fbpx
sliderΚι όμως είναι η ΞάνθηΤελευταία Νέα

Ανήμερα του Σωτήρος στο Πόρτο Λάγος το 1947

Του Μανώλη Σ. Χούμα

Το Πόρτο Λάγος φορούσε τα γιορτινά του τη μέρα αυτή του Αυγούστου, που γιορτάζει η εκκλησία του κι από ήσυχο ψαροχώρι γινόταν ένας ζωντανός, πολύχρωμος και πολύβουος τόπος λαϊκής διασκέδασης.
Πλανόδιοι πραματευτάδες, γυρολόγοι διασκεδαστές, περιφερόμενοι οργανοπαίχτες (τσαλκιτζήδες), λοτταρίες, μπουκάλια και παπάκια που στόχευες με τους κρίκους, σκοποβολή για το κουτί με τα λουκούμια, εποχούμενος σινεμάς, μικροπωλητές με καλούδια για τα παιδιά, σιμιτζήδες, παγωτατζήδες, σούρα-μποζατζήδες, λεμπλεμπιτζήδες, της “γριάς το μαλλί”, ο διάσημος μάγος της Ξάνθης ο Γάτος, ο παλαιστής Τζιμ Αρμάο που έκανε επίδειξη των δυνάμεών του και τόσοι άλλοι που συνέθεταν ένα φανταχτερό Πανηγύρι.
Λίγο έλειψε να ξεχάσω τον …Αγγλογάλλο, που πουλούσε με το καλαθάκι του σωλήνες για τους ερασιτέχνες ψαράδες.
Στην ομάδα των κυριών, που κάνει έρανο για την εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, διακρίνονται από αριστερά προς τα δεξιά :
Πρώτη η θεια μου Κατίνα Αργυρίου – Χούμα και μπροστά της η μικρή όμορφη Μπινούλα.
Δεύτερη η Τασούλα Χατζηαυγουστή, της οποίας ο Θασίτης πατέρας είχε καφενείο στο ισόγειο του Ξενοδοχείου “Τυρολόη” τ’ς Αργύραινας, όπως αποκαλούσαν οι παλιοί Πορτολαγίτες την ιδιοκτήτρια Λαμπρινή Αργυρίου. Απ’ το καφενείο ακόμη θυμάμαι τα φανάρια Λουξ και τις κιτρινωπές στριφογυριστές ταινίες για τα έντομα, που κρέμονταν απ’ το ταβάνι.
Εδώ εμβόλιμα αξίζει να λεχθεί, πως ο χώρος της Εκκλησίας του Σωτήρος καθώς κι αυτός των Κοιμητηρίων ήταν δωρεά της Λαμπρινής Αργυρίου.
Τρίτη η ξαδέλφη της Κατίνας, η Λούλα απ’ την Δράμα.
Τέταρτη, πάνω απ’ το παιδάκι, η Ζωγραφιά Παπαγεωργίου απ’ την Κομοτηνή.
Πέμπτη και πίσω απ’ τη Ζωγραφιά, η Αθηνά Αργυρίου – Κουμαρέλα (αδελφή της Κατίνας).
Έκτη με το καλαθάκι στα χέρια είναι η αδελφή της Λούλας της Δραμινής και ξαδέλφη της Κατίνας.
Πίσω δεξιά ο Σπυρόπουλος, ναυτικός πράκτορας του Λάγους τότε κι αργότερα κινηματογραφιστής Ξάνθης. Μπροστά του η κόρη του Ουρανία – μετέπειτα σύζυγος Χρόνη Βάλλα κι ανεκπλήρωτος έρωτας του φίλου μου Γιώργου Μαθιουδάκη.
Η καλή μνήμη της Μπινούλας μας ξενάγησε στη φωτογραφία.
Επισυνάπτονται, ο οπισθότυπος της φωτογραφίας κι απόσπασμα εφημερίδας του Μεσοπολέμου.

Στον οπισθότυπο της φωτογραφίας, γράφει η ξαδέλφη μου Σοφία Χούμα.
Πόρτο Λάγος χωρίς τη Μπουρού δεν γίνεται, αλλά και Μπουρού χωρίς τον πάππο μας Αντρίκο Χούμα δεν γίνεται.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 1931 αρ.φ.6878 σελ 1.

Σχετικά Άρθρα