Κόμματα Τελευταία Νέα

Μακάριος Λαζαρίδης: «Να τεθεί υπό το θεσμικό κύρος της Βουλής των Ελλήνων η μετονομασία της σήραγγας Συμβόλου σε “Νικολάου Μάρτη”»

Να τεθεί υπό το θεσμικό κύρος της Βουλής των Ελλήνωνη μετονομασία της σήραγγας Συμβόλου σε σήραγγα «Νικολάου Μάρτη», ζήτησε από τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου κ. Κωνσταντίνο Τασούλα, ο Βουλευτής Π.Ε.Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μακάριος Λαζαρίδης.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν,ο κ. Λαζαρίδηςέθεσε υπόψιν του κ. Τασούλα την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της «Εγνατίας Οδού Α.Ε.» για τη μετονομασία της σήραγγας μετά από πρότασή του. «Θεωρώ ότι χρήζει της θεσμικής σας ευαισθησίας και προσοχής», ανέφερε ο κ. Λαζαρίδης στον κ. Τασούλα, με τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου να συμφωνεί.

Στην επιστολή που παρέδωσε στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, ο κ. Λαζαρίδης τονίζει ότι«η συμβολική αξία της μετονομασίας μεγεθύνεται εφόσον τεθεί υπό τη θεσμικό κύρος της Βουλής των Ελλήνων, θα σας παρακαλούσα όπως μεριμνήσετε για τον καλύτερο δυνατό τρόπο απότισης τιμής στη μνήμη του μεγάλου Καβαλιώτη και Μακεδόνα πολιτικού, Νικολάου Μάρτη».

Εξηγώντας το σκεπτικό πίσω από το εν λόγω αίτημά του, υπογραμμίζει την ανάγκη «να τιμήσουμε τη μνήμη της ασυμβίβαστης προσωπικότητας του Νικολάου Μάρτη, με καταγωγή από την Μουσθένη Καβάλας, αλλά και την καταλυτική συμβολή του στη μελέτη, τεκμηρίωση και προαγωγή της ελληνικότητας της Μακεδονίας καθ’ όλη τη διάρκεια του βίου του και από όλες τις θέσεις που υπηρέτησε».

Ιδιαίτερη αναφορά στην επιστολή του, ο κ. Λαζαρίδης κάνει και στη συγγραφή από τον αείμνηστο Νικόλαο Μάρτη του βιβλίου «Η πλαστογράφηση της ιστορίας της Μακεδονίας», το οποίο το 1985 τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών και«συγκίνησε κάθε Έλληνα. Παράλληλα, όμως, αφόπλισε κάθε πλαστογράφο με την αυθεντικότητα, την πολυσυλλεκτικότητα των στοιχείων του και την σφαιρική θωράκιση της ελληνικότητας και μοναδικότητας της Μακεδονίας και των Μακεδόνων».

Η επιστολή κοινοποιήθηκε στον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή, καθώς και στους Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.», κ. Γ. Κωνσταντόπουλο και Κ. Κουτσούκο, αντίστοιχα.

Καβάλα, 7Iουλίου2020

Αρ. Πρωτοκόλλου:

Προς:  

κ. Κωνσταντίνο Τασούλα

Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων

Κοινοποίηση:

κ. Κώστα Καραμανλή

Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών

Γ. Κωνσταντόπουλο

Πρόεδρο ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.

κ. Κωνσταντίνο Κουτσούκο

Διευθύνοντα Σύμβουλο ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.

Αξιότιμε κ.Πρόεδρε,

Με την παρούσα επιστολή θα ήθελαναθέσω υπόψη σας ένα θέμα το οποίο θεωρώ ότι χρήζειτης θεσμικής σας ευαισθησίας και προσοχής.

Με την από 22 Ιουνίου 2020 επιστολή μου προς τη Διοίκηση της Εγνατίας Οδού Α.Ε., είχα θέσει υπόψη του Προέδρου, του ΔιευθύνοντοςΣυμβούλου και των Μελών του Δ.Σ., το αίτημα της μετονομασίας της σήραγγας Συμβόλουσε σήραγγα «Νικολάου Μάρτη».

Το σκεπτικό πίσω από το εν λόγω αίτημα ήταν ότι οφείλουμε να τιμήσουμε τη μνήμη της ασυμβίβαστης προσωπικότητας του Νικολάου Μάρτη, με καταγωγή από την Μουσθένη Καβάλας, αλλά και την καταλυτική συμβολή του στη μελέτη, τεκμηρίωση και προαγωγή της ελληνικότητας της Μακεδονίας καθ’ όλη τη διάρκεια του βίου του και απ’ όλες τις θέσεις που υπηρέτησε.

Όπως είστε σε θέση να γνωρίζετε, η συγγραφή από τον αείμνηστο Νικόλαο Μάρτη του βιβλίου «Η πλαστογράφηση της ιστορίας της Μακεδονίας», το οποίο το 1985 τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών, συγκίνησε κάθε Έλληνα. Παράλληλα, όμως, αφόπλισε κάθε πλαστογράφο με την αυθεντικότητα, την πολυσυλλεκτικότητα των στοιχείων του και την σφαιρική θωράκιση της ελληνικότητας και μοναδικότητας της Μακεδονίας και των Μακεδόνων.

Κατόπιν της ομόθυμης και ομόφωνης αποδοχής στην από 2 Ιουλίου 2020, συνεδρίαση του Δ.Σ. της «ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ Α.Ε.»και επειδή θεωρώ ότι η συμβολική αξία της μετονομασίας μεγεθύνεται εφόσον τεθεί υπό το θεσμικό κύρος της Βουλής των Ελλήνων, θα σας παρακαλούσα όπως μεριμνήσετε για τον καλύτερο δυνατό τρόπο απότισης τιμής στη μνήμη του μεγάλου Καβαλιώτη και Μακεδόνα πολιτικού, Νικολάου Μάρτη.

Ευχαριστώντας σας θερμά, παραμένω στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση.

Με εκτίμηση,

Μακάριος Β. Λαζαρίδης 

Σχετικά Άρθρα