fbpx
ΕπιχειρηματικότηταΤελευταία Νέα

Νέα διαδικασία του Κώδικα Διευθέτησης Οφειλών και Δεύτερης Ευκαιρίας. Γράφει ο Άρης Σαββίδης

“Επιτέλους ψηφίστηκε και θα ισχύσει από την αρχή της χρονιάς η νέα μεταρρυθμιστική παρέμβαση της κυβέρνησης για τη ρύθμιση οφειλών, φυσικών και νομικών προσώπων, και την απαλλαγή από χρέη. Η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα της ΕΕ που μέχρι σήμερα δεν είχε διαμορφώσει σαφείς, λειτουργικούς και δίκαιους κανόνες για την αφερεγγυότητα φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων, δίνοντας τους την δυνατότητα είτε να ρυθμίσουν εγκαίρως τις οφειλές τους είτε να απεγκλωβιστούν από τον ιστό της υπερχρέωσης και να έχουν μια δεύτερη ευκαιρία ωστε να επιστρέψουν στην οικονομική ζωή. 

Πως προστατεύει το νέο πτωχευτικό πλαίσιο την κοινωνία και την οικονομία από τον «ιό του ηθικού κινδύνου», την επιβράβευση δηλαδή στρατηγικών κακοπληρωτών και τη δημιουργία μιας νέας γενιάς κόκκινων δανείων;  

Η νέα διαδικασία εκ πρώτης όψεως μας γεμίζει αισιοδοξία. 

Στα πρώτα χρόνια της κρίσης η δημόσια συζήτηση -και οι δημόσιες πολιτικές- επικεντρώθηκαν πρωτίστως στο ζήτημα του δημόσιου χρέους. Αγνοήθηκε σε μεγάλο βαθμό το πως η κρίση χρέους μετατράπηκε ταχύτατα σε κρίση ρευστότητας. Έτσι δίπλα στο υψηλό δημόσιο χρέος -που όμως ρυθμίστηκε κατά το μεγαλύτερο μέρος του και σε βάθος δεκαετιών- επιτρέψαμε να δημιουργηθεί ένα μεγάλο και αρρύθμιστο ιδιωτικό χρέος (σήμερα αγγίζει τα 234 δισ € χωρίς να υπολογίσουμε τα νέα που θα προκύψουν μετά την επιδημιολογική κρίση) που βαραίνει ιδιώτες, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, εγκλωβίζοντας τους -και μαζί τη χώρα- σε μια πολυετή ζώνη οικονομικής στασιμότητας.

Οι μέχρι σήμερα λοιπόν πολιτικές συνέβαλαν ώστε κατα τη διάρκεια της κρίσης, ο βραχνάς των ιδιωτικών πάσης φύσεως οφειλών να μετατραπεί σε ασφυκτικό βρόχο για την οικονομία και τους πολίτες. Γραφειοκρατικές διαδικασίες, καθυστερήσεις, άρνηση των τραπεζών να ακολουθήσουν την διαδικασία, πολυνομία , παρείχαν μια φαινομενική μεν προστασία αφήνοντας όμως πολίτες και επιχειρήσεις εγκλωβισμένους στα χρέη τους και αποκλεισμένους από την οικονομική δραστηριότητα ( ο μ.ο. της χώρας σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι στο 35 % όταν ο μ.ο. στην Ευρώπη είναι 3,2%!)

Θα πρέπει να επισημάνουμε και κάτι ακόμη. Όταν λέμε ιδιωτικό χρέος μιας οικονομιας, δεν αναφερόμαστε μόνο στα κόκκινα δάνεια. Σε αυτό πρέπει να προστεθούν και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Οι νόμοι και οι ρυθμίσεις που θεσπίστηκαν τα προηγούμενα χρόνια αντί να λύσουν το γόρδιο ζήτημα, μετατράπηκαν σε επιταχυντή της επιδείνωσης του.

Έτσι φτάσαμε στο σήμερα. Οι άνθρωποι στην αγορά καταλαβαίνουν πολύ καλά ποια είναι η πραγματικότητα, χωρίς όμως να έχουν την δυνατότητα να παρέμβουν. Παρακολουθούν στωικά την καταστροφή προσπαθώντας με κάθε τρόπο να την αποφύγουν Μια ανύπαρκτη οικονομία χωρίς παρόν, χωρίς μέλλον. Οι μόνοι που ευνοήθηκαν είναι οι λεγόμενοι στρατηγικοί κακοπληρωτές που αξιοποίησαν τις ίδιες διατάξεις, και φυσικά απέφυγαν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, επιβαρύνοντας το σύνολο της κοινωνίας.

Τι αλλάζει με την εφαρμογή της σχετικής Ευρωπαϊκής Οδηγίας; Το νέο θεσμικό πλαίσιο για τη διευθέτηση του ιδιωτικού χρέους, με τον «Κώδικα Διευθέτησης Οφειλών και Δεύτερης Ευκαιρίας», είναι μιας καίριας σημασίας μεταρρύθμιση που αντιμετωπίζει κατά τρόπο ολιστικό την υπερχρέωση φυσικών και νομικών προσώπων, καθώς υιοθετεί μέτρα για την πρόληψη της αφερεγγυότητας αλλά και για την έξοδο από αυτήν.

