Κοινωνία Τελευταία Νέα

Μακροσκελέστατη ανακοίνωση του διδασκαλικού συλλόγου Ξάνθης… ζητά συγκέντρωση διαμαρτυρίας το μεσημέρι της Δευτέρας (για την δίχρονη προσχολική αγώγή)

Πλησιάζει η μέρα έναρξης της σχολικής χρονιάς και η απόφαση για την εφαρμογή της 2χρονης προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης στο Δήμο Ξάνθης βρίσκεται στον αέρα.

Τα τελευταία, τριάντα και πλέον, χρόνια το εκπαιδευτικό κίνημα έθετε ως ένα από τα κυρίαρχα αιτήματά του τη θεσμοθέτηση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης, της φοίτησης όλων των νηπίων και προνηπίων στο Δημόσιο Νηπιαγωγείο. Και αυτό γιατί η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή αποτελεί βασικό μηχανισμό για τη σχολική κοινωνικοποίηση του παιδιού, την ομαλή ένταξή τους στο σχολικό περιβάλλον και δίνει τη δυνατότητα για πρώιμες παρεμβάσεις για τη μαθησιακή ετοιμότητα μαθητών που το έχουν ανάγκη.  Τόσο ο υποχρεωτικός όσο και ο δημόσιος χαρακτήρας του θεσμού διασφαλίζουν τη δυνατότητα να έχουν την ίδια εκπαίδευση τα  παιδιά της προσχολικής ηλικίας (νήπια και προνήπια)  σε αντίθεση με το μέχρι τώρα καθεστώς του ενός έτους φοίτησης που έδινε τη δυνατότητα προσχολικής εκπαίδευσης μόνο στα παιδιά που η οικογένειά τους διάλεγε την ένταξή τους στο νηπιαγωγείο.

Κάτω από την πίεση του εκπαιδευτικού κόσμου το 2006, με τον Ν.3518/2006 θεσμοθετήθηκε η υποχρεωτική φοίτηση των νηπίων για ένα έτος στο νηπιαγωγείο (νήπια των 5 ετών και το Φλεβάρη του 2018 με το νόμο 4521/2018 θεσμοθετήθηκε η υποχρεωτικότητα και για τα προνήπια (νήπια 4 ετών). Η θέση του κλάδου  για άμεση θεσμοθέτηση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης σε όλη την επικράτεια, όμως, δεν υιοθετήθηκε. Η σταδιακή 3ετής υλοποίηση της δίχρονης φοίτησης στο νηπιαγωγείο ξεκίνησε από το σχολικό έτος 2018-2019. Κατά την προηγούμενη σχολική χρονιά 298 από τους 325 δήμους της χώρας υλοποίησαν το δίχρονο νηπιαγωγείο και την τρέχουσα σχολική χρονιά κλήθηκαν και οι λοιποί δήμοι να πράξουν το ανάλογο.

Το Υπουργείο  Παιδείας το καλοκαίρι  του 2018 εξέδωσε πρόσκληση προς τους Δήμους για αγορά  αιθουσών.  Αυτό που αποτυπώθηκε από την συνολική ανταπόκριση ήταν η, σε μεγάλο βαθμό, «άρνηση», από μέρους τους, εφαρμογής του ψηφισμένου νόμου. Την ίδια στιγμή η τότε πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας έκανε δειλά, μόνο, βήματα προς τη σταδιακή εφαρμογή. Συνέχιζε να εμπλέκει τους Δήμους, δεν προχώρησε σε αλλαγές χρήσης ή απαλλοτριώσεις οικοπέδων, δεν τόλμησε τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων για το σχεδιασμό – υλοποίηση – ανέγερση σχολικών κτιρίων  αποκλειστικά στο  Υπουργείο Παιδείας (διδασκόμενη από την αρνητική εμπειρία της μη ύπαρξης ενός δημόσιου φορέα όπως ο Ο.Σ.Κ.).

Επιπλέον την υλοποίηση αυτού του εκπαιδευτικού και κοινωνικού οράματος δεν στήριξαν όλα τα πολιτικά κόμματα της τότε αντιπολίτευσης  («κατά» ψήφισαν ΔΗ.ΣΥ., Ποτάμι και Χ.Α. ενώ «παρών» Ν.Δ., Κ.Κ.Ε. και Ένωση Κεντρώων). Σαθρά επιχειρήματα περί ελλείψεων σε δομές, δεν δικαιούνταν να επικαλούνται τα κόμματα που για χρόνια άσκησαν εξουσία καθώς, για το αν υπάρχουν ή όχι δομές στο δημόσιο νηπιαγωγείο, φέρουν τεράστιες ευθύνες αφού σε εποχές προ μνημονίων δεν επένδυσαν στην ανέγερση των απαιτούμενων κτιρίων. Απέδειξαν έτσι πως η εξάρτηση από αυτούς που ονειρεύονται την αποδόμηση της δημόσιας εκπαίδευσης και επιδιώκουν την υπαγωγή των νηπιαγωγείων στους Δήμους (με στόχο τον  έλεγχο των προσλήψεων και την απορρόφηση ακόμη περισσότερων κονδυλίων του κρατικού προϋπολογισμού) (Κ.Ε.Δ.Ε. κλπ.) είναι τόσο ισχυρή ώστε να καθίστανται δέσμιοί τους. Όλοι τους επέλεξαν θέση απέναντι στον κόσμο της δημόσιας εκπαίδευσης.

