Κι όμως είναι η Ξάνθη Κύριο Θέμα Τελευταία Νέα

Με επιτυχία η πραγματοποίηση της “4ης Ορεινής διάσχισης του Ν. Ξάνθης και Θρακικών Μετεώρων”

Οι διοργανωτές της “4ης Ορεινή διάσχιση του Ν. Ξάνθης και Θρακικών Μετεώρων”,   Ιωάννα Πορφυλλίδου και Βασίλης Γεωργιάδης,  μετά την ολοκλήρωση του εγχειρήματος, περιγράφουν (στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Ξάνθης) με γλαφυρό τρόπο τα διαδραματιζόμενα πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την ολοκλήρωση της διάσχισης, με στόχο να μας μυήσουν στις ομορφιές των βουνών της περιοχής μας αλλά και να μας εμποτίσουν με την αγάπη για τη φύση και το βουνό που έχουν τη φυσική δυνατότητα να προσελκύουν δεκάδες και εκατοντάδες επισκέπτες που με τον τρόπο αυτό γνωρίζουν τις ομορφιές της περιοχής μας και γίνονται στο μέλλον οι καλοί πρεσβευτές του τόπου μας.

Αναμένουμε μέχρι τον Νοέμβριο το οπτικό υλικό που θα παρουσιαστεί ως ένα ντοκιμαντέρ για την περιοχή μας.

Στη διήγησή τους σημειώνουν:

  Τι ανακούφιση είναι αυτή, τι αγαλλίαση. Σκεφτόμαστε τι έγινε πριν 2 εβδομάδες και ευχαριστούμε πραγματικά τον Θεό για το ότι μας βοήθησε και πραγματοποιήσαμε και τη φετινή διάσχιση με μεγάλη επιτυχία. Υπήρχαν πολλοί κίνδυνοι και πήραμε πολλά ρίσκα προκειμένου να φτάσουμε σε αυτό το σημείο και να λέμε τελικά ότι τα καταφέραμε. Η φετινή προσπάθεια είχε πολλές ιδιαιτερότητες και δυσκολίες αλλά να, φτάσαμε στο σημείο να λέμε «Τέλος καλό, όλα καλά». Πραγματικά πρόκειται σαν ένα παραμύθι με πολύ καλό τέλος.

       Τα πράγματα στην αρχή ξεκίνησαν με τους καλύτερους οιωνούς όταν είχαμε την επιβεβαίωση από τον Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης κο Ευφραιμίδη Νικόλαο ότι το αίτημα που είχαμε κάνει για χρηματοδότηση της συγκεκριμένης προσπάθειας έχει εγκριθεί και έχει περάσει στο σχέδιο δράσης για το έτος 2020. Βλέπετε ζητήσαμε από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης να μας χρηματοδοτήσει προκειμένου να έχουμε μαζί μας και έναν σκηνοθέτη φέτος για να μπορέσουμε να αναδείξουμε μέσα από ένα ντοκιμαντέρ ότι πιο όμορφο έχει να δείξει ο νομός μας και μπορεί να το αναδείξει η συγκεκριμένη διαδρομή που θα περπατούσαμε. Στη συνέχεια και ενώ είχαμε μπει για τα καλά στο 2020 ξεκίνησε η υγειονομική κρίση με τον κορονοϊό που μας ταλαιπωρεί ακόμη και σήμερα (και δεν ξέρουμε ακόμη πόσο θα πάει). Στη συνέχεια κατάφεραν και μας έκαναν την πόλη υπόδειγμα «προς αποφυγή» με τα κρούσματα που εντοπίστηκαν σε συγκεκριμένη περιοχή του νομού μας γεγονός που μας ανάγκασε να αλλάξουμε 2 φορές τις ημερομηνίες διεξαγωγής της διάσχισης και να καταλήξουμε τελικά σε αυτές που πραγματοποιήθηκε, δηλαδή από 22-28 Αυγούστου.

        Αλλά ακόμη και όταν ξεκίνησε η διάσχιση υπήρχαν κάποιες ανησυχητικές σκέψεις. Επειδή υπήρχε μόνο ένα άτομο που ήξερε τη διαδρομή υπήρχε μεγάλος προβληματισμός σχετικά με το τι θα γινόταν σε περίπτωση κάποιου τραυματισμού (που είναι πολύ πιθανό να γίνει όταν κάποιος περπατάει μεγάλες διαδρομές) και ο δεύτερος κίνδυνος ήταν ο καιρός που θα μπορούσε να μας χαλάσει τα πλάνα ακόμη και τη διαδρομή όπως έγινε την 1η χρονιά, το 2017. Έπρεπε όλα να γίνουν στην ώρα τους και με ένα μόνο πέρασμα για να είμαστε σίγουροι ότι όλα έχουν βιντεοσκοπηθεί. Αλλά όπως είπαμε τελικά «Τέλος καλό, όλα καλά».

