Κι όμως είναι η Ξάνθη Κοινωνία Τελευταία Νέα

Ήταν κάποτε μια Παρασκευή…το 1919 στην Ξάνθη

Του Δημήτρη Γκαγκαλίδη

  • Ξημέρωνε μια βροχερή Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 1919 και το τρένο, βρισκόταν στον Σιδηροδρομικό Σταθμό Παρανεστίου. Ανεβαίνει ο στρατηγός Γ. Λεοναρδόπουλος και μικρή στρατιωτική δύναμη, καθώς το κύριο μέρος του στρατού είχε ξεκινήσει πεζό 3 μέρες πριν. Στις 8,50 το τρένο ξεκινά, μέσα σε ζητωκραυγές…..
  • Στις 9,15 το τρένο της απελευθέρωσης κάνει στάση στο χωριό Νεοχώρι. Το κυκλώνουν Έλληνες που τους είχαν διώξει απ’ τα σπίτια τους. Ο στρατηγός τους υπόσχεται ότι θα τους δοθούν πίσω.
  • Περίπου στις 10 το πρωί, το τρένο φτάνει στους Τοξότες. Αποδίδονται τιμές και ετοιμάζονται να μπουν στην ως πριν λίγο Βουλγαρο κρατούμενη Θράκη. Το τρένο ξεκινά και στις 10,05 “η Θράκη ανοίγει την αγκαλιά της στον απελευθερωτή”, καθώς περνά την συνοριακή γραμμή.
  • Στον Σιδηροδρομικό Σταθμό Ξάνθης ο Γάλλος διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων στη Θράκη είναι επί της υποδοχής. Ο Ελληνικός στρατός έχει σταματήσει και περιμένει στη συμβολή των οδών Σάρδεων και 4ης Οκτωβρίου. Το σήμα δίνεται κι ο στρατός κατεβαίνει στα “Βήματα της Απελευθέρωσης” προς την κ. πλατεία.
  • Όλοι έχουν φτάσει στην πλατεία κι ο εύζωνας Γ. Τσίκος της 9ης Μεραρχίας παίρνει την σημαία, ανεβαίνει στον πύργο ρολογιού και την τοποθετεί στον ιστό. Η Ξάνθη είναι πλέον ΕΛΕΥΘΕΡΗ……..

Σχετικά Άρθρα