Στο Δήμο Ξάνθης  οι δημοτικές αρχές δεν αξιοποίησαν  το χρονικό διάστημα των 2,5 χρόνων από τη θεσμοθέτηση του δίχρονου νηπιαγωγείου για τη σωστή προετοιμασία του. Κλιμάκιο της ομοσπονδίας μας, της  ΔΟΕ, καθώς και το Δ.Σ του Συλλόγου μας επισκέφτηκε το Δήμο κατά την προηγούμενη χρονιά, αλλά και παλιότερα, προκειμένου αυτός να φροντίσει για την υλοποίηση της υποχρέωσής του. Εις μάτην! Είμαστε λίγες μέρες πριν το πρώτο κουδούνι στα σχολεία και η κατάσταση είναι δραματική στα νηπιαγωγεία που θα κληθούν να απορροφήσουν τα επιπλέον 225 προνήπια που προστέθηκαν στον πληθυσμό των νηπιαγωγείων. Το μόνο που έχει παραδοθεί είναι οι τσιμεντένιες βάσεις πάνω στις οποίες θα τοποθετηθούν οι προκατασκευασμένες αίθουσες. Επιπλέον οι επεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν σε αυλές έχουν μειώσει το χώρο προαυλισμού των νηπίων, ενώ κατασκευαστικά υλικά παραμένουν ακόμη στους χώρους.

Οι προκατασκευασμένες αίθουσες αγνοούνται και δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα εγκατάστασής τους. Έτσι οι ‘’αρμόδιοι’’ τρέχουν, την τελευταία στιγμή και τελικά δημιουργούν τεράστια προβλήματα στους γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς, με τις πρόχειρες λύσεις που βρίσκουν. Σε συνθήκες υγειονομικής κρίσης τα παιδιά προτείνεται να μεταφερθούν στους πολυπληθείς  χώρους των σχολείων Α/βάθμιας & Δ/βάθμιας εκπ/σης που δεν πληρούν καμία προϋπόθεση υποδοχής 4χρονων και 5χρονων νηπίων. Πέραν αυτών έχει καθυστερήσει η πρόσληψη καθαριστών και καθαριστριών από τους δήμους με αποτέλεσμα τα σχολεία να καθαρίζονται από τους/τις εκπ/κούς. Οι νηπιαγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση κα καλούνται να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες από την  έλλειψη προετοιμασίας του δήμου και των εκπαιδευτικών υπηρεσιών. Η 14η Σεπτεμβρίου αποτελεί μέρα αίνιγμα για το πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία γενικότερα και τα νηπιαγωγεία ειδικότερα.

Ο διδασκαλικός Σύλλογος Ξάνθης στέκεται στο πλευρό των συναδέλφων που καλούνται να πραγματοποιήσουν τη δίχρονη προσχολική αγωγή και εκπ/ση κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες.

Αγωνιζόμαστε για ενιαίο 12χρονο δημόσιο δωρεάν υποχρεωτικό σχολείο και 2χρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση για όλα τα παιδιά 4-6 ετών αποκλειστικά στο δημόσιο Νηπιαγωγείο στα πλαίσια του 14χρονου εκπαιδευτικού σχεδιασμού. Τονίζουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι κάθε, πιθανή, μελλοντική προσπάθεια μεταφοράς αρμοδιοτήτων που αφορούν στην αποστολή της Παιδείας από το Κράτος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (ή σε όποιον άλλο φορέα) θα συναντήσει την δυναμική αντίδρασή μας.

Απαιτούμε:

  • Την λήψη άμεσων μέτρων ώστε να βρεθεί λύση στην στέγαση των προνηπίων.
  • Την ασφαλή λειτουργία των νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων για μαθητές και εκπαιδευτικούς
  • Την επικούρηση των νηπιαγωγών με βοηθητικό προσωπικό για το δύσκολο διάστημα του αυξημένου επιδημιολογικού κινδύνου
  • υπερασπιζόμαστε και αναδεικνύουμε το επιστημονικό έργο των νηπιαγωγών (ΠΕ60) που, μόνον αυτές/αυτοί, έχουν ως αποστολή τους και αντικείμενο των σπουδών τους την αγωγή και εκπαίδευση των νηπίων 4-6 ετών στο νηπιαγωγείο
  • Απαιτούμε να εφαρμοστεί  η Δίχρονη Προσχολική Αγωγή για όλα τα νήπια και προνήπια στον Δήμο Ξάνθης με την αναγκαία κρατική χρηματοδότηση, με σύγχρονη κτηριακή υποδομή και μόνιμους διορισμούς προσωπικού. Καμία τάξη πάνω από 15 παιδιά.

Καλούμε εκπαιδευτικούς και γονείς σε παράσταση διαμαρτυρίας την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2020 στη 1:00 μ.μ. στο Δήμο Ξάνθης.

Για το Δ.Σ.

Ο πρόερος Ντούμος Δημήτρης

Η Γραμματέας Γιαννακίδου Χαρίκλεια

Σχετικά Άρθρα