slider Κοινωνία Κύριο Θέμα Τελευταία Νέα

Η ελληνική ψυχή νίκησε τα Αμερικανικά M1A2 ABRAMS στο διαγωνισμό αρμάτων στο Πετροχώρι Ξάνθης (140 φωτογραφίες)

Ρεπορτάζ Μαίρη Δαληκριάδου

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε για 3η χρονιά ο διαγωνισμός ουλαμών αρμάτων (tank Challenge 2020) από διοργάνωσε το Δ’Σ.Σ. από 14 έως 18 Σεπτεμβρίου 2020 στο πεδίο βολής στο στρατόπεδο του πετροχωρίου με την συμμετοχή Ελληνικών και Αμερικανικών πληρωμάτων.  Στον διαγωνισμό έλαβαν μέρος τα LEO2HEL της 23ης και της 25ης Ταξιαρχίας, τα  LEO2A4 της 21ης Ταξιαρχίας και της 12ης Μεραχίας και το αμερικανικό M1A2 ABRAMS παρουσία του Στρατιωτικού Ακόλουθου των ΗΠΑ, Σχη Reed Anderson.

Από την πλευρά της Ελλάδας στην άσκηση παραβρέθηκαν ο Δκτης της 1ης Στρατιάς αντιστράτηγος κ. Βασίλειος Παπαδόπουλος και ο Δκτης του ΔΣΣ αντιστράτηγος Άγγελος Ιλαρίδης

Νικήτρια ομάδα η 211 ΕΜΑ από την Κομοτηνή!!! Δεύτερη ομάδα βγήκε ο αμερικάνικος ουλαμός, τρίτη μάδα βγήκε 25 ΕΜΑ από την Ξάνθη.

Την εβδομάδα του διαγωνισμού οι διαγωνιζόμενες ομάδες αναμετρήθηκαν σε: Βολές εν στάσει κι εν κινήσει, Τακτικές και σχηματισμοί Ουλαμού αρμάτων (ο Ουλαμός κατά την άμυνα/επίθεση/αντεπίθεση κτλπ), Αίτηση πυρών υποστηρίξεως προς το Κέντρο Συντονισμού Πυρών Υποστήριξης (ΚΣΠΥ)* της Επιλαρχίας, Αναγνώριση Στόχων – Επιθετική Αναγνώριση, Εκτίμηση Αποστάσεων με ή χωρίς το ενσωματωμένο αποστασιόμετρο του άρματος, Επισκευή ερπύστριας επί του πεδίου, Προώθηση άρματος με βλάβη, στο αρμόδιο κλιμάκιο συντήρησης (2ο κλιμάκιο-Μονάδας, 3ο κλιμάκιο – Ταξιαρχίας), Ρυμούλκηση άρματος από έτερο άρμα του Ουλαμού, Ρυμούλκηση άρματος από όχημα περισυλλογής Μ88Α1, Διάβαση υδάτινου κωλύματος, Βολή με πιστόλι από το άρμα, Γέμιση αποθήκης βλημάτων του άρματος, Ρίψη χειροβομβίδας, Στρατιωτικές αθλοπαιδειες, Ά Βοήθειες Μάχης, και προώθηση τραυματιών στον Ουλαμό Υγειονομικού της Επιλαρχίας, Κι αρκετά ακόμα “δευτερεύοντα”.

Πάντως η παρουσία αμερικανικών αρμάτων για πρώτη φορά στην Θράκη, δεν μπορεί σίγουρα να παραβλεφθεί. Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι πλέον πληθαίνουν οι δεσμοί της Ελλάδας με τις ΗΠΑ και στον στρατιωτικό τομέα, είναι το γεγονός ότι η αμερικανική παρουσία στην Θράκη έχει αρχίσει και γίνεται όλο και πιο έντονη. Πέραν της Αλεξανδρούπολης στην οποία δραστηριοποιούνται πλέον οι ΗΠΑ έντονα έχοντας διασφαλίσει την παρουσία τους τόσο την εμπορική αλλά κυρίως την στρατιωτική, οι ΗΠΑ έχουν δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Θράκη και για το λιμάνι της Καβάλας.

Υπήρχε επιτροπή αποτελούμενη από Αξιωματικούς των  Σχηματισμών των διαγωνιζομένων ενώ τον διαγωνισμό περιέγραφε σε όσους τον παρακολουθούσαν ο επιτελάρχης της  XXΤΘΜ Σχης Κοσμάς Κρίτσης.

Σχετικά Άρθρα