Ροδόπη Τελευταία Νέα

Σάπες: Ένα χρόνο μετά την επανεκκίνηση ο Ντίνος Χαριτόπουλος

          Πριν λίγες ημέρες συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την ανάληψη της διοίκησης του Δήμου Μαρωνείας – Σαπών από τον συνδυασμό μας με επικεφαλής τον Δήμαρχο κ. Ντίνο Χαριτόπουλο, ύστερα από το νικηφόρο αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών και την επιλογή των πολιτών να μας εμπιστευτούν το μέλλον ενός Δήμου, ο οποίος τα τελευταία χρόνια παρουσίαζε έντονα σημάδια ανεπάρκειας, αρνητικής πορείας, υποτονικότητας και αδράνειας.

Στοιχεία που τον είχαν οδηγήσει στην απαξίωση και την περιθωριοποίηση.

          Αυτήν την παρακμιακή μας κατάσταση αντιμετωπίσαμε κάνοντας πράξη τις βασικές μας αξίες και υλοποιώντας τον προγραμματισμό μας.

Με εργατικότητα, συλλογικότητα, διαφάνεια, δυναμισμό, ρεαλισμό, διεκδικητικό πλαίσιο, αξιολόγηση και ιεράρχηση προτεραιοτήτων, σχεδιασμό και υλοποίηση εφικτών έργων, παρεμβάσεων και πρωτοβουλιών που ανταποκρίνονται και καλύπτουν τις ανάγκες και τις επιθυμίες της κοινωνίας.

          Η ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ του Δήμου Μαρωνείας – Σαπών ξεκίνησε δυναμικά, οργανωμένα και γίνεται πράξη.

          Τιμήσαμε την εμπιστοσύνη των πολιτών και με συνέπεια και τεράστια προσπάθεια υλοποιούμε δεσμεύσεις που αναλάβαμε.

          Το σημαντικότερο επίτευγμα μας είναι ότι βάλαμε τον Δήμο Μαρωνείας – Σαπών σε αναγνωρίσιμο και ιδιαίτερο σημείο στον αυτοδιοικητικό χάρτη της χώρας, τον μεταμορφώσαμε σε αυτοδιοικητική αξιόπιστη οντότητα που συνομιλεί με την Πολιτεία, τους κυβερνητικούς και κρατικούς φορείς και οργανισμούς και διεκδικεί με επιχειρήματα και πειστικές προτάσεις.

Δώσαμε αυτοπεποίθηση και ελπίδα στους πολίτες.

Τους κάναμε υπερήφανους που είναι δημότες ενός ιστορικού, πολυπολιτισμικού Δήμου.

Όλα όσα κατακτήσαμε πραγματοποιήθηκαν μέσα στην πρωτοφανή και πολυδιάστατη κρίση λόγω του κορονοϊού, που άλλαξε δραματικά όλα τα δεδομένα. Οικονομικά, κοινωνικά και πολιτισμικά.

Αυτήν την κρίση, σε τοπικό επίπεδο την αντιμετωπίσαμε με επιτυχία όλοι μαζί: δήμος, φορείς, οργανισμοί, δημότες και είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτό.

          Σ’ αυτό το δυσχερές περιβάλλον κατακτήσαμε πολλούς στόχους. Ενδεικτικά και όχι συνολικά αναφέρουμε τα κάτωθι:

-Υποδεχθήκαμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και τον ανακηρύξαμε επίτιμο δημότη μας και συναντηθήκαμε με όλους σχεδόν τους Υπουργούς καταθέτοντας προτάσεις.

          -Αναδείξαμε το τεράστιο ¨κεφάλαιο¨ του Αρχαίου Θεάτρου της Μαρώνειας και συνεργασθήκαμε δημιουργικά με το Υπουργείο Πολιτισμού.

          -Το Δημοτικό Συμβούλιο συνεδρίασε 12 φορές και έλαβε 114 αποφάσεις.

          -Αντίστοιχα, η Οικονομική Επιτροπή 20 και 110 αποφάσεις, η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής 5 και 10 αποφάσεις και η Εκτελεστική Επιτροπή 4 και 12 αποφάσεις.

          -Αντιμετωπίσαμε με επιτυχία ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως πυρκαγιές και πλημμύρες.

          -Αξιοποιήσαμε το κτίριο της πρώην Δ.Ο.Υ. με την μεταφορά και ενοποίηση των δημοτικών υπηρεσιών και τμημάτων και ολοκληρώσαμε το διαγωνισμό επισκευής και συντήρησης του Δημαρχείου.

          -Αξιοποιήσαμε την δημοτική περιουσία και τις τουριστικές υποδομές που ήταν επί πολλά χρόνια εγκαταλελειμμένες και παρήκμαζαν, όπως το ¨Δενδράκι¨, τα Ξενοδοχειακά καταλύματα και άλλα.

          -Η Καθημερινότητα και τα προβλήματα της ήταν στο κέντρο του ενδιαφέροντος μας. Από τις σχολικές μονάδες και την αγροτική οδοποιία έως τις υδατοδεξαμενές, την νέα αίθουσα του δημοτικού  σχολείου στην Ξυλαγανή.

-Ενεργοποιήσαμε ευρωπαϊκά προγράμματα (Interreg, Erasmus, WiFi4EU).

          -Διεκδικήσαμε και κερδίσαμε ανταποδοτικά οφέλη και συνεργασίες με εταιρίες και οργανισμούς (TAP, Ίδρυμα Σ. Νιάρχος, Auto Hellas Hertz), όπως: οχήματα, μηχανήματα, απορριμματοφόρα και χρηματοδοτήσεις.

          -Υλοποιήσαμε έργα στον ορεινό όγκο και έργα αγροτικής οδοποιίας που ξεπερνούν τα 150 χιλιόμετρα.