Ο νέος Κώδικας θα αντικαταστήσει όλα τα επιμέρους εργαλεία ρύθμισης οφειλών που υπάρχουν σήμερα (υπερχρεωμένα νοικοκυριά, προστασία πρώτης κατοικίας, αργόσυρτος εξωδικαστικός μηχανισμός, πτωχευτικός κώδικας) με απλούστερους κανόνες και καινοτόμες πρόνοιες που δεν υπάρχουν σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

Θα προβλέπει καταρχήν διαδικασίες για την πρόληψη της αφερεγγυότητας, μέσω μηχανισμών για την αναδιάρθρωση των οφειλών, όπως είναι ένας πραγματικός εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης και ο θεσμός της εξυγίανσης για τις επιχειρήσεις με την ανάπτυξη μηχανισμού έγκαιρης προειδοποίησης που θα βοηθά τις επιχειρήσεις οι οποίες δεν συνειδητοποιούν ή δεν αναγνωρίζουν ότι έχουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, να τα διαχειριστούν επαρκώς και εγκαίρως. Ετσι με τη διαδικασία της προληπτικής αναδιάρθρωσης θα στηρίζονται εν λειτουργία βιωσιμες επιχειρήσεις ώστε να πάψει το φαινόμενο των εταιρειών-ζόμπι και της αδράνειας χρήσιμων για την οικονομία παραγωγικών κεφαλαίων.

Το καινούργιο πλαίσιο, ρυθμίζει τις διαδικασίες κήρυξης πτώχευσης για φυσικά και νομικά πρόσωπα και την απαλλαγή τους από τυχόν υπόλοιπα οφειλών προς τράπεζες, εφορία και ασφαλιστικά ταμεια, κατόπιν της ρευστοποίησης της περιουσίας τους. Δίνεται έτσι η δυνατότητα για πρώτη φορά μιας πραγματικής δεύτερης ευκαιρίας για μια νέα αρχή σε ιδιωτες και επιχειρηματίες.

Αυτό δεν θα συμβαίνει χωρις πρόνοια για τους πραγματικά ευάλωτους. Ο νέος Κώδικας προβλέπει την παραμονή του οφειλέτη στο ακίνητό του έναντι μισθώματος, για 12 έτη. Για ολόκληρο το διάστημα αυτό το Κράτος θα χορηγεί μηνιαίο επίδομα ενοικίου, ενώ του παρέχει την δυνατότητα να επανακτήσει το ακίνητο του, εφόσον το επιθυμεί.

Η έξοδος από την κρίση της ιδιωτικής υπερχρέωσης δεν είναι μόνο η ψευδεπίγραφη «προστασία» της πρώτης κατοικίας (απλά “πουλάει” και αποπροσανατολίζει από το πραγματικό πρόβλημα) αλλά μια πραγματική νέα ευκαιρία με απαλλαγή από χρέη με τη διαφορά ότι η απαλλαγή θα υλοποιείται γρήγορα, μέσα σε 1 χρόνο εάν χάσουν την περιουσία τους ή σε 3 χρόνια εάν δεν έχουν περιουσία. Εξυπακούεται ότι παύει η “προστασία” των δόλιων οφειλετών με την διενέργεια ηλεκτρονικών ελέγχων και διασταυρώσεων ώστε να αποκαλύπτεται η πραγματική περιουσιακή τους κατάσταση.

Παράλληλα με το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο “τρέχει” ήδη το πρόγραμμα “Γεφυρα” για την επιδότηση της δόσης εξυπηρετούμενων και μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Είναι σημαντικό φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις να γνωρίζουν οτι η οικονομική αποτυχία δεν είναι το τέλος με τον εγκλωβισμό τους σε πολύπλοκες και χρονοβόρες διαδικασίες, αλλά ότι αν “αποτύχουν” υπάρχει μια γρήγορη διαδικασία που τους επιτρέπει να επανέλθουν στην οικονομική δραστηριότητα.

Ο νέος Κώδικας αφαιρεί, επιτέλους, το στίγμα της αποτυχίας από την πτώχευση, προσφέρει προστασία σε εκείνους που την έχουν πραγματικά ανάγκη, περιορίζει την παραοικονομία και δημιουργεί κουλτούρα ανάληψης επιχειρηματικών κινδύνων.

Δημιουργεί, τέλος, τις προϋποθέσεις για να μειώσουμε το δυσβάστακτο ιδιωτικό χρέος που εδώ και 10 χρόνια λειτουργεί σαν βαρίδι στα πόδια των πολιτών και των επιχειρήσεων.

Και αυτό μας κάνει αισιόδοξους.

Για περισσότερα μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας ( Bssplus.gr) στην κατηγορία με τίτλο “Νέα ενιαία διαδικασία αναδιάρθρωσης οφειλών” 

ή να επικοινωνήσετε με το Γραφείο μας στην Ξάνθη ( Μπρωκούμη 30 Β, Γραφείο 109 ).

Είμαστε στην διάθεσή σας

Σαββίδης Αρεταίος

Sales Manager – Xanthi Branch

Business Support Services

Κιν. 6970303638

Σχετικά Άρθρα