Κύριο Θέμα Τελευταία Νέα Τεχνολογία

ΔΠΘ: Στην 6η θέση στον παγκόσμιο διαγωνισμό RoboCup η ομάδα της DIR από την Ξάνθη (βίντεο – συνέντευξη)

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ DIR – ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΥΛΟΣ ΖΟΥΛΑΚΗΣ

Μεγάλη χαρά και περηφάνεια πλημμύρισε την πόλη της Ξάνθης στο άκουσμα της είδησης ότι η φοιτητική ομάδα ρομποτικής του Πολυτεχνείου διαγωνίσθηκε και αντιπροσώπευσε όχι μόνο την Ξάνθη και την Θράκη, αλλά και ολόκληρη την Ελλάδα στον πιο διαδεδομένο διαγωνισμό ρομποτικής στον κόσμο.

Ο λόγος για την Democritus Industrial Robotics, ομάδα η οποία αν και συμπλήρωσε πρόσφατα τα μόλις δύο έτη ζωής, αριθμεί 18 εν ενεργεία φοιτητές στα πλαίσια του ερευνητικού της προγράμματος και κατάφερε να αποσπάσει την 6η θέση παγκοσμίως στην κατηγορία στην οποία συμμετείχε στον RoboCup διαγωνισμό.

Η έρευνά της πάνω στην κινηματική ενός ρομπότ στον χώρο, η όραση που έχουμε μέσω αυτού και η δυνατότητα της αλλαγής θέσεων σε αντικείμενα είναι τομείς τους οποίους έχει την επίβλεψη του το μεγάλο εργαστήριο Ρομποτικής και Αυτοματισμού του τμήματος Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης. Η ομάδα φυσικά τελεί υπό την αιγίδα του ΔΠΘ και τελεί υπό την καθοδήγηση του Δρ. Αντωνίου Γαστεράτου.

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube! – https://www.youtube.com/channel/UCirGwTQDB_NZFqcuHZ_YHUg?sub_confirmation=1&fbclid=IwAR3m7dKqHvKggbRifYDIiYZVCPpDAP7Jybl25ubjpzgRO_C1cGRqWNFSxNg

Από την μεριά μας, σπεύσαμε να επικοινωνήσουμε με την DIR και συνομιλώντας με τον Ιωάννη Παύλο Ζουλάκη, μέλος της υπο-ομάδας Marketing του έργου, αντιληφθήκαμε μέσα από τον βαθμό ωριμότητας και μετριοφροσύνης του ότι μία τέτοια μεγάλη επιτυχία ήταν φυσικό επακόλουθο σκληρής και συνεχούς δουλειάς πολλών διαφορετικών ατόμων:

