Κόμματα Τελευταία Νέα

Συζήτηση για τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις το απόγευμα του Σαββάτου στο μπαλκόνι της «Ρωγμής»

Ελληνοτουρκικές σχέσεις: Από την «όξυνση» στο «διάλογο». Η συνέχιση του ανταγωνισμού με άλλα μέσα κάτω από την ιμπεριαλιστική «ομπρέλα». Ανοιχτή συζήτηση, Σάββατο 26 Σεπτέμβρη 7:00 μ.μ. στο μπαλκόνι της «Ρωγμής»

Ύστερα από μια δίμηνη ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με τους στόλους των δύο κρατών να διατάσσονται ο ένας απέναντι στον άλλο και τις πολεμικές ιαχές να ακούγονται και από τις δύο πλευρές του Αιγαίου, οδηγούμαστε στην επανέναρξη των «διερευνητικών επαφών» που είχαν σταματήσει το 2016. Μορατόριουμ, λοιπόν, κάτω από τις πολύπλευρες παρεμβάσεις των ιμπεριαλιστικών κέντρων.  

Πόσο όμως μπορεί να διαρκέσει αυτό το «μορατόριουμ»; Ποια η εξέλιξή του; Ποια ζητήματα τίθενται στο τραπέζι; Ποια είναι η παρέμβαση των ιμπεριαλιστών; Πόσο υπαρκτός θα συνεχίσει να είναι ο κίνδυνος πολέμου για το λαό μας και τον γειτονικό λαό, αλλά και πόσο βαθιές είναι οι «άμεσες» επιπτώσεις από αυτές τις εξελίξεις, με τις πολεμικές ετοιμασίες και τις εξοπλιστικές δαπάνες, τη συζητούμενη υποχρεωτική θητεία στα 18, την ένταση της πατριδοκαπηλίας και τους εθνικισμού;  

Όπως έχει φανεί, καμία από τις μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις «δεν επιθυμεί» στις σημερινές συνθήκες μια ελληνοτουρκική σύρραξη. Την ίδια στιγμή όμως η υπόθαλψη (απ’ αυτούς) υπαρκτών και ανύπαρκτων διαφορών, καθώς και ο εντεινόμενος ανταγωνισμός τους στην περιοχή πυροδοτούν τη ένταση και τον πόλεμο.  

Όπως επίσης, καμία από τις δύο εξαρτημένες αστικές τάξεις της Ελλάδας και της Τουρκίας «δεν επιθυμεί» μια πολεμική σύγκρουση (αυτό άλλωστε επιτάσσουν και οι πάτρωνες τους). Όμως την ίδια στιγμή ο μόνιμος αντιδραστικός ανταγωνισμός τους και η αναζήτηση διευρυμένου ρόλου στην ίδια περιοχή (Αιγαίο, Αν. Μεσόγειο) γεννούν ξανά και ξανά την ένταση, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για θερμά πολεμικά επεισόδια.  

Για το ΚΚΕ(μ-λ) είναι απολύτως σαφές:  

Οι ιμπεριαλιστές θέλουν τους λαούς θυσία στα βρώμικα παζάρια τους και τα φιλοπόλεμα σχέδια τους. Οι εξαρτημένες αστικές τάξεις, τούς θέλουν υποτακτικούς στην πολιτική της εξάρτησης και των τυχοδιωκτισμών.  

Οι λαοί της Μεσογείου θέλουν ειρήνη, λευτεριά, δουλειά και ανεξαρτησία. Αυτό το δρόμο οφείλουμε να τον ανοίξουμε!! 

Καλούμε αγωνιστές και πολιτικές δυνάμεις σε ανοιχτή συζήτηση 

το Σάββατο 26 Σεπτέμβρη 7:00 μ.μ. 

στο μπαλκόνι της «Ρωγμής» (Μ. Βόγδου 20, 4ος όροφος)

Σχετικά Άρθρα