Ελλάδα Κοινωνία Τελευταία Νέα

Αποκαταστάθηκε η ιστορική οικία του Παύλου Μελά στην Κηφισιά (video)

Αποκαταστάθηκε πλήρως στην αρχική της μορφή, η ιστορική οικία του Παύλου Μελά στην Κηφισιά. Η επίσημη τελετή θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2020, στις 8 και 30 το βράδυ ανήμερα της συμπληρώσεως 116 ετών από το θάνατο του κορυφαίου ήρωα του Μακεδονικού Αγώνα.

Η Οικία Μελά θα λειτουργήσει ως ένα μνημείο ζωντανής ιστορίας ώστε οι νεότερες γενιές να γνωρίσουν τον άνθρωπο, τον οικογενειάρχη, τον Εύελπι, τον Έλληνα αξιωματικό, τον μάρτυρα του Μακεδονικού Αγώνα Παύλο Μελά, μέσα από τα προσωπικά του αντικείμενα, τα οποία δωρίστηκαν από τους συγγενείς του.

Η οικία αποτελεί δωρεά προς το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, της εγγονής του ήρωα κ. Ναταλίας Ιωαννίδου. Οι πρώτες ενέργειες για την αποκατάσταση της οικίας, σύμφωνα με τα αρχικά σχέδιά του, έγιναν τον Αύγουστο του 2019, ολοκληρώθηκαν οι σχετικές διαδικασίες και από τον Φεβρουάριο άρχισαν οι εργασίες αποκαταστάσεως της έπαυλης.

Για την ολοκλήρωση του έργου υπήρξε συνεργασία μεταξύ των Υπουργείων Εθνικής Άμυνας, Οικονομικών και Πολιτισμού & Αθλητισμού ώστε να τεθεί σε εφαρμογή η επικαιροποιημένη μελέτη αποκαταστάσεως από την ομάδα της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Δράμας «Κύκλωψ», που κάλυψε με χορηγία της το κόστος των εργασιών αποκαταστάσεως του μνημείου.

Στην τελετή των εγκαινίων θα παραστεί η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο Πρόεδρος της Βουλής  Κωνσταντίνος Τασούλας καθώς και η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

To χρονικό της αποκατάστασης:

Σχετικά Άρθρα