Κόμματα Τελευταία Νέα

Καταγγελία του ΚΚΕ(μ-λ) για την κοινή στρατιωτική άσκηση Ελλάδας-ΗΠΑ στη Ξάνθη

Η κοινή στρατιωτική άσκηση με τεθωρακισμένα άρματα μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, που θα γίνει 14-18 Σεπτέμβρη στο πεδίο βολής της Ξάνθης, είναι ακόμη μία επικίνδυνη εξέλιξη για το λαό μας. Αποτελεί ένδειξη του έντονου ενδιαφέροντος που επιδεικνύει ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός για την περιοχή μας, και προστίθεται σε σειρά άλλων αντίστοιχων κινήσεων.  

Συνδέεται με τη μετατροπή μέρους του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης σε βάση ελικοπτέρων του ΝΑΤΟ, με παράλληλη χρησιμοποίηση του σαν ορμητήριο για την ανάπτυξη των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στη Βαλκανική, στην Ανατολική Ευρώπη και στη Μαύρη Θάλασσα (άσκηση Atlantic Resolve τον Ιούλιο στη Ρουμανία κλπ) με στόχο την απώθηση και περίσφιξη της Ρωσίας. Συνδέεται ακόμη με τους σχεδιασμούς του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού στο ζήτημα της ενέργειας, εξού και τα έργα κατασκευής του Τερματικού Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) για αμερικάνικο ΥΦΑ στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, όπως και με την κατασκευή του αγωγού TAP και του κάθετου Ελληνοβουλγαρικού αγωγού IGB, επίσης αμερικανικών συμφερόντων. Συνδέεται δηλαδή με τη στρατηγική επιδίωξη των ΗΠΑ να περιορίσουν ή και να εξουδετερώσουν την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία, και εντάσσεται στον ευρύτερο ενεργειακό ανταγωνισμό που εξελίσσεται στην περιοχή. Και για να ολοκληρωθεί το πάζλ των αμερικανικών επιδιώξεων, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, μαζί με αυτό της Καβάλας βρίσκονται στο στόχαστρο αμερικανικών επενδυτικών σχημάτων, αφού σύμφωνα με Αμερικάνους διπλωμάτες: «το δεξί παπούτσι πάει πάντα μαζί με το αριστερό».  

Αποδεικνύεται επομένως πως η Θράκη και η Αν. Μακεδονία αποτελούν μια περιοχή με αυξημένο ενδιαφέρον σε γεωστρατηγικό, ενεργειακό και οικονομικό επίπεδο για τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό. Μια περιοχή που εκχωρείται από την άρχουσα τάξη της Ελλάδας και τις Κυβερνήσεις της στα γεράκια των ΗΠΑ και τους ανταγωνισμούς τους με τους άλλους ιμπεριαλιστές και κυρίως με τη Ρωσία, με την ελπίδα ότι θα εισπράξουν την εύνοια τους σε σχέση με την ανταγωνίστρια αστική τάξη της Τουρκίας. 

Γι’ αυτό και η συγκεκριμένη άσκηση έρχεται ως συνέχεια άλλων στρατιωτικών ασκήσεων που λαμβάνουν χώρα σε στεριά και θάλασσα, και σε μια προσπάθεια να αποδειχθεί το «αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων» ιδιαίτερα απέναντι στην Τουρκία. Γίνεται σε μια περίοδο που ο αντιδραστικός ανταγωνισμός μεταξύ των δυο αστικών τάξεων σε Ελλάδα και Τουρκία για την αναζήτηση (από τους ιμπεριαλιστές) ρόλου στην περιοχή έχει ανέβει επίπεδο επικινδυνότητας, δημιουργώντας μια γενικευμένη ανασφάλεια στους λαούς των δύο χωρών για το μέλλον τους. Όσο κι αν παρουσιάζεται η ελληνική πλευρά ως το «καλό παιδί» των ΗΠΑ, αλλά και ως «πυλώνας σταθερότητας και ειρήνης» έναντι της «απείθαρχης και επιθετικής» Τουρκίας, η αλήθεια είναι ότι και οι δύο ευθύνονται για το αντιδραστικό και επικίνδυνο σπιράλ (γαλάζια πατρίδα-άξονες με Ισραήλ/Αίγυπτο/Κύπρο-τουρκολιβυκό σύμφωνο-ελληνοαιγυπτιακό σύμφωνο κλπ) που οδηγεί σε μια συνεχώς οξυνόμενη κατάσταση. 

Το σημαντικότερο είναι ότι όλα αυτά εξελίσσονται σε μια περίοδο έντονου ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού που πυροδοτεί τον πόλεμο και την καταστροφή, όπου οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις (ΗΠΑ, Ρωσία, Γερμανία, Γαλλία) σπεύδουν να ενισχύσουν το ρόλο τους, σε έναν «πόλεμο όλων εναντίων όλων», υποδαυλίζοντας παράλληλα μια αλληλουχία τυχοδιωκτικών ενεργειών των εξαρτημένων αστικών τάξεων, φέρνοντας νέα βάσανα συνολικά για τους λαούς της περιοχής.  

Ο λαός μας πρέπει να δώσει απάντηση στους παραπάνω σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών και των αστικών τάξεων, συγκροτώντας μέτωπο απέναντι στον ιμπεριαλισμό και τον πόλεμο. Να αναγνωρίσουμε ότι η προοπτική για «ασφάλεια και σταθερότητα» για τους λαούς δεν βρίσκεται στην παραπέρα εμπλοκή στα πολεμικά τους σχέδια, δε βρίσκεται στις συνεχόμενες στρατιωτικές ασκήσεις «ετοιμότητας». Βρίσκεται μόνο στην προοπτική ανάπτυξης ενός κινήματος, που θα αντιπαλεύει σε μόνιμη βάση φιλοπόλεμες και τυχοδιωκτικές ενέργειες, που θα κινείται σε αντιπολεμική και αντιιμπεριαλιστική κατεύθυνση, προτάσσοντας τη φιλία και την αλληλεγγύη των λαών. 

            Κυριακή 13/9/2020

Σχετικά Άρθρα