Το υπουργείο Εσωτερικών παραλαμβάνει το πόρισμα της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων που αφορά στον διαχωρισμό αρμοδιοτήτων μεταξύ της κεντρικής διοίκησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Επιπρόσθετους πόρους και νέο προσωπικό στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) φέρνει η διοικητική μεταρρύθμιση στο πλαίσιο του νομοσχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο Εσωτερικών, για το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων μεταξύ των δομών του κράτους, των δήμων και των περιφερειών.
Ήδη η ηγεσία του ΥΠΕΣ περιμένει να παραλάβει το πόρισμα της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων για το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων, με επικεφαλής τον καθηγητή Δημοσίου Δικαίου και Θεσμών Κοινωνικής Προστασίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Ξενοφώντα Κοντιάδη, που συστάθηκε με εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη. Στη συνέχεια, θα κατατεθεί στη βουλή, σχετικό νομοσχέδιο, ενώ τους επόμενους μήνες θα αρχίσει διάλογος και διαβούλευση με τα θεσμικά όργανα της Αυτοδιοίκησης.
Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες η ψήφιση του νομοσχεδίου αναμένεται τέλη του χρόνου, ενώ εκτός από το ζήτημα του διαχωρισμού αρμοδιοτήτων θα θεσπίζει και το νέο εκλογικό σύστημα των δημοτικών εκλογών.
Πρόκειται για μια πολιτική προτεραιότητα της κυβέρνησης, η οποία σύμφωνα με την ηγεσία του ΥΠΕΣ θα ενισχύσει τις αρμοδιότητες της αυτοδιοίκησης περαιτέρω, διαμορφώνοντας το νέο χάρτη για το διαχωρισμό με το κράτος.
«Στόχος της κυβέρνησης είναι η Αυτοδιοίκηση να μετατραπεί σε πόλο κοινωνικής συνοχής, ανάπτυξης και εξυπηρέτησης των πολιτών» δήλωσε σχετικά ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος.
Μιλώντας μάλιστα ενώπιον των δημάρχων στη Θεσσαλονίκη, όπου βρέθηκε για την παρουσίαση του αναπτυξιακού προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», ο υπουργός ξεκαθάρισε στους αιρετούς ότι η κυβέρνηση προχωρά σε μια μεταρρύθμιση, που θα γίνει, όπως είπε, μαζί με την αυτοδιοίκηση για το καλό της ελληνικής κοινωνίας.
«Εξυπακούεται ότι η μεταφορά την αρμοδιοτήτων θα οδηγεί κατευθείαν σε μεταφορά του αντίστοιχου προσωπικού και των αντίστοιχων οικονομικών πόρων που σήμερα πηγαίνουν στους Οργανισμούς που ασκούν αυτές τις αρμοδιότητες» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών.
Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Εσωτερικών σχεδιάζει από πέρυσι το νέο χάρτη των αρμοδιοτήτων που σχηματίζεται ανάμεσα σε δομές του κράτους, των περιφερειών και των δήμων. Τη σχετική μάλιστα δέσμευση είχε αναλάβει ο υπουργός, κ. Θεοδωρικάκος, υλοποιώντας βήμα – βήμα τον προγραμματισμό του ΥΠΕΣ που άρχισε με τη νομοθετική ρύθμιση, την οποία ζητούσαν επιμόνως οι αιρετοί, για να αντιμετωπιστούν συνολικά τα σημαντικά προβλήματα που εισήγαγε ο «Κλεισθένης» και να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των δήμων.
Ανασυγκροτείται το κράτος, ενισχύεται η Αυτοδιοίκηση
Το νέο βήμα στο οποίο προχωρά η ηγεσία του ΥΠΕΣ, για το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων μεταξύ κράτους, Αυτοδιοίκησης και Περιφερειών, στοχεύει να μεταφερθούν αρμοδιότητες από τα υπουργεία στις περιφέρειες, μαζί με τους απαραίτητους πόρους. Πρώτη προτεραιότητα είναι να εντοπιστούν οι αρμοδιότητες που δεν δύνανται να μεταφερθούν στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς προσκρούουν στο ισχύον νομοθετικό πλαίσιο.
