Ιστορικά Τελευταία Νέα

30 Σεπτεμβρίου. Ημέρα Εθνικών Ευεργετών

Η 30η Σεπτεμβρίου έχει ανακηρυχθεί επίσημα απο την Ελληνική Πολιτεία ως «Ημέρα των Εθνικών Ευεργετών».

Ποιοί είναι στην Πατρίδα μας Εθνικοί Ευεργέτες και πόσοι (κυρίως νέοι) τους γνωρίζουν?

Εθνικοί Ευεργέτες είναι όσοι αποφάσισαν να προσφέρουν όλη ή μέρος της περιουσίαςα τους για να δημιουργηθούν εγκαταστάσεις – δομές – πολιτιστικά κέντρα για να εξυπηρετούν το κοινό καλό.

Έχω στο αρχείο μου δύο άρθρα του σπουδαίου Γιάννη Μαρίνου του Μαϊου 2018 που αναφέρονται στους Εθνικούς μας Ευεργέτες (κατανομάζει πολλούς) και αναρωτιέται «πώς θα ήταν η Αθήνα χωρίς τους ευεργέτες».

Πράγματι, το Ζάππειο Μέγαρο, το καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο, το Πανεπιστήμιο, η Βιβλιοθήκη, το Μετσόβειο Πολυτεχνείο, η παλαιά Σχολή Ευελπιδων, η Βαρβάκειος αγορά, νοσοκομεία και λοιπά πολιτιστικά κέντρα δε θα υπήρχαν εάν Έλληνες πατριώτες που έφυγαν πάμφτωχοι από τις πατρίδες τους και διέπρεψαν στο εξωτερικό, δε προσέφεραν απο το βιό τους ώστε χρόνια τώρα να υπάρχουν αυτά τα έργα «ευποιϊας» όπως τα ονομάζουν οι γραμματιζούμενοι.

Ευάγγελος και Κωνσαντίνος Ζάππας, Γεώργιος Αβέρωφ, Ιωάννης Δόμπολης, Γεώργιος Σίνας, Μαρίκα Ηλιάδη (δεύτερη σύζυγος του Ελ. Βενιζέλου), Βαρβάκης αλλά και οι σύγχρονοι Αριστοτέλης Ωνάσης, Οικογένεια Βαρδινογιάννη, Μποδοσάκης, Βασίλης Θεοχαράκης, Νικόλαος Παπαγεωργίου και κυρίως Σταύρος Νιάρχος (απο το 1996 μέχρι σήμερα διέθεσε 1,56 δισεκατομμύρια ευρώ) είναι μερικοί απο τους Έλληνες Εθνικούς ευεργέτες. Υπάρχουν και πολλοί  άλλοι (άγνωστοι σε εμάς) που δούλεψαν σκληρά στην ξενιτειά χρόνια και είχαν όνειρό τους να προσφέρουν τον οβολό τους ώστε να καλλυτερεύσει η ζωή των συμπολιτών τους ή να ενισχυθούν οι Ένοπλες Δυνάμεις μας.

Έτσι χτίστηκαν Σχολειά, Νοσοκομεια, Πολιτιστικά κέντρα στις πόλεις μας και έτσι αγοράστηκε το θωρηκτό «Αβέρωφ» και πολλά άλλα οπλικά συστήματα χρήσιμα για την Άμυνα της Πατρίδας μας. Κάποιοι αμφισβητίες δε τους συμπαθούν αυτούς τους επιτυχημένους (πλουσίους) Έλληνες γιατί πιστεύουν ότι είναι «κεφαλαιοκράτες, εκμεταλλευτές των εργατών» και μάλισα αναρωτιούνται «πώς έγιναν τόσο πλούσιοι». Ίσως δε λαμβάνουν υπόψη τους ότι το «επιχειρείν» έχει ρίσκο, έχει και αποτυχίες και ότι πολλές φορές οι συγκυρίες, η ευφυϊα, οι γνωριμίες και η τύχη συντελούν στην παραγωγή πλούτου. Ασφαλώς υπήρξαν και υπάρχουν αεριτζήδες «τσορμπατζήδες» τύπου Παύλου Ψωμιάδη (ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ), Λαυρεντιάδης (ProBank), Αγούδημος (πλοιοκτήτης) Μαρτίνης (Ερρίκος Ντινάν) και πολλά άλλα λαμόγια στον χώρο του εμπορίου όπλων, πετρελαίου, πλοιοκτήτες κτλ.

Πρέπει να ανάβουμε ένα κεράκι στους Εθνικούς μας Ευεργέτες όπως και στους γονείς μας, τους πνευματικούς ανθρώπους και τους δασκάλους μας που μας έκαναν ανθρώπους και σε αυτούς που πολέμησαν και έπεσαν υπέρ Πατρίδος. Αλλοιώς θα μας πάρει η κατηφόρα. Η κατηφόρα όχι η σημερινή αλλά μια χειρότερη.

Αντγος ε.α.

    Νικόλαος Φωτιάδης

Επίτιμος Υδκτής Δ΄ΣΣ

Σχετικά Άρθρα