Κόμματα Τελευταία Νέα

Συγκέντρωση και πορεία στο κέντρο της Ξάνθης ενάντια στο νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις

Πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα στις 7:30΄ μ.μ. στην Κεντρική Πλατεία η συγκέντρωση ενάντια στο νομοσχέδιο απαγόρευσης των διαδηλώσεων  που συμμετείχαν το σωματείο μας, το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Επεξεργασίας Γάλακτος Βιομηχανίας ΡΟΔΟΠΗ, το σωματείο Λιμενεργατών Πόρτο Λάγος, ο Σύλλογος Οικότροφων Φοιτητών Ξάνθης και ο Σύλλογος μεταπτυχιακών και υποψήφιων διδακτόρων Πολυτεχνείου Ξάνθης.

Στη συγκέντρωση διάβασαν τα ψηφίσματα των Συλλόγων τους οι πρόεδροι του Συλλόγου Οικότροφων Φοιτητών Ξάνθης και του Συλλόγου μεταπτυχιακών και υποψήφιων διδακτόρων Πολυτεχνείου Ξάνθης ενώ την κεντρική ομιλία έκανε ο Κώστας Βογιατζής, αντιπρόεδρος του ΔΣ της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ξάνθης και εκπρόσωπος των ταξικών δυνάμεων στο ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης.

Στην ομιλία του τόνισε:  «Αυτό που δεν πέτυχαν κατά τη διάρκεια της καραντίνας, να κλείσουν το στόμα των υγειονομικών, των εργαζόμενων στα super market, των εκπαιδευτικών, των ξενοδοχοϋπαλλήλων, των οικοδόμων, όλων των εργαζομένων και συνολικά του λαού μας, επιδιώκουν να το κάνουν με έναν χουντικής έμπνευσης νόμο που προωθεί νέα μέτρα περιορισμού, καταστολής και διάλυσης του βασικού δημοκρατικού δικαιώματος, το οποίο ο λαός μας κατέκτησε με πολλούς, διαχρονικούς κι αιματηρούς αγώνες. Η κυβέρνηση της ΝΔ με τα καλοταϊσμένα ΜΜΕ ζέστανε εδώ και καιρό το σχέδιο απαγόρευσης των διαδηλώσεων και των συγκεντρώσεων.

Η ΝΔ πήρε τη σκυτάλη από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με την άθλια διάταξή της για απαγόρευση των κινητοποιήσεων κατά των πλειστηριασμών, που θεσπίστηκε ως ιδιώνυμο αδίκημα, διάταξη που ψηφίστηκε και από τους 3 βουλευτές Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ εκείνη την περίοδο. Ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ είναι που άνοιξε τον δρόμο για τον περιορισμό του δικαιώματος στην απεργία που σήμερα αξιοποιεί η κυβέρνηση της ΝΔ.

… Εκ των προτέρων απαγορεύεται η συγκέντρωση έξω από υπουργεία, εφορίες, δημόσιες υπηρεσίες, οργανισμούς κοινής ωφέλειας όπως η ΔΕΗ. Δηλαδή, οι δεκάδες παρεμβάσεις των ταξικών δυνάμεων τα προηγούμενα χρόνια ενάντια στη διακοπή της ηλεκτροδότησης σε οικογένειες ανέργων, χαμηλόμισθων θα ήταν παράνομες! Μια συγκέντρωση στο Υπουργείο Εργασίας έπειτα από ένα εργατικό δυστύχημα θα απαγορεύεται!….

Ο περιορισμός των διαδηλώσεων και ειδικά στην παρούσα περίοδο δεν αποτελεί μεμονωμένη ενέργεια. Πέρα από τον σταθερό και διαχρονικό «πόθο» των κυβερνήσεων και των επιχειρηματικών ομίλων, σήμερα έρχεται να δέσει με την επίθεση στα εργατικά δικαιώματα που προωθούνται σε όλα τα επίπεδα με αφορμή την πανδημία. Το ζούμε καλά  οι εργαζόμενοι και στην Ξάνθη. Μόνο το παράδειγμα των εξελίξεων στην επιχείρηση SUNLIGHT αρκεί για να φανεί το μέγεθος της αντεργατικής επίθεσης. Δίχως καν να ξεκινήσει το φιλεργοδοτικό  πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ η επιχείρηση έβγαλε σε εκ περιτροπής εργασία 15 ημερών τους εργαζόμενους πολλών τμημάτων τον Ιούνη με αποτέλεσμα η μισθοδοσία του μήνα να θυμίζει φιλοδώρημα, ενώ δόθηκαν υποχρεωτικά κανονικές άδειες και άδειες άνευ αποδοχών. Επιπλέον για το επόμενο 4μηνο οι εργαζόμενοι θα δούνε τη μισθοδοσία τους μειωμένη κατά 20%. Κι αυτό την ίδια στιγμή που η εντατικοποίηση στα τμήματα που συνεχίζουν κανονικά έχει χτυπήσει «κόκκινο», διαχρονικά οι κυβερνήσεις είτε του ΣΥΡΙΖΑ είτε της ΝΔ έχουν μπουκώσει με κρατικό χρήμα και αυτήν την επιχείρηση. Ταυτόχρονα, δεν πρέπει να ξεχνάμε τους νεκρούς των εργατικών ατυχημάτων, αποτέλεσμα της εντατικοποίησης στους χώρους δουλειάς και των ελλιπών μέτρων ασφαλείας. 3 μετράμε από την αρχή του χρόνου, ενώ λίγες μέρες πριν τα σωματεία μας οργάνωσαν διαδήλωση για το συγκεκριμένο ζήτημα.

…. Οι εργαζόμενοι θα ματαιώσουν στην πράξη κάθε προσπάθεια που έχει στόχο να τους βάλει φίμωτρο, να μετατρέψουν τους εργασιακούς χώρους σε γκέτο και την αντίσταση σε ποινικό αδίκημα. Το νομοσχέδιό τους θα μείνει στα χαρτιά!

Η ΦΩΝΗ των εργατών ΔΕ ΦΙΜΩΝΕΤΑΙ

Η απαγόρευση των διαδηλώσεων δε θα περάσει

Ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Σχετικά Άρθρα