Κι όμως είναι η Ξάνθη Κοινωνία Τελευταία Νέα

Ξάνθη 1920: Ο Στρατώνας του Συνοριακού Τομέα Ξάνθης

Του Μανώλη Σ. Χούμα

Στα μέσα της δεκαετίας του 1890 ο E.S. Blatscho, εκδίδει μια μικρή σειρά ταχυδρομικών δελταρίων με θέμα την Ξάνθη. Η σπάνια αυτή σειρά είναι η παλαιότερη απ’ τις γνωστές που κυκλοφόρησαν και το εικονιζόμενο δελτάριο ανήκει σ’ αυτήν.Στο δελτάριο φωτογραφίζεται ο παλιός Οθωμανικός κι αργότερα Ελληνικός στρατώνας της πόλης.

Ο Στρατώνας, ο γνωστός “Τομέας” στους παλιούς, ήταν η έδρα του Ελληνικού 41ου Συντάγματος Πεζικού και βρισκόταν στη νότια γωνία της συμβολής των οδών Περικλέους κι Ανδρέου Δημητρίου (πρώην Ούνρας – Στρατώνων) και δίπλα στο Δ’ Δημοτικό Σχολείο.Ήταν γνωστός επίσης σαν Κόκκινος Στρατώνας, απ’ το χρώμα που είχε εξωτερικά όλο το κτιριακό του συγκρότημα.Στην δεκαετία του 1950 τα κτίρια δεν υπήρχαν κι ο χώρος ήταν μια απέραντη αλάνα, όπου παιδάκια εμείς μ’ ένα “τόπι” τρέχαμε να παίξουμε.

Το 1958 ο Βασιλιάς Παύλος στον χώρο του Στρατώνα του “Συνοριακού Τομέα Ξάνθης”, αυτός ήταν ο επίσημος πλήρης τίτλος, θεμελίωσε το νέο Γυμνάσιο Ξάνθης που πρωτολειτούργησε τη σχολική χρονιά 1965-66, αν δεν σφάλλω. Πάνω κι αριστερά, στην πλαγιά της οροσειράς, μόλις που διακρίνεται το Μοναστήρι της Παναγιάς της Αρχαγγελιώτισσας.

Η κάρτα στάλθηκε απ’ την Ξάνθη τον Απρίλιο του 1920, στη διάρκεια της Διασυμμαχικής Θράκης – Thrace Interalliée (Οκτώβριος 1919 – Μάιος 1920) και ταχυδρομικό προορισμό είχε την πόλη Gembloux (Namur) του Βελγίου.

Τα γραμματόσημα του 1 και των 10 λεπτών – στοτίνκι, με την πρόσθετη δίγραμμη επισήμανση Thrace interalliée είναι της Τσαρικής Βουλγαρίας, που το Ταχυδρομείο Ξάνθης χρησιμοποιούσε την εποχή εκείνη. Στο κόκκινο ο Πρίγκιπας Βόρις κι αργότερα Τσαρ Μπορίς ο 3ος.

Η κάρτα αποκτήθηκε πρόσφατα από Φιλοτελικό Οίκο του Λονδίνου κι είναι η σημαντικότερη, που έχω μέχρι σήμερα στη συλλογή μου.

Διαστάσεις : 14.1 x 9.1 εκ.

Η κάρτα σκαναρίστηκε σε υψηλή ανάλυση 1200dpi, διορθώθηκε η φωτεινότητα κι η ευκρίνειά της και κυρίως προσεκτικά απομακρύνθηκαν απ’ αυτήν λίγα στίγματα, που ο χρόνος της φόρτωσε.
Σε απόσπασμα του Τύπου της εποχής περιγράφεται με λίγα λόγια, το διοικητικό καθεστώς της Διασυμμαχικής Θράκης – Thrace Interalliée (Οκτώβριος 1919 – Μάιος 1920).
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, Θεσσαλονίκη Σαββατο 23 Νοεμβρίου 1919 αρ.φ.118 σελ 4.
Ο J. Mahir, μάλλον Εβραίος της Ξάνθης, έγραψε στον οπισθότυπο της κάρτας :
Διασυμμαχική Θράκη
Ξάνθη στις 8 – 4 – 20
Αγαπητέ κύριε
Έχω στην κατοχή μου τις 3 δικές σας όμορφες κάρτες χωρίς χρονολογία. Σας ευχαριστώ. Σας στέλνω επίσης 3 κάρτες της Ξάνθης κι αρκετά γραμματόσημα της Θράκης. Αναμένω την τελευταία σας ταχυδρόμηση.
Ειλικρινείς χαιρετισμούς απ’ τον Τούρκο ταχυδρομικό σας φίλο.
Ο Μαΐρ θεωρούσε πως ακόμη ήταν Τούρκος υπήκοος, αφού επίσημα δεν είχε ξεκαθαρίσει το ζήτημα της Δυτικής Θράκης.
Γράφτηκε λοιπόν στις 8 Απριλίου του 1920 (Ιουλιανό Ημερολόγιο), ταχυδρομήθηκε απ’ την Ξάνθη στις 13 Απριλίου και μέσω Θεσσαλονίκης έφτασε στην πόλη Gembloux στις 7 Μαΐου του 1920 (Γρηγοριανό Ημερολόγιο, 13 μέρες διαφορά με το Ιουλιανό στον Εικοστό).
Πιθανολογείται πως αποστολέας και παραλήπτης είναι συλλέκτες γραμματοσήμων και καρτών.

Σχετικά Άρθρα