Ειδικότερα, θα διευκρινίζει τι παραμένει στην κεντρική εξουσία, τι στην αποκεντρωμένη διοίκηση του κράτους και τι μεταφέρεται περαιτέρω στην Τοπική και στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση.
«Με τη ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης με αρμοδιότητες, θα υπάρξει ενίσχυση της και με νέους πόρους και με νέο προσωπικό, καθώς θα μεταφερθεί προσωπικό που σήμερα βρίσκεται σε υπηρεσίες που ασκούν κρατικές αρμοδιότητες» δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών για να προσθέσει πως «θέλουμε καθαρές αρμοδιότητες, αυτή είναι η βασική μας αρχή».
Για τη νέα αρχιτεκτονική μιας ευέλικτης και πολυεπίπεδης διακυβέρνησης στην κεντρική διοίκηση και στην τοπική αυτοδιοίκηση, ο κ. Θεοδωρικάκος μίλησε και προ ημερών σε συνέδριο με θέμα «Σύγχρονο, Αναπτυξιακό και Φιλικό Κράτος», που διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ), στο ΕΒΕΑ. Τόνισε την ανάγκη ανασυγκρότησης του κράτους, ενίσχυσης της Αυτοδιοίκησης με πρόσθετες αρμοδιότητες και υλοποίησης μεταρρυθμίσεων «που θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις ώστε το κράτος να γίνει πιο λειτουργικό, πιο αποτελεσματικό, πιο παραγωγικό, πιο αναπτυξιακό». Αναφέρθηκε στις τομές που έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση αλλά και εκείνες που έχουν προγραμματισθεί, σημειώνοντας παράλληλα πως «καμία μεταρρύθμιση δεν έχει νόημα αν δεν έχει μακρόχρονο ορίζοντα και βεβαιότητα εφαρμογής της ανεξάρτητα από την κυβέρνηση».
Στόχος, είπε ο υπουργός, πέρα από τον διαχωρισμό των αρμοδιοτήτων είναι η ενίσχυση της συνεργασίας των διαφορετικών επιπέδων διακυβέρνησης. Έτσι θα στηρίξουμε την πολιτική απόφαση για πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, η οποία θα βοηθήσει τους δήμους και τις περιφέρειες να ανταλλάσσουν βέλτιστες πρακτικές και να αναπτύσσουν περαιτέρω θεσμούς της συμμετοχικής δημοκρατίας, φέρνοντας εγγύτερα τους πολίτες στο κέντρο λήψης των αποφάσεων.
Ευρύτατη συναίνεση
Μια ακόμη δέσμευση του υπουργού για το θέμα είναι ότι θα ζητήσει τις απόψεις των φορέων και των κομμάτων πριν από τη σύνταξη του νομοσχεδίου, επιδιώκοντας την ευρύτερη συναίνεση που μπορεί να υπάρξει καθώς σε τέτοιου είδους ζητήματα τα κόμματα πρέπει να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους.
«Δεν πρόκειται να περιμένω να φτιάξω ένα νόμο και να έλθω δέκα μέρες πριν την ψήφισή του και να τον δώσω σε διαβούλευση και να ψηφιστεί όπως θα ψηφιστεί. Τα πολιτικά κόμματα οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους» είχε δηλώσει ο υπουργός και πρόσθεσε «θα πρέπει όλοι μαζί να αξιοποιήσουμε όλη τη γνώση και όλη την εμπειρία που έχουμε. Να ακούσουμε τον κόσμο της αυτοδιοίκησης, να ακούσουμε, κυρίως, ανθρώπους που έχουν διατελέσει για πολλές τετραετίες στελέχη αυτού του θεσμού και τους οποίους εκτιμούμε πάρα πολύ για το έργο τους, ώστε το τελικό αποτέλεσμα σε τέσσερις μήνες, να είναι ουσιαστικό και να αποδώσει περαιτέρω όφελος στους πολίτες».
