Αθλητικά Τελευταία Νέα

Nations League: Πρεμιέρα με ανανέωση και ελπίδα

Το 2ο UEFA Nations League ξεκινά και η Εθνική ελπίζει να προκριθεί στη Β’ κατηγορία, από έναν όμιλο όπου συμμετέχουν ακόμα η Μολδαβία, το Κόσοβο και η πρώτη αντίπαλος της Ελλάδας, η Σλοβενία (21.45, Cosmote Sport 1). Μία Σλοβενία κόντρα στην οποία η ελληνική ομάδα είναι αήττητη, με τρεις νίκες και δύο ισοπαλίες σε πέντε ματς. Στη δε Λιουλμπιάνα, την πόλη που θα φιλοξενήσει και το σημερινό ματς, η παράδοση της ομάδας είναι εντυπωσιακή, αφού μετράμε δύο νίκες, αμφότερες με 3-0, σε ισάριθμα ματς. Με δεδομένο ότι στοιχηματικά η Σλοβενία προσφέρεται σε αποδόσεις φαβορί, υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον και για ποντάρισμα στο παιχνίδι. Για τους δε λάτρεις του καζίνο, υπάρχουν πάντα νέα φρουτάκια megaways.

Η Ελλάδα προέρχεται από μια απογοητευτική πορεία και μια ακόμα χειρότερη εικόνα στα προκριματικά του Euro 2020. Αυτό επέβαλλε αλλαγές. Στη θέση του προπονητή προσλήφθηκε το περσινό καλοκαίρι ο Ολλανδός Τζον Φαν’τ Σχιπ και με το καλημέρα έδειξε ξεκάθαρα τις προθέσεις του. Και η ύστατη εικόνα, με την Εθνική να κερδίζει παίζοντας καλό ποδόσφαιρο τα τρία τελευταία (χωρίς βαθμολογικό ενδιαφέρον βέβαια) παιχνίδια της στον όμιλό της, ήταν άκρως ελπιδοφόρα εν όψει συνέχειας.

Αυτή έρχεται δεκα μήνες πλέον μετά, με τον Ολλανδό εκλέκτορα πάντως να διατηρεί το ίδιο πλαίσιο στις κλήσεις του. Σαφής ανανεωτική τάση, δεδομένη η προσπάθεια του να δημιουργήσει έναν «δικό» του κορμό, ένα «δικό» του γκρουπ, το αγωνιστικό ζητούμενο παραμένει η βελτίωση της εικόνας, εστιάζοντας στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022, με τη συμμετοχή στο Nations League ουσιαστικά να αποτελεί μέρος του… προπαρασκευαστικού σχεδίου του ομοσπονδιακού τεχνικού, αρχής γενομένης από τα δύο πρώτα εκτός έδρας ματς, στην Σλοβενία και την Κυριακή στο Κόσοβο.

«Για όλες τις ομάδες ήταν μια δύσκολη περίοδος. Η ομάδα δεν είχε αρκετό χρόνο να προετοιμαστεί, όπως και η Σλοβενία. Κοιτάμε και πίσω στα παιχνίδια που είχαμε πριν από δέκα μήνες και ελπίζουμε να συνεχίσουμε έτσι και να μπορούμε να χτίσουμε πάνω σε αυτό και να κάνουμε την ελληνική ομάδα ένα ισχυρό γκρουπ ξανά. Στον όμιλο δεν υπάρχουν εύκολα ματς, θέλουμε να πάρουμε ένα καλό αποτέλεσμα. Και θα προσπαθήσουμε να το κάνουμε με τον τρόπο και το ποδόσφαιρο που μπορούμε. Πρέπει να προσπαθήσουμε αρκετά και να είμαστε πειθαρχημένοι», οι χαρακτηριστικές δηλώσεις του Φαν’τ Σχιπ στη συνέντευξη Τύπου στην Λιουμπλιάνα.

Ενδεικτικό της τάσης και των προθέσεων του κόουτς Φαν’τ Σχιπ είναι το γεγονός ότι στην αποστολή βρίσκονται μόλις 3 διεθνείς άνω των 30 χρονών, 5 είναι οι rookies (Σβάρνας, Μιχαηλίδης, Ρότα, Κυριακόπουλος, Τζόλης), ενώ εντύπωση προκάλεσαν οι μη κλήσεις των Βλαχοδήμου (τερμ.), Φετφατζίδη (εξτρέμ) και παγιώνεται πλέον η απουσία των Παπασταθόπουλο, Μανωλά, Μήτρογλου και Σάμαρη.

