Κόμματα Τελευταία Νέα

Επιβολή κυρώσεων εδώ και τώρα κατά της Τουρκίας ζητά η Βόζεμπεργκ

Με αφορμή την έντονη τουρκική κινητικότητα των τελευταίων ημερών εντός των ορίων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας αλλά και τις συνεχείς παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά, η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του ΕΛΚ και μέλος της επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, κα. Ελίζα Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη, κατέθεσε κατεπείγουσα ερώτηση στην Κομισιόν ζητώντας την άμεση εφαρμογή συγκεκριμένων κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής κάνει ειδική αναφορά στις παράνομες κινήσεις του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο εντός ευρωπαϊκού εδάφους, στηλιτεύοντας την τουρκική προκλητικότητα που απειλεί την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Σε αυτό το πλαίσιο, η κα Βόζεμπεργκ αναδεικνύει τις συνεχείς προσπάθειες της ελληνικής διπλωματίας, που παραμένει σταθερά προσηλωμένη στο διάλογο και τη διεθνή νομιμότητα, και ζητά εδώ και τώρα όρια στην τουρκική παραβατικότητα και επιβολή συντονισμένων ευρωπαϊκών κυρώσεων σε καίριους τομείς της τουρκικής οικονομίας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης της κ. Βόζεμπεργκ:

«Καθώς η τουρκική παραβατικότητα συνεχίζεται κλιμακούμενη στην περιοχή του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, η Ελληνική κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε έναν διπλωματικό μαραθώνιο τις τελευταίες ημέρες με στόχο την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας αλλά και για να υπάρξει μια ολοκληρωμένη αντίδραση από πλευράς ΕΕ.

Ειδικότερα, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis παραβίασε για τρίτη φορά μέσα σε μια εβδομάδα τα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας ενώ την ίδια στιγμή δεκάδες είναι οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου καθημερινά από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη σε όλη την περιοχή του Ανατολικού Αιγαίου.

Δεδομένου ότι η Ελλάδα τάσσεται σταθερά υπέρ των αρχών της διεθνούς νομιμότητας και του διπλωματικού διαλόγου αλλά και της μείωσης των εντάσεων που η Τουρκία εσκεμμένα προκαλεί με αλλεπάλληλα παιχνίδια επιβολής δύναμης σε ευρωπαϊκό έδαφος, ερωτάται η Επιτροπή:

– Σκοπεύει η ΕΕ να επιβάλει τερματισμό της τουρκικής παραβατικότητας άμεσα και με τρόπο εναρμονισμένο και συντονισμένο, όπως άλλωστε απαιτούν οι περιστάσεις;

– Σκοπεύει να προχωρήσει εδώ και τώρα στην εφαρμογή συγκεκριμένων

κυρώσεων κατα της Τουρκίας και ειδικότερα σε βασικούς τομείς της τουρκικής οικονομίας»;

Ελίζα Βόζεμπεργκ, Ευρωβουλευτής

Μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Ε.Λ.Κ) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού

Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων

Αντιπρόεδρος Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων

Σχετικά Άρθρα