        Το έχουμε πει πολλές φορές και θα το ξαναπούμε. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε δημοσίως αυτούς τους ανθρώπους, τον Κώστα από την Θεσσαλονίκη, τον Θανάση από την Λάρισα (που μάλιστα ήρθε για δεύτερη συνεχόμενη φορά) και τον Νίκο και τον Αντώνη από Αθήνα που η επιμονή τους και η θέληση τους να έρθουν παρά τα όσα ακούγονταν για την περιοχή μας ήταν η αιτία που στέφθηκε με επιτυχία η 4η Διάσχιση του Ν. Ξάνθης και των Θρακικών Μετεώρων. Φυσικά η Φύση του Νομού μας φρόντισε και τους αποζημίωσε και με το παραπάνω και μόνο με τα καλύτερα λόγια έχουν να μιλήσουν πλέον για τη Ξάνθη μας, πράγμα που σημαίνει ότι ο σκοπός που πραγματοποιούμε αυτή τη διαδρομή έχει στεφθεί με απόλυτη επιτυχία.

        Εδώ θα πρέπει να κάνουμε μια αναφορά και στον σκηνοθέτη τον Τσιαντό Παύλο. Κάθε βήμα που κάναμε, κάθε χιλιόμετρο που διανύαμε μας έκανε όλο και πιο σίγουρους ότι έγινε η σωστή επιλογή σχετικά με τον σκηνοθέτη καθότι είναι ένας άνθρωπος με σφαιρική άποψη των βουνών γενικότερα, γνωρίζει να περπατάει πάνω σε όλα τα πεδία που συναντάει κάποιος σε ένα βουνό, περπατούσε πολύ περισσότερο από ότι εμείς κάθε μέρα διότι μας γύρο έφερνε προκειμένου να έχει τα καλύτερα πλάνα σχετικά με τη διαδρομή. Λαμβάνοντας υπ όψιν λοιπόν όλα αυτά και σε συνδυασμό με τις προηγούμενες δουλειές του Παύλου όπως είναι το ντοκιμαντέρ «Από τον Όλυμπο στο Έβερεστ» που δείχνει την πρώτη Ελληνική αποστολή που ανέβηκε στο Έβερεστ το 2004 στην οποία συμμετείχε και ο ίδιος και ανέβασε κάμερες μέχρι την ψηλότερη κορυφή του κόσμου καθώς και τις διακρίσεις που έχει πάρει κατά καιρούς σε ότι δουλειά έχει κάνει όταν έστελνε τις δουλειές του σε φεστιβάλ ντοκιμαντέρ, μας κάνει να αισιοδοξούμε και για το αποτέλεσμα της νέας του δουλειάς, αυτής δηλαδή που αφορά τη Φύση και τις ομορφιές του νομού μας. Πέρα από όλα αυτά που προαναφέραμε όμως πρέπει να κάνουμε ιδιαίτερη επισήμανση και στο γεγονός ότι ήμασταν μια βδομάδα με έναν άνθρωπο που έχει ανέβει αρκετές ψηλές κορυφές του πλανήτη μας, αυτή τη στιγμή είναι ο πρόεδρος των Οδηγών Βουνού όλης της χώρας μας και εκτός των άλλων είναι και διεθνής Οδηγός Βουνού. Επομένως κάθε βράδυ απορροφούσαμε σαν σφουγγάρια όλες τις ιστορίες που μας έλεγε για τις περιπέτειές του σε κορυφές των Ιμαλαΐων, των Άλπεων αλλά και της ζωής του γενικότερα.

        Στη προσπάθειά μας να κάνουμε τη διάσχιση όσο γίνεται πιο γνωστή σκεφτήκαμε και προσκαλέσαμε Έλληνες ορειβάτες, ως επίσημους καλεσμένους, γνωστούς για την ορειβατική τους δράση στα βουνά του κόσμου. Ενώ λοιπόν στην αρχή είχαμε θετική ανταπόκριση από όσους καλέσαμε, οι πολλές αναβολές στις οποίες αναγκαστήκαμε και πραγματοποιήσαμε λόγω της υγειονομικής κρίσης ανάγκασαν πολλούς από τους καλεσμένους μας να μην έρθουν τελικά (πάντως δεν εφησυχάζουμε, θα βρούμε τρόπο και θα τους φέρουμε και αυτούς στα μέρη μας να τους γνωρίσουμε τη Φύση της Ξάνθης). Έτσι οι μόνοι τυχεροί ήταν η Βανέσσα Αρχοντίδου μαζί με τον σύζυγό της Κοσμά. Η Βανέσσα είναι η δεύτερη Ελληνίδα ορειβάτης που ανέβηκε στο Έβερεστ και είναι έτοιμη να ολοκληρώσει το 7 Summits καθώς της έχει μείνει η κορυφή της Ανταρκτικής για να τελειώσει αυτό το μεγάλο εγχείρημα που μόνο λίγοι ορειβάτες παγκοσμίως έχουν καταφέρει και ολοκληρώσει. Με αυτό το διάσημο ζευγάρι λοιπόν περπατήσαμε τρεις ημέρες γνωρίζοντας και μαθαίνοντας νέα στοιχεία και νέες περιπέτειες πιο πρόσφατες και πιο φρέσκες που αφορούσαν και αυτές το Έβερεστ και τα Ιμαλάια.

