«Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μεγαλώνει την Ελλάδα επεκτείνοντας την αιγιαλίτιδα ζώνη στο Ιόνιο στα 12 ναυτικά μίλια και ο κ. Τσίπρας δίνει επιχειρήματα στον κ. Ερντογάν, με την απόφασή του να ψηφίσει “παρών” για την οριοθέτηση Α.Ο.Ζ. με την Αίγυπτο». Αυτό τόνισε ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μακάριος Λαζαρίδης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής,κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εξωτερικών «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ιταλικής Δημοκρατίας για την οριοθέτηση των αντίστοιχων Θαλασσίων Ζωνών τους και Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ των δύο Κρατών».
«Σήμερα επισφραγίζουμε μια διπλή και εμφατική νίκη της χώρας μας. Νομιμοποιούμε και επιβραβεύουμε την επιλογή της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη στην επίμονη επένδυση στη διπλωματία. Μια επιλογή στρατηγικής με σαφή προσανατολισμό, απτό αποτέλεσμα που δίνει μια πειστική απάντηση στην ολομέτωπη και κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λαζαρίδης.
Η Ελλάδα, όπως σημείωσε ο κ. Λαζαρίδης,«με αυτές τις συμφωνίες πετυχαίνει να αλλάξει πλήρως – και υπέρ της – τα δεδομένα στο πεδίο των ελληνοτουρκικών, αλλά και στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.Πρόκειται για συμφωνίες μεταξύ χωρών που δεν αμφισβητούν η μία τα δικαιώματα της άλλης, δεν εκβιάζουν, δεν απειλούν και συνεπώς δείχνουν τον ορθό τρόπο προσέγγισης μεταξύ κρατών».
Προσδιόρισε δε ως ουσιαστική ειδοποιό διαφορά της εξωτερικής πολιτικής Μητσοτάκη από αυτή του παρελθόντος ότι «παύει να τρέχει πίσω από τις εξελίξεις. Τις δημιουργεί, πλέον», με αποτέλεσμα η εξωτερική πολιτική να «αποτελεί αφορμή τόνωσης της εθνικής ομοψυχίας και ενίσχυσης της εθνικής υπερηφάνειας. Και για εμάς, όλο αυτό αποτελεί τον απόλυτο τρόπο εμπέδωσης του υγιούς πατριωτισμού».
Ο κ. Λαζαρίδης χαρακτήρισε «ακατανόητες» τις αντιδράσεις από την πλευρά κυρίως της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τα στελέχη της οποίας προέτρεψε να σκεφτούν «δύο φορές όταν έχουμε να κάνουμε με εθνικά θέματα. Έχετε βεβαρυμμένο παρελθόν. Μην σας παρασύρει ο πολιτικός σας τυχοδιωκτισμός. Στην αγωνία σας να αποκτήσετε αντιπολιτευτικό λόγο ύπαρξης και να κρατήσετε εσωκομματικές ισορροπίες, αποδομείτε την εθνική μας προσπάθεια. Απομειώνετε τις εθνικές μας επιτυχίες.Προσφέρετε άλλοθι στα τουρκικά επιχειρήματα», υπογράμμισε και κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής πρωτοσέλιδο εφημερίδας της Τουρκίας με σχετική δήλωση του κ. Τσίπρα.
«Με τι ακριβώς έχετε πρόβλημα κυρίες και κύριοι της αντιπολίτευσης;Με το γεγονός ότι η Ελλάδα επιδεικνύει τις επιτυχίες τη μία μετά την άλλη; Με το γεγονός ότι η χώρα μας έχει ισχυροποιήσει τη θέση της ως περιφερειακή δύναμη;Με το γεγονός ότι δεν έχει επιτρέψει στην Τουρκία να ‘’γεμίσει’’ το κενό ισχύος στην υπό διαμόρφωση Ανατολική Μεσόγειο;Με το γεγονός ότι πλέον οι εταίροι μας, μας θεωρούν αξιόπιστο συνομιλητή;Με το γεγονός ότι έχουμε επιτύχει εκεί που αποτύχατε παταγωδώς;Με τι απ’ όλα, επιτέλους;», ήταν κάποια από τα ερωτήματα που έθεσε ο κ. Λαζαρίδης προς την αξιωματική αντιπολίτευση.
Από την άλλη, ωςΚυβέρνηση, όπως είπε,«θα συνεχίσουμε απαρέγκλιτα στη γραμμή της επένδυσης στην εθνική ενότητα. Όχι της επένδυσης στο διχασμό.Θα συνεχίσουμε στην επίμονη εξασφάλιση διπλωματικών συμμαχιών στο εξωτερικό και στην καλλιέργεια υγιούς πατριωτισμού στο εσωτερικό, μακριά από πολεμοκάπηλες κορώνες.Θα συνεχίσουμε με την ίδια αποφασιστικότητα, την ίδια εγρήγορση και την ίδια ωριμότητα στις επόμενες κινήσεις μας. Θα συνεχίσουμε να μην επιτρέπουμε σε κανέναν να ανοίξει ρήγμα στη συναντίληψη των εθνικών μας συμφερόντων.Θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε και να σκεφτόμαστε με εθνικές παρωπίδες. Και με αυτές τις επιλογές μας θα συνεχίσουμε να κάνουμε κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα υπερήφανο».
Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εξωτερικών «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ιταλικής Δημοκρατίας για την οριοθέτηση των αντίστοιχων Θαλασσίων Ζωνών τους και Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ των δύο Κρατών»
Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.
Εξωτερική πολιτική, μάθημα πρώτο:
«Η μεγαλύτερη τέχνη στον πόλεμο είναι να υποτάξεις τον εχθρό σου χωρίς μάχη», αναφέρει ο περίφημος κινέζος στρατηγός και συγγραφέας, Σουν Τσου.
Αυτός ακριβώς, είναι ο λόγος για τον οποίο βρισκόμαστε σήμερα εδώ. Σήμερα επισφραγίζουμε μια διπλή και εμφατική νίκη της χώρας μας.
Νομιμοποιούμε και επιβραβεύουμε την επιλογή της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη στην επίμονη επένδυση στη διπλωματία.
Μια επιλογή στρατηγικής με σαφή προσανατολισμό, απτό αποτέλεσμα που δίνει μια πειστική απάντηση στην ολομέτωπη και κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα.
Μια επιλογή που αποπνέει τη στιβαρότητα, την ψυχραιμία, την αποφασιστικότητα και την ετοιμότητα της χώρας μας στη διαχείριση της εξωτερικής της πολιτικής.
Σήμερα, κυρώνουμε με εθνική υπερηφάνεια τις δύο ιστορικές συμφωνίες αναφορικά με την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με την Ιταλία και την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, με την Αίγυπτο.
Τι πετυχαίνει η χώρα μας με αυτές τις συμφωνίες;
Πετυχαίνει να αλλάξει πλήρως -και υπέρ της – τα δεδομένα στο πεδίο των ελληνοτουρκικών, αλλά και στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Με την Ιταλία:
Το δικαίωμα επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια που προβλέπεται από τη συμφωνία γίνεται απτή πολιτική που μεγαλώνει την Ελλάδα, σύμφωνα με την ιστορικής σημασίας απόφαση του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κυριάκου Μητσοτάκη.
Επιπλέον, η Ελλάδα αποκτά επιτέλους ένα νομικό κείμενο στο οποίο αναγνωρίζεται με τις εγγυήσεις του Διεθνούς Δικαίου ότι τα νησιά διαθέτουν πλήρη επήρεια σε υφαλοκρηπίδα και θαλάσσιες ζώνες.
Με την Αίγυπτο:
Η ιστορική συμφωνία με την Αίγυπτο διασφαλίζει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα όπως ορίζονται από το διεθνές δίκαιο της θάλασσας μεταξύ 26ου και 28ου μεσημβρινού.
Ακυρώνει defacto και dejureτην ούτως ή άλλως παράνομη συμφωνία Σάρατζ – Τουρκίας για το κρίσιμο γεωγραφικό κομμάτι που μας ενδιαφέρει.
Ενισχύει την προοπτική της ενεργειακής διασύνδεσης τηςΝνοτιοανατολικής Μεσογείου μεταξύ Κύπρου, Ισραήλ, Αιγύπτου και Ελλάδας.
Συνολικά:
Πρόκειται για συμφωνίες μεταξύ χωρών που δεν αμφισβητούν η μία τα δικαιώματα της άλλης, δεν εκβιάζουν, δεν απειλούν και συνεπώς δείχνουν τον ορθό τρόπο προσέγγισης μεταξύ κρατών.
Οι δύο συμφωνίες, πέρα από εθνική επιτυχία,σηματοδοτούν καιτο τέλος μιας εποχής διστακτικότητας στην εξωτερική μας πολιτική.
Και με την ενεργή διπλωματική επένδυση, η χώρα μας κατοχυρώνει τα κυριαρχικά της δικαιώματα μέσα από τη καλλιέργεια πολυμερών συμμαχιών.
Αποτελούν ένα ισχυρό και συμπαγές ανάχωμα στον τουρκικό αναθεωρητισμό μέσα από τη δημιουργία ενός ισχυρού δικαιακού κεκτημένου.
Και επιτρέψτε μου σε αυτό το σημείο, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να έρθω στο μάθημα εξωτερικής πολιτικής, νούμερο δύο:
Η ουσιαστική ειδοποιός διαφορά της εξωτερικής πολιτικής Μητσοτάκη από αυτή του παρελθόντος είναι ότι παύει να τρέχει πίσω από τις εξελίξεις. Τις δημιουργεί, πλέον.
Είναι, επίσης, το γεγονός ότι η εξωτερική πολιτική γίνεται πεδίο ανάδειξης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας.
