Του Μανώλη Σ. Χούμα
Στα μέσα της δεκαετίας του 1890 ο E.S. Blatscho, εκδίδει μια μικρή σειρά ταχυδρομικών δελταρίων με θέμα την Ξάνθη. Η σπάνια αυτή σειρά είναι η παλαιότερη απ’ τις γνωστές που κυκλοφόρησαν και το εικονιζόμενο δελτάριο ανήκει σ’ αυτήν.Στο δελτάριο φωτογραφίζεται ο παλιός Οθωμανικός κι αργότερα Ελληνικός στρατώνας της πόλης.
Ο Στρατώνας, ο γνωστός “Τομέας” στους παλιούς, ήταν η έδρα του Ελληνικού 41ου Συντάγματος Πεζικού και βρισκόταν στη νότια γωνία της συμβολής των οδών Περικλέους κι Ανδρέου Δημητρίου (πρώην Ούνρας – Στρατώνων) και δίπλα στο Δ’ Δημοτικό Σχολείο.Ήταν γνωστός επίσης σαν Κόκκινος Στρατώνας, απ’ το χρώμα που είχε εξωτερικά όλο το κτιριακό του συγκρότημα.Στην δεκαετία του 1950 τα κτίρια δεν υπήρχαν κι ο χώρος ήταν μια απέραντη αλάνα, όπου παιδάκια εμείς μ’ ένα “τόπι” τρέχαμε να παίξουμε.
Το 1958 ο Βασιλιάς Παύλος στον χώρο του Στρατώνα του “Συνοριακού Τομέα Ξάνθης”, αυτός ήταν ο επίσημος πλήρης τίτλος, θεμελίωσε το νέο Γυμνάσιο Ξάνθης που πρωτολειτούργησε τη σχολική χρονιά 1965-66, αν δεν σφάλλω. Πάνω κι αριστερά, στην πλαγιά της οροσειράς, μόλις που διακρίνεται το Μοναστήρι της Παναγιάς της Αρχαγγελιώτισσας.
Η κάρτα στάλθηκε απ’ την Ξάνθη τον Απρίλιο του 1920, στη διάρκεια της Διασυμμαχικής Θράκης – Thrace Interalliée (Οκτώβριος 1919 – Μάιος 1920) και ταχυδρομικό προορισμό είχε την πόλη Gembloux (Namur) του Βελγίου.
Τα γραμματόσημα του 1 και των 10 λεπτών – στοτίνκι, με την πρόσθετη δίγραμμη επισήμανση Thrace interalliée είναι της Τσαρικής Βουλγαρίας, που το Ταχυδρομείο Ξάνθης χρησιμοποιούσε την εποχή εκείνη. Στο κόκκινο ο Πρίγκιπας Βόρις κι αργότερα Τσαρ Μπορίς ο 3ος.
Η κάρτα αποκτήθηκε πρόσφατα από Φιλοτελικό Οίκο του Λονδίνου κι είναι η σημαντικότερη, που έχω μέχρι σήμερα στη συλλογή μου.
Διαστάσεις : 14.1 x 9.1 εκ.