούχοι του επιδόματος για το 2019 μπορούν να υποβάλλουν την ηλεκτρονική τους αίτηση έως τις 31.08.2020. Όλες οι αιτήσεις που ήδη έχουν κατατεθεί από τους δικαιούχους χειρόγραφα θα περαστούν στο ηλεκτρονικό σύστημα μέσω των ΚΕΠ.

Η οικονομική αυτή ενίσχυση καταβάλλεται σε ιδιαίτερα ευάλωτες οικονομικά οικογένειες που κατοικούν μόνιμα σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές με πολύ χαμηλό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα. Το ύψος της εισοδηματικής ενίσχυσης ανέρχεται: σε 600 ευρώ ετησίως, εφόσον το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα των δικαιούχων δεν υπερβαίνει το ποσό των 3.000 ευρώ και σε 300 ευρώ ετησίως, εφόσον το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα των δικαιούχων κυμαίνεται μεταξύ του ποσού των 3.000 ευρώ και του ποσού των 4.700 ευρώ.

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στο πλαίσιο της διευκόλυνσης των πολιτών και της άμεσης και αποτελεσματικής εξυπηρέτησής τους, προχώρησε στη δημιουργία μιας ακόμη ψηφιακής πλατφόρμας  – συνεργασία ΟΠΕΚΑ, ΗΔΙΚΑ  – που αφορά στην εισοδηματική ενίσχυση των Ορεινών και Μειονεκτικών Περιοχών. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα απλοποιεί τις διαδικασίες και διευκολύνει τους ωφελούμενους απαλλάσσοντάς τους από τη γραφειοκρατική διαδικασία. Ταυτόχρονα αποφορτίζει τις δημόσιες υπηρεσίες από τη χρονοβόρα διεκπεραίωση των σχετικών αιτήσεων με την κλασική μέχρι πρότινος διαδικασία.

Ο πολίτης θα ολοκληρώνει την υποβολή του αιτήματός του με τους κωδικούς του TAXIS. Στη συνέχεια, μέσω της διαλειτουργικότητας και με σεβασμό στα προσωπικά δεδομένα, θα πραγματοποιούνται αυτόματοι έλεγχοι και διασταυρώσεις στοιχείων του αιτούντος, ενώ  με mail ή με sms θα αποστέλλεται στο τέλος η σχετική ειδοποίηση στον ενδιαφερόμενο για την έγκριση ή την απόρριψή του. Όσοι επιθυμούν να διαπιστώσουν αν είναι δικαιούχοι του επιδόματος μπορούν να αναζητήσουν απαντήσεις στους εξής συνδέσμους:    https://opeka.gr/oikogeneies/oreines-kai-meionektikes-perioches/plirofories/ 

Σχετικά Άρθρα