Αποτελεί αφορμή τόνωσης της εθνικής ομοψυχίας και ενίσχυσης της εθνικής υπερηφάνειας.Και για εμάς, όλο αυτό αποτελεί τον απόλυτο τρόπο εμπέδωσης του υγιούς πατριωτισμού.
Σε όλο αυτό υπάρχει ένας αστερίσκος.
Και αυτός δεν είναι άλλος από τις ακατανόητες αντιδράσεις από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κυρίως.
Μια φιλική συμβουλή:
Σκεφτείτε δύο φορές όταν έχουμε να κάνουμε με εθνικά θέματα. Έχετε βεβαρυμμένο παρελθόν. Μην σας παρασύρει ο πολιτικός σας τυχοδιωκτισμός.Στην αγωνία σας να αποκτήσετε αντιπολιτευτικό λόγο ύπαρξης και να κρατήσετε εσωκομματικές ισορροπίες, αποδομείτε την εθνική μας προσπάθεια.Απομειώνετε τις εθνικές μας επιτυχίες. Προσφέρετε άλλοθι στα τουρκικά επιχειρήματα.
Έχω μαζί μου το πρωτοσέλιδο της ΓενίΣαφάκ. Σας το μεταφράζω από τα τουρκικά πριν το καταθέσω στα πρακτικά. Λέει: «Πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας Τσίπρας: Με τη συμφωνία με την Αίγυπτο δώσαμε στην Τουρκία αυτό που ήθελε».
Ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης μεγαλώνει την Ελλάδα και ο αρχηγός σας, ο κ. Τσίπρας, δίνει επιχειρήματα στον κ. Ερντογάν.
Μην ανησυχείτε, όμως. Γνωρίζουμε καλά τι επιδιώκουν να κάνουν με αυτό οι Τούρκοι. Εμείς δεν παρασυρόμαστε. Δεν τους αφήνουμε να δημιουργήσουν εθνικό ρήγμα.
Αυτό το ρήγμα υπήρχε και συνεχίζει να υπάρχει μόνο στις τάξεις σας.
Διγλωσσία ως Κυβέρνηση: Άλλη η γραμμή Κοτζιά, άλλη η γραμμή Καμμένου.
Διγλωσσία και ως αντιπολίτευση: Άλλη γραμμή οι 53 του κ. Τσακαλώτου, άλλη ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, άλλη ο αρχηγός σας.
Επικίνδυνοι ως Κυβέρνηση. Επικίνδυνοι και ως αντιπολίτευση.
Κυρίες και κύριοι της αντιπολίτευσης.
Σταματήστε να διακατέχεστε από διπολισμό. Και δεν εννοώ τον όρο των Διεθνών Σχέσεων, αλλά της ψυχολογίας.
Και επιτρέψτε μου να ρωτήσω:
Με τι ακριβώς έχετε πρόβλημα κυρίες και κύριοι της αντιπολίτευσης;
Με το γεγονός ότι η Ελλάδα επιδεικνύει τις επιτυχίες τη μία μετά την άλλη;
Με το γεγονός ότι η χώρα μα έχει ισχυροποιήσει τη θέση της ως περιφερειακή δύναμη;
Με το γεγονός ότι δεν έχει επιτρέψει στην Τουρκία να «γεμίσει» το κενό ισχύος στην υπό διαμόρφωση Ανατολική Μεσόγειο;
Με το γεγονός ότι πλέον οι εταίροι μας, μας θεωρούν αξιόπιστο συνομιλητή;
Με το γεγονός ότι έχουμε επιτύχει εκεί που αποτύχατε παταγωδώς;
Με τι απ’ όλα, επιτέλους;
Ρητορικό το ερώτημα.
Αυτό που μας αφορά ως Κυβέρνηση είναι ότι εμείς θα συνεχίσουμε απαρέγκλιτα στη γραμμή της επένδυσης στην εθνική ενότητα. Όχι της επένδυσης στο διχασμό.
Θα συνεχίσουμε στην επίμονη εξασφάλιση διπλωματικών συμμαχιών στο εξωτερικό και στην καλλιέργεια υγιούς πατριωτισμού στο εσωτερικό, μακριά από πολεμοκάπηλες κορώνες.
Θα συνεχίσουμε με την ίδια αποφασιστικότητα, την ίδια εγρήγορση και την ίδια ωριμότητα στις επόμενες κινήσεις μας.
Θα συνεχίσουμε να μην επιτρέπουμε σε κανέναν να ανοίξει ρήγμα στη συναντίληψη των εθνικών μας συμφερόντων.
Θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε και να σκεφτόμαστε με εθνικές παρωπίδες.
Και με αυτές τις επιλογές μας θα συνεχίσουμε να κάνουμε κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα υπερήφανο.
Ελπίζω και εσείς στην αντιπολίτευση να αποφασίσετε να ακολουθήσετε χωρίς αστερίσκους επιτέλους αυτή την επιλογή.
Σας ευχαριστώ.