         Σκεφτείτε λοιπόν ως διοργανωτές πόσο υπερήφανοι αισθανόμασταν καθότι καταφέραμε και γνωρίσαμε τη περιοχή μας σε τόσο σημαντικούς ανθρώπους και δεν εννοούμε μόνο τους δύο πολύ γνωστούς ορειβάτες αλλά και τα υπόλοιπα μέλη του γκρουπ, από Αθήνα, Λάρισα και Θεσσαλονίκη όπως επίσης και από Ξάνθη καθότι υπήρχαν και από Ξάνθη άτομα (Νίκος και Μιχάλης) που ακολούθησαν τη διαδρομή μη γνωρίζοντας το πόσο μεγάλο θησαυρό κρύβει η περιοχή μας. Πραγματικά δεν υπάρχουν λόγια να εκφράσουμε όλα αυτά που βιώσαμε ως διοργανωτές τη συγκεκριμένη βδομάδα.

         Δε θέλουμε να σας κουράσουμε άλλο και γι αυτό το λόγο εδώ θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όσους από τους επαγγελματίες μας πίστεψαν άλλη μια φορά και μας βοήθησαν με τις χορηγίες τους να κάνουμε άλλη μια επιτυχημένη διοργάνωση. Θέλουμε να τους μεταβιβάσουμε αυτό το αίσθημα που αποκομίσαμε με το τέλος της διάσχισης ότι ο κόσμος δεν έχει ξεχάσει τι σημαίνει Ξάνθη. Απλά διανύουμε μια δύσκολη περίοδο που οι ίδιοι πλέον πρέπει να βγουν μπροστά και να υπενθυμίσουν στον κόσμο πόσο φιλόξενοι και ζεστοί άνθρωποι είμαστε στην πόλη μας. Η πόλη με τα χίλια χρώματα νομίζουμε ότι μπορεί να μετονομαστεί και σε πόλη με τα χίλια μονοπάτια. Νομίζουμε ότι είμαστε έτοιμοι γι αυτή την αλλαγή. Μετεξελισσόμαστε και πρέπει να ακολουθούμε τις νέες προσταγές και ήρθε η ώρα να το κάνουμε για να μη νιώσουμε ηττημένοι.

          Δε θα σας περιγράψουμε τι έγινε κάθε μέρα αυτό 7ήμερο στο οποίο περπατήσαμε 170 χιλιόμετρα (105 μίλια) με 9.354 υψομετρικά και 8.397 μέτρα καθόδου και περάσαμε από 16 κορυφές, 14 χωριά, 2 ποτάμια και πολλά γεφύρια. Το αφήνουμε να το απολαύσετε στο βίντεο που θα ετοιμαστεί το αμέσως επόμενο διάστημα και ελπίζουμε να είναι έτοιμο μέχρι τέλος Νοεμβρίου. Όπως είναι φυσικό η διάσχιση δεν μπορούσε να περάσει από όλα τα χωριά. Κρατήσαμε ακέραια τη διαδρομή που πραγματοποιούμε από το 2017 (από τη πρώτη διάσχιση) και συνεχίζουμε να της δίνουμε αυτόν τον ορεινό χαρακτήρα που έχει από την αρχή και έτσι θα συνεχίσουμε και τις επόμενες χρονιές. Εμείς λοιπόν είμαστε έτοιμοι. Αρχίζουμε και οργανώνουμε την 5η διάσχιση που θα πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι του 2021. Εσείς είστε έτοιμοι? Όταν θα δείτε και το ντοκιμαντέρ σίγουρα θα θέλετε να δοκιμάστε τις αντοχές σας. Σας περιμένουμε λοιπόν όλους σε αυτή την υπέροχη δοκιμασία… 292 και σήμερα!!!!

Σχετικά Άρθρα