Γυναίκα και Παιδί Τελευταία Νέα

Η ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΣΤΗ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΑ

Το μέλλον… έφτασε

Η ρομποτική χειρουργική τεχνολογία και τεχνική αποτελεί την κορυφαία σύγχρονη εξέλιξη και καινοτομία της χειρουργικής και αποτελεί μετεξέλιξη της λαπαροσκόπησης. Η σύγχρονη φιλοσοφία στη χειρουργική επικεντρώνεται στην ελάχιστα επεμβατική προσέγγιση, που συνεπάγεται ελαχιστοποίηση του τραύματος που προκαλείται στον ασθενή και μεγιστοποίηση της ακρίβειας, ασφάλειας και ποιότητας θεραπείας.

Η Γυναικολογία αποτελεί μία από τις κύριες ειδικότητες, μαζί με την Ουρολογία και τη γενική χειρουργική,  στις οποίες η ρομποτική τεχνική έχει απόλυτη ένδειξη και εφαρμογή αν και πρακτικά η ρομποτική χειρουργική εφαρμόζεται και μπορεί να εφαρμοστεί σε όλες σχεδόν τις χειρουργικές ειδικότητες. Στη Γυναικολογία και τη γυναικολογική χειρουργική, η ρομποτική τεχνική διασφαλίζει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, ιδιαίτερα σε περίπλοκα γυναικολογικά προβλήματα, όπου η απλή λαπαροσκοπική προσέγγιση κρίνεται τεχνικά δύσκολη ή απαιτεί πολύωρες επεμβάσεις με αυξημένο κίνδυνο μετατροπής της λαπαροσκόπησης σε «ανοικτή» επέμβαση.

Με τη χρήση του ρομποτικού συστήματος εφαρμόζεται τρισδιάστατη απεικόνιση υψηλής ανάλυσης και μεγέθυνσης που επιτρέπει την εκτέλεση περίπλοκων και λεπτών χειρισμών και επεμβάσεων μέσω ελάχιστων τομών ή και δια μέσου μίας μόνο τομής, με απόλυτη ακρίβεια, ευελιξία, ταχύτητα και αποτελεσματικότητα.

Σε ποιες γυναικολογικές παθήσεις εφαρμόζεται

Η ρομποτική τεχνική εφαρμόζεται στις παρακάτω παθήσεις:

Καλοήθεις παθήσεις μήτρας, ωοθηκών, σαλπίγγων όπως πχ σε ινομυώματα, κύστεις ωοθηκών και σαλπίγγων, ενδομητρίωση, συμφύσεις σαλπίγγων και πυέλου, υδροσάλπιγγες κλπ.

•             Σε περιπτώσεις υπογονιμότητας, ιδιαίτερα σε ασθενείς με ιστορικό κοιλιακών επεμβάσεων στο παρελθόν, συμφύσεων σαλπίγγων και πυέλου, ινομυωμάτων όπου απαιτείται άριστη συρραφή για εξασφάλιση κυοφορίας, ενδομητρίωσης κλπ.

•             Παθήσεις με πρόπτωση πυελικών οργάνων, όπως πχ πρόπτωση μήτρας, πρόπτωση ουροδόχου κύστης, πρόπτωση κολπικού θόλου μετά από υστερεκτομή κλπ.

•             Κακοήθεις παθήσεις, όπως καρκίνος της μήτρας, καρκίνος  τραχήλου μήτρας, καρκίνος  ωοθηκών, υποτροπή καρκίνου κλπ.

Ποιες γυναικολογικές επεμβάσεις διενεργούνται ρομποτικά

Έχουν εδραιωθεί και είναι διαθέσιμες και αποτελεσματικές θεραπευτικές ρομποτικές χειρουργικές τεχνικές, όπως οι:

•             Ρομποτική υστερεκτομή για καλοήθη νόσο

•             Ρομποτική υστερεκτομή και αφαίρεση λεμφαδένων για καρκίνο

•             Ρομποτική αφαίρεση καλοήθων γυναικολογικών όγκων πχ κύστεις ωοθηκών, ινομυώματα κλπ

•             Ρομποτική αποκατάσταση  πρόπτωσης  πυελικών οργάνων με διατήρηση της μήτρας

