Κοινωνία Τελευταία Νέα

Ψήφισμα του Δήμου Ξάνθης κατά της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε Τζαμί

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης στη συνεδρίαση της 28ης Ιουλίου 2020, ασχολήθηκε με το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε ισλαμικό τέμενος.

Μετά από διαλογική συζήτηση που διεξήχθη, το Δημοτικό Συμβούλιο

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ

Την έκδοση ψηφίσματος και την αποστολή του, στον Πρωθυπουργό της Ελλάδος, στον Υπουργό Εξωτερικών

ΨΗΦΙΣΜΑ

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ξάνθης συντάσσεται με τις θέσεις της Ελληνικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης και θεωρεί αδιαπραγμάτευτο το σεβασμό στη θρησκευτική και πολιτισμική ταυτότητα κάθε Έλληνα πολίτη που ζει στην ελληνική επικράτεια αλλά και στον κόσμο όλο, ανεξαρτήτως φύλου ή χρώματος.

Η ειρηνική συνύπαρξη των Ελλήνων Χριστιανών και Μουσουλμάνων πολιτών στην Ξάνθη και γενικότερα σε όλη τη Θράκη και Ελλάδα αποδεικνύει τη σταθερή προσήλωση των τοπικών Αρχών και Κοινωνιών στις πανανθρώπινες αξίες του σεβασμού στην πίστη και στα ιερά σύμβολα των θρησκευτικών μνημείων.

Η απόφαση  του προέδρου και της Κυβέρνησης της Τουρκίας να μετατρέψει το Ναό της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη από Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO  σε ισλαμικό τέμενος προσβάλλει τις αξίες όλου του πολιτισμένου κόσμου.

Η ενέργεια αυτή έρχεται να προσβάλλει όχι μόνον τους Έλληνες χριστιανούς, για τους οποίους ο ναός της Αγίας Σοφίας, πέρα από τη δύναμη και την ακτινοβολία του Βυζαντίου, αποτελεί σύμβολο δια-θρησκευτικού διαλόγου των δύο λαών, αλλά και όλο τον πολιτισμένο κόσμο, ανεξαρτήτως θρησκεύματος.

Προκειμένου το μοναδικό αυτό μνημείο – σημείο ιστορικών, θρησκευτικών και  πολιτιστικών αναφορών – να παραμείνει ανεπηρέαστο από παρεμβάσεις και προσβάσιμο σε όλο τον κόσμο, θεωρούμε απαραίτητο το επόμενο διάστημα να αναληφθεί δράση από την ελληνική κυβέρνηση ώστε να δρομολογηθούν πρωτοβουλίες από την ΕΕ, την UNESCO και τον ΟΗΕ για να αποτραπεί μια απόφαση που στρέφεται εναντίον όλης της παγκόσμιας κοινότητας.

Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του και του θεσμικού του ρόλου τo Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ξάνθης:

  • Καταδικάζει την απόφαση του Τουρκικού κράτους να μετατρέψει το ναό της Αγίας Σοφίας σε ισλαμικό τέμενος.
  • Καλεί τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης της γειτονικής χώρας, αλλά και τους εκπροσώπους των αδελφοποιημένων με την πόλη μας δήμων να ασκήσουν με κάθε πρόσφορο μέσο την επιρροή τους, ώστε να ανατραπεί η απόφαση.
  • Στηρίζει τις πρωτοβουλίες της Ελληνικής Κυβέρνησης για την ανάδειξη της οικουμενικής διάστασης του ζητήματος, καθώς η μετατροπή του από Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO σε ισλαμικό τέμενος εγείρει διαδικασίες επιβολής κυρώσεων στη γειτονική χώρα.
  • Καλεί σε εθνική ενότητα και ομοψυχία όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, οι οποίες οφείλουν σε αυτήν την κρίσιμη εθνική συγκυρία να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να προτάξουν το εθνικό συμφέρον, απέχοντας από δημόσιες δηλώσεις ή ενέργειες που υπονομεύουν την εθνική προσπάθεια

  Για το Δημοτικό Συμβούλιο  Ο Πρόεδρος  Ιωάννης Μπούτος

Σχετικά Άρθρα