Της Πηνελόπης Καμπάκη Βουγιουκλή
Η σημερινή γιορτή μας προετοιμάζει για το τέλος του καλοκαιριού που, όμως, ακόμη δεν έρχεται!
Παρόλα αυτά, οι ζευγάδες ψυχών τε και σωμάτων, δάσκαλοι και γεωργοί, ετοιμάζονται…τουλάχιστον έτσι υπάρχει μέσα στις μνήμες από εμπειρίες κι από βιβλία …ας ονειρευόμαστε …μας χρειάζεται… πριν μας φορέσουν μία κάσκα και μας υποβάλουν ακόμη και τα όνειρα…και μόνο τα επιτρεπόμενα και τα αρεστά στην άρχουσα τάξη βέβαια
Σε δυο τρεις μέρες η αρχή του καινούργιου χρόνου με το βυζαντινό ημερολόγιο…έθιμα, γιορτές, μνήμες, δοξασίες… όμορφα πράγματα… μαλακώνουν την ψυχή… μην όμως γίνουν τροχοπέδη και χαλινάρι στα χέρια επιτηδείων και καταλήξουν δεισιδαιμονίες… εύκολη η μετάβαση όταν είσαι αμόρφωτος …έχουμε όμως τη γνώση ως αντίδοτο..κι αυτή ξεκινάει έναν νέο κύκλο σε λίγες μέρες…ας χορέψουμε λοιπόν…όλοι μπορούμε…νοητά…
Και του χρόνου με υγεία και ειρήνη !
Ιερός Μητροπολιτικός Ναός Τιμίου Προδρόμου Πολιούχος της Ξάνθης
Βρίσκεται στην Παλαιά Πόλη και έχει τη μορφή τρίκλιτης, τρισυπόστατης βασιλικής. Το κεντρικό κλίτος είν Σήμερα γιορτάζει η όμορφη πόλη μας! Χρόνια πολλά, Ξάνθη μας! αι αφιερωμένο στο Γενέσιο του Τιμίου Προδρόμου, το βόρειο στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και το νότιο στο νεομάρτυρα Άγιο Γεώργιο τον εν Ιωαννίνοις. Σύμφωνα με δύο ανάγλυφες εξωτερικές επιγραφές, ο ναός ανοικοδομήθηκε το 1839 χάρη στις προσπάθειες του Μητροπολίτη Ευγενίου. Η τελευταία ανακαίνιση έγινε μεταξύ των ετών 1995 και 1996. Ο ναός γιορτάζει 2 φορές τον χρόνο, στις 24 Ιουνίου, ημέρα της γέννησης, και στις 29 Αυγούστου, ημέρα Αποτομής της κεφαλής του Τιμίου Προδρόμου.
Η δεντροφύτευση του περιαστικού δάσους της Ξάνθης άρχισε το 1936 από την ΕΟΝ του Μεταξά και συνεχίστηκε και την περίοδο της Βουλγαρικής κατοχη 1941-1944 με καταναγκαστική εργασία από τους πολίτες της Ξάνθης.
Η τρίτη φωτογραφία είναι του 50 γιαυτό και δεν φαίνονται ακόμη τα δεντράκια
( Ευχαριστώ τον Τάσο Τεφρωνίδη για τις φωτό και τις πληροφορίες)