•             Ρομποτική αφαίρεση ενδομητρίωσης

•             Ρομποτική διερεύνηση χρόνιου πυελικού πόνου

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα-της ρομποτικής χειρουργικής

Στα πλεονεκτήματα της Ρομποτικής Χειρουργικής περιλαμβάνονται τα ακόλουθα:

•             Χειρουργική ακρίβεια

•             Μικρότερη απώλεια αίματος

•             Μειωμένη χρονική διάρκεια επέμβασης και αναισθησίας

•             Ταχύτατη ανάρρωση

•             Ελαχιστοποίηση  χρόνου νοσηλείας

•             Ελαχιστοποίηση του μετεγχειρητικού πόνου και των επιπλοκών

•             Άρτιο αισθητικό αποτέλεσμα και μικρότερες τομές

•             Ταχύτερη επιστροφή στις φυσιολογικές δραστηριότητες και εργασία

•             Μειωμένος κίνδυνος μόλυνσης

Επιπλέον, η ρομποτική χειρουργική έχει ιδιαίτερη ένδειξη σε ασθενείς με παχυσαρκία, στους οποίους η αποφυγή «ανοικτών» επεμβάσεων και μεγάλων τομών και η ελαχιστοποίηση του χρόνου επέμβασης και νοσηλείας είναι ύψιστης σημασίας για τον περιορισμό των επιπλοκών.

Στην εποχή της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, η ρομποτική χειρουργική αποκτά ιδιαίτερη αξία, διότι με την ελαχιστοποίηση του χρόνου επέμβασης και νοσηλείας μειώνεται και ο κίνδυνος της ενδονοσοκομειακής λοίμωξης και επιπλέον επιτυγχάνεται ταχύτατη αποσυμφόρηση των νοσοκομείων από χειρουργικούς ασθενείς με θετικό αντίκτυπο στους ασθενείς, το υγειονομικό προσωπικό και το σύστημα υγείας γενικότερα.

Μειονεκτήματα ρομποτικήςμεθόδου

Τα βασικά μειονεκτήματα της ρομποτικής μεθόδου αποτελούν τα εξής:

•             Το αυξημένο κόστος  της ρομποτικής τεχνολογίας και των αναλωσίμων, αν και αυτό αντισταθμίζεται έως ένα βαθμό από τον μειωμένο χρόνο και κόστος μετεγχειρητικής νοσηλείας και από την ταχύτατη επαναφορά της ασθενούς στην παραγωγική δραστηριότητα.

•             Την περιορισμένη διαθεσιμότητα της ρομποτικής χειρουργικής από μικρό μόνο αριθμό πιστοποιημένων χειρουργικών ομάδων, σε εξειδικευμένα νοσηλευτικά ιδρύματα και μόνο στα μεγάλα αστικάκέντρα.

Συμπερασματικά, η ρομποτική χειρουργική στη Γυναικολογία, που είναι διαθέσιμη και στη Θεσσαλονίκη, αποτελεί μία υπερσύγχρονη

και πολύτιμη θεραπευτική επιλογή για ασθενείς με σύνθετα γυναικολογικά χειρουργικά προβλήματα και με προβλήματα γονιμότητας.

Ήξερες ότι…

Η σύγχρονη ρομποτική τεχνολογία και τεχνική εφαρμόζεται σε υπερ-εξειδικευμένα νοσοκομεία και κλινικές παγκοσμίως εδώ και 15 χρόνια. Το ρομποτικό σύστημα DaVinciέχει πιστοποιηθεί από την Αμερικανική Επιτροπή Ελέγχου Τροφίμων και Φαρμάκων ήδη από το 2005.

Ο αριθμός των ρομποτικών επεμβάσεων που έχουν πραγματοποιηθεί παγκοσμίως με επιτυχία ανέρχονται σε πολλά εκατομμύρια και μόνο στις ΗΠΑ έχουν καταγραφεί περισσότερες από 1,75 εκατομμύρια ρομποτικές επεμβάσεις.

Dr Ηλίας Τσάκος MD, FRCOG

Χειρουργός Γυναικολόγος

Σχετικά Άρθρα