Μειονότητα Τελευταία Νέα

Δωρεάν τεστ μοριακού ελέγχου σε εποχικούς εργάτες της Ξάνθης ζητά ο Μπαράν Μπουρχάν

 Αθήνα, 29-09-2020

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: Τον Υπουργό Υγείας

             κ. Βασίλειο Κικίλια

Θέμα: «Δωρεάν τεστ μοριακού ελέγχου σε εποχικούς εργάτες για τη διασφάλιση της υγείας στην Ξάνθη»

Είναι γνωστό πως η Ξάνθη και η ευρύτερη Περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έχει εκροή εργατικού δυναμικού προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για εποχική εργασία.

Ανησυχία προκαλεί στην τοπική κοινωνία το γεγονός ότι το δεύτερο κύμα κορωνοϊού στην Ευρώπη έχει ξεκινήσει με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος μόλυνσης και των Ελλήνων εποχικών εργατών στις χώρες που δραστηριοποιούνται και διαμένουν.

Επιπλέον, δεν υπάρχει προς το παρόν καμία επίσημη οδηγία από την Κυβέρνηση για να ελεγχθούν οι εποχικοί εργάτες κατά την επιστροφή τους, ώστε να διασφαλιστεί η υγεία των ίδιων, αλλά βάσει των αεροπορικών οδηγιών μόνο από συγκεκριμένες χώρες είναι υποχρεωτικό το τεστ να έχει πραγματοποιηθεί κατά τις τελευταίες 72 ώρες πριν την άφιξή τους στην Ελλάδα.

Επειδή, οι εργάτες αυτοί θα επιστρέψουν μετά το πέρας της εποχικής τους απασχόλησης πίσω στην Ελλάδα και τις οικογένειες τους και ο κίνδυνος της διασποράς του ιού στην κοινότητα ελλοχεύει λόγω της απουσίας ελέγχου,

 Επειδή δεν δύναται να καλύψουν οι ίδιοι το κόστος της εξέτασης μοριακού ελέγχου σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα,

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

            Προτίθεται η Κυβέρνηση να μεριμνήσει για την παροχή δωρεάν τεστ στους εποχικούς εργάτες που προέρχονται από χώρες της Ε.Ε., στις οποίες δεν είναι προαπαιτούμενο το αρνητικό τεστ μοριακού ελέγχου για την είσοδό τους στη χώρα;

Ο ερωτών Βουλευτής

Μπουρχάν Μπαράν

Σχετικά Άρθρα