Σε επίπεδο ενδεκάδας, το 4-2-3-1 μοιάζει ο επικρατέστερος σχηματισμός, ανοιχτή η θέση του αριστερού μπακ (Γιαννούλης – Τσιμίκας), ο Σταφυλίδης φαίνεται πως παραμένει σε ρόλο στόπερ, με τον Σβάρνα επικρατέστερο παρτενέρ του. Οι τρεις αμυντικογενείς χαφ, Μπουχαλάκης, Κουρμπέλης, Ζέκα διεκδικούν δύο θέσεις, Μπακασέτας, Μάνταλος και Παυλίδης μοιάζουν σίγουροι για τις 3 από τις 4 θέσεις της μεσοεπιθετικής τετράδας, Λημνιός, Μασούρας, Φορτούνης ερίζουν για την τέταρτη.

Την ίδια στιγμή, η Σλοβενία δείχνει να βρίσκεται σήμερα στο σημείο που ήταν η Εθνική μας πριν ακριβώς έναν χρόνο, αφού ο προπονητής του ξεκινά τώρα το ξεσκαρτάρισμα και την αναδόμηση του ρόστερ. Ο κόουτς Ματίας Κεκ επέστρεψε στην εθνική ύστερα από επτά χρόνια έχοντας ως ξεκάθαρους στόχους την ανανέωση και την επιστροφή σε κορυφαίο επίπεδο. Δύσκολο να επιτευχθούν ταυτόχρονα, φάνηκε από την πορεία στα προκριματικά του Euro 2020, όπου τερμάτισε 4η (στο -5 από τη 2η Αυστρία).

«Επιτέλους μπορούμε να συζητήσουμε για ποδόσφαιρο. Εχουμε πολλές ερωτήσεις, απαντήσεις όμως όχι. Ελπίζω να τις βρούμε σύντομα. Εχουμε επιθυμία, κίνητρο και διάθεση. Γνωρίζουμε την ποιότητα και τη δυναμική της Ελλάδας, αλλά αυτό που εμείς θέλουμε να περάσουμε στην ομάδα, ανεξαρτήτως του ποιοι αποτελούν μέλη της, είναι η επιθυμία για νίκη», τόνισε ο εκλέκτορας των γηπεδούχων εν όψει της πρεμιέρας τους στο Nations League. 

Ακόμη λοιπόν μεγαλύτερη η ανανέωση για τους Σλοβένους (την Κυριακή φιλοξενούν τη Μολδαβία) αφού για διάφορους λόγους απουσιάζουν οι βασικοί των περασμένων χρόνων, οι Ιλιτσιτς (χαφ, Αταλάντα), Γιόκιτς (κάπτεν/αρ. μπακ, Ούφα), Βέρμπιτς (εξτρέμ, Ντ. Κιέβου), Κρχιν (αμ. χαφ, Ναντ), Μάταβζ (φορ, Αλ Γουάχντα), Στρούνα (αρ. μπακ, Χιούστον Ντάιναμο), Μπέριτς (φορ, Σικάγο Φάιρ).

Εξι συνολικά οι rookies – Ρόζμαν (τερμ.), Κούτερ (χαφ), Πέτροβιτς (χαφ), Λότριτς (φορ), Κράμερ (φορ), Ζίβετς (χαφ) – επιστρέφει ύστερα από απουσία χρόνων ο Σκούμπιτς (αρ. μπακ), τιμωρημένος ένας από τους εμπειρότερους της αποστολής των Σλοβένων, ο χαφ της Πάρμα, Κούρτιτς.

Στο στοιχηματικό σκέλος, τη διαδικασία που ξεκίνησε η Εθνική πριν έναν χρόνο, ξεκινάει τώρα η Σλοβενία. Σχεδόν όλη η βασική της ραχοκοκαλιά απουσιάζει, την ώρα που ο Φαν’τ Σχιπ μοιάζει να είχε τον χρόνο να «χτίσει» τον δικό του κορμό. Δεδομένα αδικαιολόγητος ο φαβοριτισμός των γηπεδούχων, υπερτιμολογημένο ακόμη και το g/g που συναντάται σε τιμές άνω του διπλασιασμού.

Σχετικά Άρθρα