  • XN: Γιάννη καλημέρα, αρχικά να σε συγχαρούμε μαζί με την υπόλοιπη ομάδα για την επιτυχία σας! Γνωρίζουμε ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των μελών της ομάδας αρχικά έχουν καταγωγή από την πόλη μας. Αποτελείς ένα από αυτά;
  • Γ: Καλημέρα σας και σας ευχαριστώ γενικότερα για την πρωτοβουλία επαφής με την ομάδα και το ερευνητικό της πρόγραμμα. Η αλήθεια είναι ότι κατάγομαι από την Αθήνα και Αθηναίους γονείς, η διαπίστωσή σας παρ’όλα αυτά είναι απολύτως σωστή! Κι αυτό διότι τα 5 από τα 18 μέλη που αποτελούν μέχρι στιγμής την ομάδα έχουν γεννηθεί ή κατάγονται από την Ξάνθη, δημιουργώντας έναν ακόμα πιο ισχυρό δεσμό με τον τόπο αυτό!
  • XN: Η αγάπη με την επιστήμη της ρομποτικής ήταν κάτι το οποίο γεννήθηκε σε εσάς κατά την διάρκεια φοίτησής σας στις Πολυτεχνικές Σχολές του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου ή είχε ξεκινήσει νωρίτερα;
  • Γ: Οι περιπτώσεις ποικίλλουν. Για παράδειγμα, κάποια μέλη γνώρισαν την ρομποτική παρακολουθώντας σχετικά μαθήματα στις σχολές τους. Άλλα είχαν ενταχθεί από τα σχολικά τους μόλις χρόνια σε ρομποτικές ομάδες, τις οποίες τώρα συντονίζουν ως μέντορες με μεγάλη επιτυχία, καθοδηγώντας τες ακόμα και σε διαγωνισμούς FLL. Άλλοι, όπως εγώ με ερεθίσματα από τους μαθηματικούς γονείς μου, είχαμε ασχοληθεί ερασιτεχνικά είτε σε θεωρητικό, είτε σε πρακτικό επίπεδο!
  • XN: Σε ποια κατηγορία του διαγωνισμού συμμετείχατε και ποιοι ήταν οι βασικοί άξονες κατασκευής του Robot;
  • Γ: Η κατηγορία στην οποία συμμετέχουμε είναι η Work. Αφορά ρομπότ προς βιομηχανική χρήση. Αυτή ήταν η κατεύθυνση την οποία επέλεξαν οι δύο ιδρυτές της ομάδας, ο Ανδρέας Κεχαγιάς και ο Ευδόκιμος Θεοδωρίδης, το 2018. Η ρομποτική πλατφόρμα που παρουσιάσαμε στον διαγωνισμό πριν λίγες μέρες, ικανή να κινείται αυτόνομα στον χώρο, να εντοπίζει αντικείμενα και εν συνεχεία να τα μετακινεί από την θέση τους, τοποθετώντας τα στην σωστή τους θέση, τους δικαιώνει. Σε πρώτο βαθμό, διότι είμαστε αισιόδοξοι και για περισσότερες διακρίσεις.
  • ΧΝ: Μπορείς να μας δώσεις κάποιες πληροφορίες παραπάνω επί του συγκεκριμένου;
  • Γ: Για να σας είμαι απολύτως ειλικρινής, ο επόμενος διαγωνισμός στον οποίο έχουμε προγραμματίσει να συμμετάσχουμε είναι αυτός της Γαλλίας τον ερχόμενο Ιούνιο. Εκεί θα διαγωνιστούμε με το ίδιο ρομπότ με εμφανώς πολλές βελτιώσεις στο κατασκευαστικό και προγραμματιστικό τομέα. Από εκεί και πέρα, σε περίπτωση εύρεσης ακόμα περισσότερων πόρων, θα είμαστε σε θέση να εκπροσωπήσουμε την χώρα για ακόμα μια φορά σε έναν διαγωνισμό διεθνούς φήμης.
  • ΧΝ: Σίγουρα, εν καιρώ κρίσης και πανδημίας, η οικονομική στήριξη είναι ένα λογικό εμπόδιο. Οι χορηγίες σας αφορούν την τοπική αποκλειστικά κοινωνία;
  • Γ: Ο βαθμός συμβολής της τοπικής οικονομίας και ευρύτερα, κοινωνίας, είναι σημαντικός. Ασφαλώς, το τμήμα Marketing της ομάδας μας δεν έχει καθησυχαστεί σε αυτές τις συνεργασίες, καθώς έχει επισυνάψει χορηγικά πακέτα και με επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης, της Αθήνας, της Αγγλίας, των Ηνωμένων Πολιτειών. Φυσικά, κι αυτή τη στιγμή είμαστε σε διαπραγματεύσεις και με άλλους ομίλους ανά τον κόσμο.
  • ΧΝ: Η προσπάθειά σας είναι άξια θαυμασμού. Θα θέλαμε να σε ευχαριστήσουμε και να ευχηθούμε στην DIR αυτή η επιτυχία να είναι μόνο η αρχή!
  • –        Γ: Η χαρά είναι δική μας, σας ευχαριστούμε και πάλι!

Σχετικά Άρθρα