Τελευταία Νέα Τεχνολογία

24 μαχητικά F-35 αποκτά η Ελλάδα (αλλάζουν επίπεδο οι επιχειρησιακές μας δυνατότητες)

Οι ΗΠΑ έστειλαν την απάντησή τους στην Ελλάδα, αναφορικά με την εν δυνάμει προμήθεια μαχητικών F-35A. Η πρώτη είδηση που βγαίνει είναι ο αριθμός των αεροσκαφών που ενδιαφέρει την ΠΑ; Πρόκειται για 20 μάξιμουμ 24 αεροσκάφη δηλαδή μια Μοίρα ή δύο των 12 αεροσκαφών στα ΝΑΤΟϊκά πρότυπα.

Η δεύτερη είδηση είναι και εάν τα χρονοδιαγράμματα «τρέξουν» κανονικά, ότι τα πρώτα αεροσκάφη θα μπορούν να είναι παραδοτέα το 2025- 26 με την ολοκλήρωση των παραδόσεων το 2030-31.

Η τρίτη είδηση αφορά φυσικά το κόστος. Αυτό εκτιμάται στα 85 εκατ. $ το αεροσκάφος, αλλά μόνο αυτό, δηλαδή άτρακτος, κινητήρας ηλεκτρονικά. Εάν προσθέσουμε όλα τα υπόλοιπα (συντήρηση, εκπαίδευση, υποδομές πιθανά και όπλα) τότε το κόστος εκτοξεύεται στα 150 εκατ. το αεροσκάφος δηλαδή περίπου στα 3 δισ. για όλο το «πακέτο».

Υπό την προϋπόθεση ότι η ελληνική πλευρά θα επιδείξει τη βούληση και θα «τρέξει» τις διαδικασίες και ασχολούμενη… ενεργητικά με την υπόθεση, τότε η επίσημη αποδοχή της πρότασης από ελληνικής πλευράς (Letter of Offer and Acceptance) θα πρέπει να υπογραφεί και να σταλεί στις ΗΠΑ αρχές του 2021.

Κατά συνέπεια, με το πέρας του προγράμματος αναβάθμισης των ελληνικών F-16 σε “Viper”, που θα ολοκληρωθεί το 2025 η Πολεμική Αεροπορία θα έχει παραλάβει και τα μαχητικά F-35, ο συνδυασμός των οποίων θα αλλάξει επίπεδο, στην κυριολεξία, στις επιχειρησιακές της δυνατότητες.

Σχετικά Άρθρα