fbpx
ΚοινωνίαΚύριο ΘέμαΤελευταία Νέα

Μαθητές από το δεύτερο Λύκειο Ξάνθης στέλνουν το πείραμά τους στη στρατόσφαιρα με τον πύραυλο NEW SHEPARD

Η ομάδα μαθητών από το 2ο Λύκειο ΞΑΝΘΗΣ κέρδισε πρόσφατα την πρώτη θέση στον Εθνικό Διαγωνισμό της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών “Διαστημικές Αποστολές”.

Οι μαθητές της Ξάνθης σχεδίασαν ένα πείραμα το οποίο θα πραγματοποιηθεί σε λίγο καιρό τον Φεβρουάριο του 2021 στη στρατόσφαιρα, όπου θα ανέβει με πύραυλο της BLUE ORIGIN. Οι μαθητές του 2 ου Λυκείου Ξάνθης βραβευτήκαν το περασμένο Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου για την επιτυχία τους αυτή σε μια εκδήλωση που έγινε διαδικτυακά. Μαζί τους βραβεύθηκε ένα ακόμη σχολείο από την Ξάνθη (1ο γυμνάσιο) που πήρε την 3η θέση και ένα από τον Βόλο που επίσης διακρίθηκε στην 2η θέση.

Το project

Μαθητές από ολόκληρη την Ελλάδα κλήθηκαν να υποβάλλουν τις προτάσεις και τα σχέδια τους για μία πειραματική διάταξη που θα ταξιδέψει στη Στρατόσφαιρα τον επόμενο χρόνο. Η πειραματική διάταξη θα πρέπει να έχει συγκεκριμένες διαστάσεις και προδιαγραφές και να υποστηρίζει την πραγματοποίηση ενός καινοτόμου πειράματος που θα βοηθήσει την υλοποίηση διαστημικών ταξιδιών σε άλλους πλανήτες. Η πειραματική διάταξη που θα επελέγη (αυτή του 2ου λυκείου Ξάνθης, μετά τον πανελλαδικό διαγωνισμό) θα τοποθετηθεί σε ειδική κάψουλα μαζί με άλλες πειραματικές διατάξεις από άλλε χώρες σε πύραυλο της BLUE ORIGIN (https://www.blueorigin.com/).

Ο πύραυλος NEW SHEPARD θα οδηγήσει την κάψουλα με τα πειράματα στη στρατόσφαιρα, (τον Φεβρουάριο του 2021) εκεί θα μένει για σύντομο χρονικό διάστημα και στη συνέχεια θα επιστρέψει στη γη. Η ομάδα της Ξάνθης που παρουσίασε την καλύτερη ιδέα για το ποιο πείραμα μπορεί να γίνει στο εσωτερικό της κάψουλας ενώ αυτή θα βρίσκεται στη στρατόσφαιρα, ξεκίνησε ήδη να δουλεύει με την πλήρη υποστήριξη της επιστημονικής ομάδας της ΕΕΦ στην κατασκευή της. Σημειώνουμε ότι η προσπάθεια της ομάδας θα χρηματοδοτηθεί με το ποσό των 2000 ΕΥΡΩ για την κατασκευή και τη λειτουργία της πειραματικής διάταξης.

Σκοπός του προγράμματος

Πρόκειται για μία μοναδική διαθεματική δράση που βασίζεται στη μεταφορά της γνώσης και της ερευνητικής πρακτικής από τη διαστημική έρευνα και τεχνολογία στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, ενώ προωθείται η καλλιέργεια νοοτροπίας μετασχηματισμού της γνώσης σε καινοτομία μέσα από την υποστήριξη ερευνητικών δράσεων σε σχολεία. Απώτερος σκοπός της είναι η ενημέρωση και εξοικείωση των μαθητών, των εκπαιδευτικών αλλά και της τοπικής κοινωνίας με σύγχρονες επιστημονικές τεχνικές μέσα από βιωματικά εργαστήρια κατασκευών και την παραγωγή επαναχρησιμοποιούμενου ανοιχτού εκπαιδευτικού περιεχόμενου στην Επιστήμη & Τεχνολογία (π.χ. τομέας Ρομποτικής και Ηλεκτροκίνησης), η Μηχανική και ο Μηχανολογικός Σχεδιασμός και τα Μαθηματικά (STEM: Science, Technology, Engineering, Mathematics).

Το ιστορικό της ομάδας του 2ου Λυκείου Ξάνθης

Στα πλαίσια αυτής της εξερεύνησης, πέντε ενθουσιώδεις μαθητές και δύο εκπαιδευτικοί του σχολείου ξεκίνησαν το Φεβρουάριο του 2020 να εργάζονται πάνω σε ένα πολύ απαιτητικό πρόγραμμα, για το μαθητικό διαγωνισμό της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών (ΕΕΦ) με τίτλο: “Διαστημικές Αποστολές”.

Σκοπός ήταν να προσχεδιάσουν ένα πείραμα που θα δοκιμαστεί σε συνθήκες μικροβαρύτητας κατά τη Διαστημική Αποστολή Blue Origin.

Οι μαθητές στους οποίους αξίζουν πολλά συγχαρητήρια είναι:

από την Α’ Λυκείου οι:

Άννα Κανατά

Γιώργος Κοσμίδης

Αναστάσης Παυλίδης &

Θανάσης Προύντζος

Από τη Β’ Λυκείου ο: Δημήτρης Μάνος

Η ομάδα συμπληρώνεται και από τους

Οι υπεύθυνους εκπαιδευτικούς, Θωμά Αλεξόπουλο, Φυσικός και Αναστασία Πεχτελίδου, Βιολόγο

Οι ευχαριστίες της ομάδας

Θα θέλαμε να εκφράσουμε τις ιδιαίτερες ευχαριστίες μας στον κ. Αλέξανδρο Πεχτελίδη για την πολύτιμη αρωγή του στην υλοποίηση του ψηφιακού σχεδίου της πειραματικής διάταξης και τον κ. Γιώργιο Τσικρικώνη, υπεύθυνο ΕΚΦΕ Ξάνθης, για την αυθεντική συμπαράσταση του.

Ευχαριστούμε θερμά και τον διευθυντή του 2ου Λυκείου Ξάνθης, κ. Γιώργο Αργυρόπουλο, για το αμέριστο ενδιαφέρον και τη στήριξη καθόλη τη διάρκεια της προετοιμασίας της πρότασης.

Σχετικά Άρθρα