Face to Face Τελευταία Νέα

Μπ. Μπουρχάν: Μειονοτικό Γυμνάσιο – Λύκειο ως υγειονομική βόμβα

Οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας είναι καταιγιστικές και τα γεγονότα που διαδραματίζονται το τελευταίο χρονικό διάστημα στη χώρα μας, απαιτούν σύνεση, ευελιξία, ψυχραιμία και σοβαρότητα στη λήψη αποφάσεων, ούτως ώστε να μπορέσουμε να βγούμε όλοι μας, όσο το δυνατόν πιο αλώβητοι, από τη μάχη  με τον αόρατο εχθρό

Ενημερώθηκα πρόσφατα, από μερίδα του τοπικού τύπου, πως η ΟΙΕΛΕ θα ζητήσει την εισαγγελική παρέμβαση ​για τη έκνομη λειτουργία του μειονοτικού Γυμνασίου – Λυκείου Ξάνθης καθώς λειτουργεί ως υγειονομική βόμβα, με τριάντα και πλέον μαθητές στοιβαγμένους σε αίθουσες για το μισό αριθμό παιδιών. Και πως αναδείχθηκε για μια ακόμη φορά η λειτουργία του ως κράτους εν κράτει, καθώς καταπατά κάθε στοιχειώδη όρο υγιεινής και ασφάλειας εν μέσω πανδημίας.

Θα ήθελα να τονίσω στο σημείο αυτό, πως το ίδιο ακριβώς πρόβλημα αντιμετωπίζει και πληθώρα σχολείων ανά τη Περιφέρεια της Ελλάδας, καθώς οι υγειονομικές αρχές του τόπου ζητούν πολύ αυστηρά μέτρα αποστασιοποίησης, υποχρεωτική χρήση μάσκας για όλους και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την έλλειψη κτιριακών εγκαταστάσεων ούτως ώστε να είναι πιο εύρυθμη η λειτουργία των σχολικών μαθημάτων. Ο τριψήφιος αριθμός μολύνσεων που καταγράφεται πλέον καθημερινά δημιουργεί νέο τοπίο, με την ανησυχία ότι η διασπορά του κορωνοϊού ενδεχομένως να ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Η κυβέρνηση  αντιθέτως, δεν έχει πάρει κανένα μέτρο, για να αυξηθεί ο αριθμός του εκπαιδευτικού προσωπικού, με βάση τις ανάγκες που δημιουργεί η πανδημία, αλλά ούτε και για την αύξηση του αριθμού των αιθουσών με την ανάλογη αναζήτηση και παραχώρηση  περισσοτέρων κτιριακών δομών.  Πράξη η οποία θα όφειλε να ανήκει στα πρωταρχικά της σχέδια.

Ήδη με την υπ’ αριθμ. Πρωτ. 1138/08.10.2019 Ερώτησή μου προς τους αρμόδιους Υπουργούς, κατέστησα σαφές πως απαιτείται άμεση λύση στο πρόβλημα στέγασης του Μειονοτικού Γυμνάσιου – Λυκείου Ξάνθης καθώς η κατάσταση έχει επέλθει σε οριακό σημείο λόγω της ακαταλληλότητας των κτιριακών υποδομών και γι’ αυτό τον λόγο θα πρέπει να δοθεί άμεση λύση είτε με την παραχώρηση άδειας για την ανέγερση 4 ακόμα αιθουσών ΠΡΟΚΑΤ στο χώρο του παραρτήματος, είτε με παραχώρηση αιθουσών στην παλιά εστία με κατάλληλη διαμόρφωση του προαύλιου χώρου. Μέχρι και σήμερα η Κυβέρνηση κωφεύει και δια της αδράνειάς της έχουμε φτάσει σε τέλμα που μπορεί να επιφέρει πολλές και δυσμενείς κατά τ’ άλλα συνέπειες.

Τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν χωρούν τεχνάσματα  και μικρότητες. Η ενότητα για το καλό του τόπου μας, οφείλει να είναι η πρωταρχική μας προτεραιότητα. Η ευελιξία της Κυβέρνησης στην αντιμετώπιση και ανάσχεση της πανδημίας με την οποία είμαστε αντιμέτωποι και η έγκαιρη λήψη αποφάσεων των αρμοδίων οργάνων, θα μπορέσει να αποτρέψει την εξάπλωση του ιού. Απαιτείται συλλογικά αλλά και από τον καθένα μας ατομικά, συνέπεια και σοβαρότητα.

Σχετικά Άρθρα