          -Ενισχύσαμε την λειτουργία και την αξιοπιστία των οχημάτων και μηχανημάτων που ήταν σε εγκατάλειψη πολλά χρόνια και προχωρήσαμε τις διαδικασίες προμήθειας καινούριων.

          -Αυξήσαμε τις θέσεις στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας από 55 σε 80.

          -Φέραμε τον θεσμό του τοπικού αστυνόμου στην Μαρώνεια.

-Σημαντικό γεγονός κρίνεται η επαναλειτουργία του Δημοτικού Σφαγείου Σαπών, παρέχοντας τεράστιες υπηρεσίες πρωτίστως στην τοπική οικονομία και εξυπηρετώντας ποιοτικά και βέλτιστα όλους τους εμπλεκόμενους που με αυτό σχετίζονται (κρεοπώλες, παραγωγούς, εμπόρους, κτηνιάτρους, κτηνοτρόφους, ελεύθερους επαγγελματίες κτλ.). Σημείο αναφοράς, παρά τα περιοριστικά μέτρα λόγω πανδημίας, είναι η αυξητική τάση στην παραγωγή σφαγής, της τάξης 8% στα σφάγια βοοειδών, 17% στα αμνοερίφια και 21% στα αιγοπρόβατα, ενθαρρύνοντας τη Δημοτική Αρχή σε νέες βελτιωτικές παρεμβάσεις, για τη συνεχή και εύρυθμη λειτουργία του σφαγείου σε αγαστή συνεργασία με τη  Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης.

          -Τροποποιήσαμε τον Οργανισμό Εσωτερικών Υπηρεσιών του Δήμου και συγκροτήσαμε την Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης, ενώ προχωρήσαμε στην αναδιάρθρωση και αναβάθμιση όλων των Δημοτικών Υπηρεσιών και Νομικών Προσώπων.

          -Πήραμε πρωτοβουλίες και πρωταγωνιστήσαμε στην υλοποίηση στοχευμένων και συντονισμένων δράσεων κατά της επένδυσης του χρυσού.

          -Προμηθευτήκαμε δύο φορτηγά από το τελωνείο Κομοτηνής.

          -Αντιμετωπίσαμε σε πολύ καλό επίπεδο τα μεγάλα προβλήματα της ύδρευσης που χρόνιζαν στον Δήμο μας, κάνοντας παρεμβάσεις και έργα που έπρεπε να γίνουν εδώ και πολλά χρόνια και είχαν παραμεληθεί.

          Τέτοιες παρεμβάσεις επιγραμματικά είναι:

  • Αλλαγές αντλιτικών μηχανημάτων
  • Αλλαγές σωληνώσεων γεωτρήσεων
  • Επισκευές, συντηρήσεις, καθαρισμός υδατοδεξαμενών
  • Αντικαταστάσεις φλοτέρ σε δεξαμενές
  • Καθαρισμός αντλιοστασίων
  • Τοποθέτηση μηχανημάτων ομαλής εκκίνησης μοτέρ γεωτρήσεων
  • Επισκευές και αλλαγές πινάκων δεξαμενών και αντλιοστασίων
  • Ανόρυξη νέων γεωτρήσεων
  • Εκβάνθυνση παλαιών γεωτρήσεων
  • Κατασκευές αντλιοστασίων
  • Αποφράξεις αγωγών ύδρευσης
  • Αλλαγές αγωγών και σωληνώσεων σε δεξαμενές και δίκτυα
  • Επισκευές κινητήρων δεξαμενών
  • Τοποθέτηση – συντήρηση εξαερωτήρων
  • Τοποθέτηση – συντήρηση βανών
  • Επισκευή ηλεκτρολογικών πινάκων
  • Σύνδεση δεξαμενών με δίκτυα
  • Και τέλος, επισκευές βλαβών εσωτερικών και εξωτερικών δικτύων ύδρευσης, που ξεπερνούν τις 300 σε όλο τον Δήμο, μέσα σε ένα χρόνο.

          -Συντάξαμε μελέτες και προχωρήσαμε σε διαγωνισμούς όπως η:

          Προμήθεια υλικών εκσυγχρονισμού αντλιοστασίων ύδρευσης ΔΕ Σαπών.

          Επισκευή και συντήρηση του κτιρίου του Δημαρχείου Σαπών.

          Προμήθεια ενός ελαστικοφόρου φορτωτή μεσαίου τύπου και ενός φορτηγού ανατρεπόμενου, χωματουργικού τύπου.

          Προμήθεια υλικών εκσυγχρονισμού αντλιοστασίων ύδρευσης ΔΕ Σαπών.

          Προμήθεια μεταλλικής υδατοδεξαμενής.

          Προμήθεια ειδών πυροπροστασίας.

          Προμήθεια καυσίμων.

          Προμήθεια αντι/κων και εργασιών για «Συντήρηση και επισκευή των οχημάτων και μηχανημάτων της Δημοτικής Ενότητας Σαπών έτους 2020».

          Εξασφαλίσαμε προγράμματα μαζικού αθλητισμού για τη νεολαία και για τους μεγαλύτερους, κάτι που έλλειπε για 10 χρόνια τουλάχιστον από τον Δήμο μας.

          Σήμερα πλέον είμαστε αισιόδοξοι. Νιώθουμε δυνατοί. Θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε με την ίδια αφοσίωση τους συνδημότες μας. Γιατί όλοι μαζί μπορούμε να οικοδομήσουμε έναν Δήμο που αξίζει κάποιος να ζει.

ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ

ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ – ΣΑΠΩΝ

ΝΤΙΝΟΣ ΧΑΡΙΤΟΠΟΥΛΟΣ

Σχετικά Άρθρα