Λ. Κυρίζογλου: «Να δούμε ως Τ.Α. την αληθή βούληση της κυβέρνησης»
Κληθείς να σχολιάσει το βήμα στο οποίο προχωρά η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της διοικητικής μεταρρύθμισης, ο Α’ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου σχολίασε ότι το εγχείρημα για το διαχωρισμό των αρμοδιοτήτων μεταξύ κράτους και αυτοδιοίκησης, κινείται στη σωστή κατεύθυνση, αλλά θα πρέπει ασφαλώς τον πρώτο λόγο να τον έχει η Αυτοδιοίκηση.
«Θα χρειαστεί, διάλογος και διαβούλευση με την Αυτοδιοίκηση πριν από τη ψήφιση του νομοσχεδίου και φυσικά το κείμενο της Επιτροπής Κοντιάδη θα πρέπει να παραληφθεί από την ΚΕΔΕ για συζήτηση» ανέφερε ο ίδιος προσθέτοντας πως πρόκειται για ένα ουσιαστικό βήμα και «είναι κρίσιμο να δούμε ως Αυτοδιοίκηση την αληθή βούληση της κυβέρνησης. Κατά καιρούς πολλά ακούμε πομπωδώς, αλλά πρέπει να δούμε το περιεχόμενο και το είδος των αρμοδιοτήτων».
Αναφερόμενος στο ζήτημα της λεγόμενης διοικητικής μεταρρύθμισης, ο αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ σημείωσε ότι το κρίσιμο είναι η μεταφορά των αρμοδιοτήτων, πόρων και προσωπικού, προκειμένου αυτές να ασκούνται, όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται για τους πολίτες.
Ο κ. Κυρίζογλου εξήγησε ότι το πόρισμα, το οποίο θα παραδώσει η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων, επρόκειτο να ολοκληρωθεί νωρίτερα, ωστόσο δεν κατέστη δυνατόν λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. «Ήδη όμως το ζήτημα επανεκκινείται και αναμένουμε ως αυτοδιοίκηση ένα κείμενο – σχέδιο, βάση για συζήτηση, διάλογο και διαβούλευση με την ΚΕΔΕ» υπογράμμισε ο Α’ αντιπρόεδρος του οργάνου.
Ποια είναι η Επιτροπή
Τη σύσταση της ειδικής Επιτροπής με αντικείμενο την προετοιμασία του νόμου για τη Μεταρρύθμιση και Ανασυγκρότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του Κράτους, είχε υπογράψει ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος.
Πρόεδρος της Επιτροπής ορίστηκε ο καθηγητής Δημοσίου Δικαίου και Θεσμών Κοινωνικής Προστασίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Πρόεδρος του Ιδρύματος Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου – Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου, Ξενοφών Κοντιάδης.
Έργο της Επιτροπής είναι η αξιολόγηση, επεξεργασία και υποβολή προτάσεων, ενόψει της κατάρτισης σχεδίου νόμου για:
*Την αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων μεταξύ του Κράτους και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της χώρας (Περιφερειών και Δήμων), με σκοπό την ενδυνάμωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο πεδίο των αρμοδιοτήτων της.
*Την αποτύπωση των αρμοδιοτήτων που διατηρούνται στην Κεντρική Διοίκηση και τις Αποκεντρωμένες μονάδες του κράτους, ώστε να υπηρετείται ο επιτελικός τους ρόλος και ο περιορισμός των ασκουμένων εκτελεστικών αρμοδιοτήτων σε αυτές.
*Τη μεταφορά αρμοδιοτήτων προς τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των δύο βαθμών, προκειμένου να διασφαλίζεται η αμεσότερη, εγγύτερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των πολιτών, καθώς και των τοπικών, αναπτυξιακών, κοινωνικών, περιβαλλοντικών και άλλων αναγκών.
*Την πρόβλεψη πλαισίου εξασφάλισης των απαραίτητων οικονομικών πόρων και προσωπικού για την αποτελεσματική άσκηση των αρμοδιοτήτων που θα μεταφερθούν.
*Δημοσιεύθηκε
στη “ΜτΚ” στις 26 Ιουλίου 2020