Του Μανώλη Σ. Χούμα
Η Παναγία, η Αγία Μητέρα όλων των Χριστιανών, τιμάται στα δύο Μοναστήρια της Ξάνθης της Αρχαγγελιώτισσας και της Καλαμούς.
Τα τρία παλιά Μοναστήρια της πόλης (Καλαμού – Αρχαγγελιώτισσα – Ταξιάρχης) ορίζουν τον Βορρά, την Ανατολή, την Δύση και σε συνδυασμό με το βατοπεδινό Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου στο Πόρτο Λάγος συμβολικά σχηματίζουν το Σταυρό, που από ψηλά προστατεύει την πόλη όπως έλεγαν οι παλιοί ευσεβείς Ξανθιώτες.
Η γιορτή της Παναγίας τον Δεκαπενταύγουστο θεωρείται, ως μια απ’ τις μεγαλύτερες του χριστιανικού εορτολογίου και οι Ξανθιώτες της έχουν προσδώσει πανηγυρική ατμόσφαιρα. Αποβραδίς το Μοναστήρι κατακλύζεται από πιστούς κάθε ηλικίας και πολλοί έχουν τάμα να ξενυχτίσουν σ’ αυτό, όπως η παράδοση το θέλει.
Ο παλιός χωμάτινος δρόμος, που φαίνεται στη φωτογραφία, ξεκινούσε απ’ την βορειοανατολική παρυφή της πόλης κι αφού διέσχιζε το γραφικό Σαμακώβ έφθανε στο Μοναστήρι με συνεχόμενη ανηφοριά.
Όσο εξουθενωτική ήταν η πεζοπορία προς αυτό, κυρίως των ηλικιωμένων, τόσο έντονη ήταν η επιθυμία των πιστών να προσκυνήσουν την εικόνα της Μητέρας του Θεανθρώπου.
Τα Ιερά Κειμήλια και τους Κώδικες των Μονών αφαίρεσαν οι Βούλγαροι την περίοδο 1913-19 και δυστυχώς χωρίς προοπτική επιστροφής τους, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες της Εκκλησίας.
Το επιχρωματισμένο, μ’ επαγγελματική δεξιοτεχνία, επιστολικό δελτάριο είναι αγνώστου εκδότη και κυκλοφόρησε λίγο μετά το 1955.