Κοινωνία Τελευταία Νέα

Για σεξουαλική παρενόχληση στην φοιτητική Λέσχη μιλάει ο Σύλλογος Οικότροφων του ΔΠΘ

Καταδικάζουμε τη σεξουαλική παρενόχληση που δέχτηκε  φοιτήτρια στα μαγειρεία της Φοιτητικής  Λέσχης Ξάνθης το Σάββατο 27/6, από εργαζόμενο ως σεφ στη λέσχη  και ζητάμε την τιμωρία του  για την πράξη αυτή, γεγονός που πρέπει να καταδικαστεί και ποινικά.

Το περιστατικό αυτό έρχεται να προστεθεί σε ένα μακρύ κατάλογο απαράδεκτων συμπεριφορών-επιθέσεων απέναντι σε γυναίκες που αφορούν φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας, εργοδοτικής τρομοκρατίας, σεξουαλικής παρενόχλησης ακόμα και βίας. Τέτοιες συμπεριφορές δεν  αναπτύσσονται σε κοινωνικό κενό, αλλά στο έδαφος του εκμεταλλευτικού καπιταλιστικού συστήματος που ζούμε, αναπαράγονται αντιδραστικές, αναχρονιστικές απόψεις για τα δυο φύλα, τις σχέσεις μεταξύ τους και την κοινωνική θέση της γυναίκας. Στο σύστημα αυτό  αποθεώνονται ο ανταγωνισμός, το καπιταλιστικό κέρδος, ο ατομισμός, ο εγωιστικός τρόπος ζωής,  τροφοδοτούνται φαινόμενα όπως τα παραπάνω,  που πρέπει να καταδικάζονται από όλους μας. Η σημερινή κυβέρνηση  έχει μεγάλη ευθύνη που διατηρεί τον  νέο Ποινικό Κώδικα που ψηφίστηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στον οποίο απαλείφθηκε ακόμα και η κατώτατη ποινή για τη σεξουαλική παρενόχληση εργαζόμενων γυναικών από εργοδότη,  ρίχνοντας “στα μαλακά” τους ενόχους (άρθρο 337).

Ο αγώνας για τα δικαιώματά μας στη μόρφωση-τη δουλειά-τη ζωή, η συλλογική δράση, συζήτηση, η αλληλεγγύη μεταξύ μας είναι τα όπλα μας για να αντιμετωπίσουμε την πολύμορφη βία της σύγχρονης βαρβαρότητας, να αντιμετωπίσουμε παλιές και νέες αντιδραστικές κοινωνικές αντιλήψεις και στερεότυπα, να ανοίξουμε δρόμο για τη ζωή που μας αξίζει.

Απαιτούμε την άμεση απομάκρυνση από τη λέσχη και το πανεπιστήμιο του  συγκεκριμένου μάγειρα και την τιμωρία του.

Ο αγώνας που δίνουμε μαζί με τον λαό ενάντια στις κοινωνικές διακρίσεις είναι η καλύτερη ασπίδα προστασίας κάθε νέας γυναίκας. Γιατί βάζει στο στόχαστρο τις αιτίες που γεννούν τη βία, την καταπίεση και εκμετάλλευση. Διεκδικούμε:

Χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη λειτουργία των κρατικών κοινωνικών υπηρεσιών και υποδομών για την πρόληψη του φαινομένου της βίας κατά των γυναικών και για τη στήριξη των κακοποιημένων γυναικών (ξενώνες, τηλεφωνικές γραμμές κ.ά.), με την άμεση και πλήρη στελέχωσή τους από εξειδικευμένο προσωπικό με μόνιμη και σταθερή εργασία χωρίς καμία εμπλοκή ΜΚΟ και ΚΟΙΝΣΕΠ.

Μέτρα ουσιαστικής στήριξης και προστασίας των φοιτητριών από τη βία, με κρατική χρηματοδότηση στο ύψος των αναγκών μας για τη φοιτητική μέριμνα, σίτιση-στέγαση-μετακίνηση δωρεάν για όλους, μόνιμο και σταθερό προσωπικό με δικαιώματα.

Μέτρα στήριξης των άνεργων γυναικών, των γυναικών από μονογονεϊκές και πολύτεκνες οικογένειες.

Μόνιμη και σταθερή δουλειά με αξιοπρεπείς μισθούς, κατοχυρωμένους από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, για να μπορέσουν οι γυναίκες να σταθούν με αξιοπρέπεια στα πόδια τους και να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους. Επίδομα ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙΚΟΤΡΟΦΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΞΑΝΘΗΣ

Σχετικά Άρθρα