Επιστολές Τελευταία Νέα

Την σήμερον ημέρα, σκούρα και δύσκολα τα πράγματα… Του Δημήτρη Κωνσταντάρα

Η Ελλάδα ήταν πάντα η χώρα των «απρόβλεπτων». Πολλά τα σύγχρονα «απρόβλεπτα», τόσο που μάς έκαναν να ξεχνάμε τα παλαιότερα «απρόβλεπτα».  Γι αυτό και οι εφιάλτες που είχα όλη τη νύχτα. Κάποιοι με κυνηγούσαν και χτυπούσαν τα κουδούνια. «Μου χρωστάς τριακόσια ευρώ» φώναζε ο ένας. «Χάλασε το αυτοκίνητο» φώναζε ο άλλος. «Τρέχα να προλάβεις» φώναζε ο τρίτος. «Τέλειωσε σήμερα τη δουλειά» φώναζε ο τέταρτος. «Σταμάτα το κάπνισμα, θα πεθάνεις» φώναζε ο επόμενος.  «Ποιος νομίζεις ότι είσαι και γράφεις αυτά που γράφεις;» ούρλιαζε ένας άλλος. Άγχος. Ξύπνησα νωρίς , έκανα ένα κρύο ντους για να συνέλθω από την ταραχή, άνοιξα το ραδιόφωνο, άνοιξα την τηλεόραση, άνοιξα το λαπτοπ για να δω τι γίνεται. Πως λεγόταν η ταινία με τον ΚιάνουΡιβς; Inception; Τι σήμαινε; Αρχή, εκκίνηση, εισαγωγή, έναρξη, απαρχή, ξεκίνημα των ιδεών στον εγκέφαλο, προφητεία, εμφύτευση , κλεμμένο όνειρο;

Παρακολουθώ:

  • Φωτιά στη Μόρια: Στάχτες το ΚΥΤ, 13.000 μετανάστες στον δρόμο, ανάμεσά τους 35 με κορωνοϊό -Σε έκτακτη κατάσταση το νησί.
  • Παγκόσμια απογοήτευση προκάλεσε η είδηση ότι οι κλινικές δοκιμές φάσης ΙΙΙ του εμβολίου, που περιμένει ολόκληρος ο πλανήτης για να βάλει φρένο στον εφιάλτη του κορονοϊού, ανεστάλησαν με απόφαση της ίδιας της εταιρείας AstraZeneca. Οι κλινικές δοκιμές τρίτης φάσης του εμβολίου διακόπηκε μετά από την εμφάνιση ενός σπάνιου συνδρόμου σε συμμετέχοντα στην Βρετανία.
  • Μεγάλη φωτιά έχει ξεσπάσει στην Νέα Μάκρη, με τους ισχυρούς ανέμους που πνέουν στην περιοχή να κάνουν δύσκολη την κατάσταση.Η φωτιά έχει εκδηλωθεί σε δασική έκταση, ενώ η κινητοποίηση της πυροσβεστικής είναι μεγάλη. Συγκεκριμένα, επιχειρούν 31 πυροσβέστες, 15 οχήματα, 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 2 αεροπλάνα και 2 ελικόπτερα. Οι άνεμοι που πνέουν στο σημείο φτάνουν τα 6 μποφόρ.
  • “Ρολά” κατεβάζουν από τις 16 έως τις 22 Σεπτεμβρίου όλες οι επιχειρήσεις εστίασης στη χώρα όχι εξαιτίας των επιδημιολογικών μέτρων που έχουν ληφθεί, όπως έσπευσαν κάποιοι να τους κατηγορήσουν, αλλά με σκοπό να πιεστεί η κυβέρνηση ώστε άμεσα να λάβει μέτρα διάσωσης των επιχειρήσεων.
  • Η Ελλάδα ζήτησε και κατάφερε να πραγματοποιηθεί πολιτική συζήτηση για την τουρκική επιθετικότητα την Τετάρτη στο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο του ΝΑΤΟ, ενώ υπάρχει σενάριο για έναρξη τεχνικών συζητήσεων Αθήνας-Άγκυρας την Πέμπτη.Οι εξελίξεις την Τρίτη ήταν ραγδαίες και τι διπλωματικό παρασκήνιο ιδιαίτερα έντονο.
  • Νέα εντολή προς το τουρκικό πολεμικό ναυτικό να μην ανοίξει πρώτο πυρ σε ελληνικά πλοία γύρω από το OrucReis, σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Sabah». «Να μην είμαστε οι πρώτοι που θα ανοίξουν πυρ από τα πολεμικά πλοία που προστατεύουν το ερευνητικό πλοίο αλλά να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο σε περίπτωση επίθεσης από την αντίθετη πλευρά».
  • Η Ελληνο-Γαλλική συμφωνία για τους εξοπλισμούς περιλαμβάνει τα 18 αεροσκάφη τύπου Rafale και την αναβάθμιση των Mirage 2000 της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και πολεμικό υλικό (βλήματα, τορπίλες κτλ.). Το ενδεχόμενο προμήθειας των φρεγατών Belharra απομακρύνεται τουλάχιστον αυτή τη στιγμή για τεχνικούς λόγους, ωστόσο δεν αποκλείεται να συμφωνηθεί ο δανεισμός δύο φρεγατών Fremm.

Έκλεισα την τηλεόραση γιατί άρχιζε το καθημερινό «ρεπορτάζ» για το εξάμβλωμα του Μεγάλου Αδελφού και για τη λεύκη στο σώμα του Τάκη Ζαχαράτου που είναι σαν «τατουάζ από τον Θεό» γιατί αυτά μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε και μόνοι μας απλώς κλείνοντας την τηλεόραση.

Έκλεισα το ραδιόφωνο γιατί «τέλειωσαν οι τρομολαγνείες» και άρχισε το playlist  των ίδιων και των ίδιων τραγουδιών .

Έκλεισα και το λαπτοπ γιατί μού αρκούσαν όσα είχα διαβάσει και αδιαφορούσα εάν η Μπενφίκα έκανε μεγαλύτερη προσφορά για να αγοράσει τον Σεμέδο από τον Ολυμπιακό( που ο Θεός να βάλει το χέρι του και να φύγει).

Και έμεινα μόνος μου με παρέα τα Σεπτεμβριάτικα τζιτζίκια που έψαλλαν το δικό του «Νυν και Αεί», το προσωπικό μου inception και τη μνήμη της παραδοσιακής αμερικανικής φράσης “When the goinggetstough, the toughgetgoing” ( όταν τα πράγματα γίνονται σκληρά, μόνο οι σκληροί τραβάνε μπροστά) που αποδίδεται στον Τζόζεφ Κέννεντικ, πατέρα του Προέδρου των ΗΠΑ Τζων Κέννεντι.

Ελπίζω ότι τώρα που τα πράγματα έγιναν πολύ…. Σκούρα και δύσκολα, υπάρχουν στην Ελλάδα αρκετοί «σκληροί».

Σχετικά Άρθρα