Κοινωνία Πολιτισμός Τελευταία Νέα

Επίσκεψη του 5ου Γυμνασίου Ξάνθης στα… «χαράγματα μνήμης»

Το 5ο Γυμνάσιο Ξάνθης αναζητά «χαράγματα μνήμης»

Με πρωτοβουλία των εκπαιδευτικών Σ. Μακρή και Σ. Ιμαμίδη το Τμήμα Γ4 του 5ου Γυμνασίου επισκέφτηκε και περιηγήθηκε στην έκθεση φωτογραφίας «Χαράγματα μνήμης» που φιλοξενείται στον πολυχώρο σκέψης και έκφρασης «οικία Μ. Χατζιδάκη» με αφορμή τη συμπλήρωση 101 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης μας.

Οι μαθητές, αφού αρχικά θαύμασαν από κοντά το υπέροχο αρχοντικό στο οποίο έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής του ο διάσημος Ξανθιώτης μουσικοσυνθέτης Μ. Χατζιδάκης, ταξίδεψαν νοερά μέσα από τις όμορφες φωτογραφίες της έκθεσης σε αυτές τις πολύ σπουδαίες στιγμές της απελευθέρωσης του 1919.

Η επίσκεψη πλαισιώθηκε από την εξαιρετική ξενάγηση του εκπαιδευτικού Δ. Γκαγκαλίδη που εμπλούτισε την επίσκεψη με αφηγήσεις και άγνωστες ιστορίες της εποχής εκείνης.

Το βιωματικό αυτό μάθημα τοπικής ιστορίας συνεχίστηκε με περίπατο στην παλιά πόλη με σταθμούς κάποια από τα πιο εμβληματικά αρχοντικά που μετέφεραν νοερά τους μαθητές στην belle epoque της Ξάνθης, την περίφημη εποχή του καπνού.

Η χαρά και ο ενθουσιασμός των παιδιών αποτυπώνεται στα λόγια μιας μαθήτριας που φεύγοντας από τη δράση αυτή ανέφερε «Κύριε, χάρηκα τόσο πολύ με αυτά που έμαθα και είδα, που ήθελα να χειροκροτήσω».

Σχετικά Άρθρα