slider Κοινωνία Τελευταία Νέα

Ο Αύγουστος και η διπλή αξία του στην Ελλάδα!

Αύγουστος…Μήνας αγαπητός σε πολλούς από εμάς. Τι να πούμε πρώτα για τον μήνα αυτόν!

Η λέξη “Αύγουστος” μας φέρνει στο νου λέξεις όπως καλοκαίρι, ζέστη, γιορτές, θάλασσα, άδειες και πολλές άλλες.

Θα ξεκινήσουμε το άρθρο μας με την μεγάλη σημασία του Αυγούστο όπου γιορτάζει όλοι η Ελλάδα! Μετά τα τελευταία γεγονότα της Αγίας Σοφίας, διπλά θα γιορτάσουμε όλοι οι Έλληνες την Παναγία στις 15 Αυγούστου!Ολόκληρος ο Αύγουστος είναι αφιερωμένος στην Παναγία με τις παρακλήσεις, τη νηστεία, τη Κοίμησή της, τα Μεθεόρτια, τα Εννιάμερα και με την κατάθεση της Αγίας Ζώνης στις 31 Αυγούστου, οπότε τελειώνει το εκκλησιαστικό έτος.

Από φιλολογικής άποψης, ο μήνας Αύγουστος οφείλει το όνομά του στο Ρωμαίο αυτοκράτορα Οκταβιανό Αύγουστο.

Τον μήνα αυτό ο Οκταβιανός αναγορεύτηκε και για πρώτη φορά ύπατος.

Η αρχική ονομασία αυτού του μήνα ήταν «Sextilis» που σημαίνει «έκτος», αλλά κατόπιν μετονομάστηκε σε «Augustus» προς τιμή του Αυγούστου, που υποστήριζε ο ίδιος πως αυτός είναι και ο τυχερός του μήνας. Το 40 π.Χ. ο Οκταβιανός πρόσθεσε αυθαίρετα μια επιπλέον ημέρα στον Αύγουστο, την οποία απέσπασε από τον Φεβρουάριο ώστε να μη στερεί σε διάρκεια από τον Ιούλιο (θέμα τιμής έναντι του Ιουλίου Καίσαρα).

Έτσι ο Αύγουστος έχει τώρα 31 και ο Φλεβάρης 28 ημέρες (Κουτσοφλέβαρος).

Επιπλέον ο μήνας που διανύουμε είναι ο μήνας όπου υπάρχει αφθονία στο σύμπαν, για τον λόγο αυτό και ο Αύγουστος είχε πολλές ονομασίες πχ. Συκολόγος, Πενταφάς, Τραπεζοφόρος, και Δριμάρης από τις «δρίμες» ή «δρίματα»όπως ονομάζονται οι πρώτες ημέρες του μήνα.

Πηγή e evros Φ.Δούκογλου

Σχετικά Άρθρα